Efter första US Open-dagen

Vi är igång. Och som vanligt numera. Vi gick inte igång utan att det försvann stora spelare.

En som klarade sig, minst sagt, var Djokovic. 6-0 6-2 6-3 och jag tycker verkligen om hans icketrams i såna här matcher nu för tiden. Eller ja, nu för tiden. Det är egentligen något som går tillbaka många år även om han hade en liten dipp för något år sen då han gärna spelade jämna matcher. Det är väl någon slags självbevarelsedrift som kommer med åldern kanske. Han förstår att det är bra att inte behöva vara på banan alldeles för mycket om man ska klara av att gå hela vägen.

Djokovic klarade sig. Djokovic, gårdagens högst rankade och seedade spelare. Ny världsetta just nu för övrigt, Djokovic. Det räcker inte om han förlorar i nästa match och Alcaraz vinner US Open. Djokovic ändå världsetta om två veckor. Sen är det inte hela bilden ska sägas. Alcaraz har sen väldigt lite poäng att försvara under resten av året, Djokovic desto mer. Det verkliga förhållandet mellan dem är att det just nu är knapp fördel Djokovic i kamp om att vara världsetta vid årets slut då årsrankingen och atp-rankingen går ihop till en ranking.

Det jag skulle komma till var att gårdagens näst högst seedade spelare inte klarade sig. Rune förlorade mot Carballes Baena och jag vet egentligen inte vad man ska göra av det. Det kändes ganska tydligt inför den här turneringen som att Rune högst troligt inte var i skick för att vara något hot. Men man trodde ju samtidigt att det fanns en chans att det skulle bli lite som i Wimbledon. Att han ändå skulle kunna hanka sig fram och vinna ett gäng matcher. Så blev det inte, och att Carballes Baena tog sin första topp-10-vinst på det här sättet säger väl ganska mycket. Om en sån spelare ska slå en av världens bästa spelare. Då behövs det en del hjälp och hjälp fick han sannerligen igår.

Rune borta och den här ganska svaga halvan blev ännu svagare. En av spelarna som spelade igår ska gå till semifinal och vem vet, kanske Ruud, som igår var spelmässigt pressad av Nava. Han vann två av seten i tiebreak och förlorade ett set. 3-1 för Ruud alltså men jag tror inte att någon hade protesterat om det blivit en femsetare där han väl ändå skulle vinna. Han var absolut värd att vinna matchen. Det jag tänkte på under matchen var hur extremt lättspelad Ruud är. Eller om man så vill. Det är lätt för motståndarna att spela bra mot honom för det är liksom så rakt och enkelt allting. Nava är ingen bra spelare, men igår såg han bra ut. Det med en hel del hjälp från Ruud skulle jag säga.

Felix och Musetti försvann också som ganska högt seedade spelare men där känns det väl lite mindre skrälligt. Felix, han var knappt favorit mot McDonald skulle jag säga. Eller ja, troligen var han inte alls favorit. Han måste starta om på något sätt, Felix för det är liksom inte en formsvacka. Det är spelet som har kantrat. Jag tror inte han vet riktigt själv vad han försöker göra. Han måste hitta nån slags linjer igen där han lutar sig mot serven och sen försöker slå till bollen alldeles oavsett för det här veka bollandet med extremt dålig bollträff, det går liksom inte. Jag skulle nästan vilja jämföra det med en golfspelare som inte vågar slå till bollen i puttarna. Han måste liksom blåsa sig igenom det där. Att sluta vara rädd och bara köra. Att byta ut alla former av tränare skulle väl kunna vara något att testa där kanske. Om man får gissa fritt så, han har ju samarbetat med Toni Nadal och gör man in det får man nog in ett ganska stort mått av riskminimering och slarvminimering. Felix har hamnat för djupt i det där. Han måste börja våga slarva, våga ta risker igen.

Musetti var en större skräll för min del. Det har känts som att han hittat någon slags stabilitet på hardcourt men alla kan väl förlora. Och även om han hittat någon slags stabilitet, han är samtidigt också någon slags luftslott eftersom han är så pass temposvag som han är. Men att han skulle förlora mot Droguet, en fransman som inte sticker ut alltför mycket på challengertouren. Ändå väldigt överraskande får jag säga.

Thiem slog Bublik. Jag börjar fnissa lite när jag skriver det för hur dålig var Bublik egentligen igår? Det var väl själva definitionen av att vakna på fel sida kanske.

Korda utslagen och samma sak där som med Rune. Han försökte, men var inte i skick för att spela. Han måste göra något, Korda. Han måste liksom hitta någon slags plan för vad han kan göra för att kroppen ska hålla. Personligen rekommenderar jag lite styrketräning. För jag tror inte riktigt på det där, att man om man har en viss typ av kropp bara inte kan bygga på sig åtminstone lite grann. Det är väl bara att titta på någon som lyckats, Zverev. Han är ingen broiler direkt men han har lyckats bygga en kropp som är på en nivå där den håller. Skulle kunna vara något för Korda att titta på som förebild. Kroppsligt alltså. Jag skulle kanske inte rekommendera Zverev som förebild på så många andra sätt. Alcaraz var och spelade golf med Zverev förra veckan förresten. Får man verkligen göra det utan att hamna på en skitlista? Tveksamt.

En hel del andra favoriter förlorade faktiskt igår men ganska obetydliga sådana. Det ska dock sägas, det kommer påverka nivån på matcherna längre fram. Wolf, Kecmanovic, Gasquet, Lehecka, och någon till. Alla förlorade de mot spelare de borde slå och som sagt. Det där är spelare som kanske kunnat bjuda upp lite i omgång två eller möjligen också omgång tre. Nu blir det istället sämre spelare som favoriterna kommer ha mindre problem med.

Ska vi nöja oss där kanske? Och säga att det känns sjukt härligt att vi är igång. Nu vilar vi ett par timmar och hörs sen i eftermiddag med text inför dagens spel.