Efter onsdagens US Open-spel

Minns ni hur jag under flera år spånade om vad som egentligen skulle hända när den fantastiska generationen spelare födda på 80-talet började försvinna? Jag sa att jag trodde att det skulle bli lite som damtennisen förefallit vara under många år. Att det inte är någon ordning. Att spelarna som är topp-10 är lite som alla andra. Att det liksom inte finns någon tydlig uppdelning mellan toppspelare och övriga spelare.

Där är vi nu. Det är bara att säga det. Det är inte något som är på gång att hända. Vi är där nu. Sen vad man tycker om det, där kan jag verkligen förstå att man kan känna åt båda håll. Jag är ju av uppfattningen att hög nivå är viktigare än allt annat. Och hög nivå, det innebär att det är samma spelare som är långt fram i turneringarna hela tiden. Men självklart, att det varierar, att det sker skrällar. Som sagt. Jag har hundra procent förståelse för att man kan tycka att det är ännu roligare. Det är bara att jag inte gör det.

Men jag tycker det är intressant. För när det var Davydenko, Berdych, Söderling, Ferrer, Nishikori, Wawrinka, och så vidare. Del Potro ska väl räknas in där också. När det var de där spelarna som var mellan fyra och tio på rankingen. Då hände det liksom inte att hälften eller fler bara kraschade ut ur Grand Slam-turneringar i första eller andra omgången. Det var helt omöjligt. Om en av dem åkte tidigt var det en rejäl skräll. Om mer än ett par missade kvarten, då var det också överraskande. Och nej, det har noll och intet att göra med att bredden blivit bättre. Det är spelarna bakom den absoluta toppen som bara är väldigt mycket mindre stabila. Många av dem har kapacitet och jämfört man dem rakt av mot toppspelarna för tio år sen kanske de är bättre. Men förhållandet mot övriga spelare, de är inte alls så bra som man ska vara när man är en toppspelare.

För igår rök två till topp-10-spelare. Tre av de åtta högst seedade spelarna är nu ute och det innan den andra omgången ens är färdigspelad.

Ruud förlorade, mycket överraskande skulle jag säga, mot Zhang. Zhang har tidigare visat att han är duktig på att inte bry sig så mycket om motståndet. Han klappar inte ihop för att det råkar vara en toppspelare han möter. Och visst håller han en viss nivå. Han är väl på gränsen till topp-50 i alla fall. Men att Ruud förlorar mot en sån här spelare, utan att det känns som något särskilt konstigt. Det är ändå otroligt anmärkningsvärt. Nu väntar snart en ny verklighet för Ruud. Med hjälp av sina seedningar, och några bra insatser på grus, är han fortfarande topp-10 både på atp-rankingen och årsrankingen men han kommer inte få samma hjälp av att vara seedad bland de åtta bästa i de stora turneringarna framöver och jag tror det kommer förstöra otroligt mycket för honom. Han kommer inte få gratispoäng på samma sätt längre utan kommer behöva slå hyfsade spelare för att ta sig några omgångar, något han inte är bra nog för att klara på hardcourt.

På tal om att förlora utan att det känns som något konstigt. Jag hade lite på känn att Stricker stod på tur för att slå en bra spelare och det gjorde han ju. Fem set mot Tsitsipas där Tsitsipas väl servade för matchen i fjärde set? Jag var lite ofokuserad just då men han hade väl 5-3? Stricker vände, vann det, och var sen starkare mentalt i det femte. Just det där är väl lite grann det Tsitsipas tappat en aning skulle jag säga det senaste året. Han är inte längre den där spelaren som alltid är starkast när det gäller och med tanke på hur stor del av hans totala förmåga det varit, det blir ju lite svårare då så att säga. Jättegod poängsamlare är han i alla fall, Tsitsipas så för hans del ser det fortfarande bra ut rankingmässigt. Han kommer ha kvar sina kvartsseedningar även i de största turneringarna framöver så bättre prognos för honom än för Ruud även om trenden är tydlig för Tsitsipas också. Ruud håller på att fladdra ifrån topp-10 lite grann tror jag. Tsitsipas har verkligen tappat rejält med mark till de bästa spelarna de senaste året.

Vi hade en match till som vi hade lite koll på inför den igår. Thiems match mot Shelton där Thiem gav upp precis i början av andra set. Något med magen kan vi väl sammanfatta det som. Han var med bra i början, sen tog Shelton över första set och kunde nog egentligen vunnit det innan tiebreaket. Nu blev det en kort match men ja, inte mycket att säga om. Det där är Thiems nivå lite grann. Han kan pressa svaga topp-50-spelare lite grann men han är inte bättre än dem.

I övrigt, nej jag ska inte sitta och ta upp er tid med att rabbla resultat. Resultatet kan ni hitta själva. Nu laddar vi några timmar och hörs senare inför dagens spel.