Efter tisdagens US Open-spel

Vi är igenom den första omgången, mina vänner. Lite tråkigt tycker jag alltid egentligen, för man känner att man inte kunnat följa det som man skulle vilja. Eller kollade ni på alla 32 matcher igår? Bra jobbat i så fall.

Igår var en favoriternas dag på ett annat sätt än den första speldagen. Ingen av de bra spelarna floppade. Eller ja, Khachanov förlorade, men han behöver nog ta någon slags omtag. Han kom nog tillbaka lite för snabbt från sitt uppehåll. Det andades inte topp-10-spelare direkt om hans insats igår. Samtidigt får man förstå det. Trots att han missade grässäsongen hade han inför US Open en liten chans på slutspelet och sånt kan vara svårt att inte tänka på. Dessutom har han ju varit en maskin i just Grand Slam-turneringar senaste åren så han kanske tänkte att det skulle gå lite grann av sig självt.

Men annars gick det som sagt bra för de bra spelarna.

Alcaraz behövde bara spela ett drygt set mot Köpfer innan tysken gav upp. Medvedev förlorade två gem till Balazs. Undrar om de som sätter reglerna för den skyddade rankingen var stolta när de såg det där. Jag tror inte att Balazs ens skulle vara topp-10 i Sverige just nu och då, då är man inte bra. Och ska kanske inte delta i US Open. Sinner krossade Hanfmann som tappat formen helt nu efter sin sjuka formtopp i somras. Rublev och Zverev vann enkelt, ryssarna trummar på. Karatsev och Safiullin vann ju sina första omgångar också i måndag. Festligt. De Minaur, Norrie, Hurkacz, Dimitrov, Jarry, Evans. Det var leverans av de seedade spelarna igår. Även om man där ska lägga till att det bjöds på underprestationer av Dimitrov och Hurkacz, framför allt Dimitrov som spelade ett avgörande sets tiebreak, 11-9 där, mot Molcan. Molcan som inte är jättebra på hardcourt men Dimitrov bjöd in honom till att spela bra genom att inte lyckas pressa upp tempot. Starkt ändå av Dimitrov att vända, han var under 0-2 i set och matchen var riktigt underhållande men fortfarande, underprestation. Hurkacz var under 0-2 i set och tiebreak i tredje som han vann med 7-0 och sen kross i de två sista. Mot Husler som inte riktigt är atp-mässig. Ingen superinsats där heller får man säga men jag såg faktiskt inte mycket av de första två seten där så har inte så mycket att säga.

En match jag såg, som var både underhållande och lite märklig var den mellan Fils och Griekspoor som Fils vann. Väldigt jämnt i de första tre seten som kunde gått åt vilket håll som helst men Fils slarvade lite mer och var under 1-2 i set. Sen ryckte han till sig ett break i början av tredje efter att själv ha räddad breakbollar i sitt första servegem. Sen började han få skadeproblem, Fils. Det såg ut som någon slags strålande helkroppsskada. Han hade ont i allt från nacken och ner i benen, typ. Griekspoor bröt tillbaka enkelt. Men så skadade Fils av sig det där. Ungdomens läkkött kanske. Eller så var det kanske någon procents fejkande inblandat, vad vet jag. Fils tog fjärde, jämnt och spännande femte där Fils till slut bröt i Griekspoors sista servegem. Lite som jag tänkte innan den matchen. Griekspoor är rankad på plats 25 i världen men om ett år är nog de här tvås ranking inverterad. Griekspoor kanske 50, om han gör det bra. Fils, han kommer vara topp-30, minst. En serve ser alltid bättre ut på en sidobana med vinkeln, närhet till banan och så vidare men vilken smäll han börjar få i serven ändå, Fils.

Berrettini imponerade. Krossade Humbert. Humbert hade en sån där dag då han bara är en liten ledsen pojke som inte riktigt vill vara med. Men det var i stor utsträckning stora stygga vargen som gjorde honom sån. Det där imponerade på mig från Berrettini. Kanske är han på gång nu även på hardcourt. Glöm inte. Innan skadeuppehållet var Berrettini en bombsäker topp-10-spelare och nivån på topptian, i alla fall när det gäller spelarna 6-10 någonting, har inte blivit högre sen dess. Om Berrettini hittar tillbaka, då är han en toppspelare igen.

Det var väl egentligen det om gårdagens. Gamlingarna vann också. Murray och Wawrinka slog varsin för dagen mycket svag lilleputt och Isner, han vann det som hade kunnat bli hans sista match säkert. Motståndet där kanske inte det mest skrämmande. Diaz Acosta, rankad 94 i världen, har knappt spelat på atp-touren och knappt spelat på hardcourt. Den kombinationen är lite svettig om man ska försöka ta sig an Isner i US Open. Även, eller kanske till och med särskilt, när det är farbror Isners sista turnering. När det gäller Isner förresten. Han möter nu Mmoh som slog ut Khachanov, superlottning. Efter det Hurkacz eller Draper, sen Monfils, Berrettini eller Rublev. Tänk om han kunde ta sig till kvarten i sin sista turnering. Osannolikt, men kanske inte omöjligt. Åttondelen definitivt inom räckhåll i alla fall. Men det jag skulle säga. Han spelar dubbel tillsammans med Sock och Sock, han ska också sluta efter den här turneringen även om det väl kanske känns lite mer sådär…odefinitivt eller vad man ska säga. Han ska börja spela sån där amerikansk minitennis som är skittråkigt istället. Det är väl inte osannolikt att han kommer hoppa in och spela lite dubbel även i framtiden. Men oavsett det där. Isner/Sock, ett av världens absolut bästa dubbelpar när de väl spelat tillsammans och det under många år. Jag skulle säga att de har klar vinstchans i dubbeln här och vilket avslut det skulle vara ändå.

Så säger vi. Vi hörs om några timmar inför dagens spel. Då med matcher i andra omgången.