Inför fredagens US Open-spel

Första omgången i Belgrads atp-turnering, som en vän till mig beskrev det. Eller vad säger ni. Kan det här verkligen vara tredje omgången av US Open? Man blir förvånad. Häng med. Här har vi dagens matcher. I tredje omgången av US Open. Inte Belgrads 250.

18:00 Paul-Davidovich 1,70-2,15 Bethard

Man ska absolut inte överdriva. Det finns också matcher idag som är bra. Det är bara det att det också är några matcher, och några spelare som…ja, ni kommer kanske märka senare.

Men det här är ju bra. Paul topp-20 i världen. Davidovich väldigt nära topp-20 i världen. Eller om man så vill, Paul 14 mot Davidovich 21. De kan inte vara helt nöjda med att möta varandra när man ser några andra matcher.

2-0 Paul i inbördes möten och jag kan förstå det. Och jag tror han vinner idag också. Han har inte imponerat mot svagt motstånd i sina senaste matcherna men han är en hejare på att anpassa sin nivå efter motståndet, det ska man veta. Jag tycker det här passar honom. Davidovich är kanske något litet snäpp bättre när bollen är i spel men Paul kan luta sig väldigt tungt mot sin serve i den här matchen vilket gör att han inte alls måste vara lika bra som Davidovich när bollen är i spel. Jag tror Paul, men som ni ser på oddsen. Jämnt, ovisst och mest av allt. Jag kommer hacka på några andra matcher men här är nivån hög.

18:30 Shelton-Karatsev 1,70-2,15 Bethard

Nej jag har inte hakat upp mig på oddsen. Samma odds här. Samma jämna match. Där jag till skillnad från den första matchen tror att spelaren som inte är favorit kanske borde vara favorit.

Jag blir inte övertygad av Shelton. Jag tycker han är så vansinnig slarvig i spelet. Och serven, hur bra är den egentligen? Är han en servekanon? Vi får se. Jag tycker han känns väldigt valpig.

Karatsev lever högt på sina poäng från Madrid i somras. Utan dessa hade han inte ens fått vara med i den här turneringen. Men, man ska alltid veta med Karatsev. Håll koll när han vinner några matcher på ett övertygande sätt. Han har krossat Lehecka och slagit Carballes Baena enkelt i den här turneringen. Det indikerar att han kan ha hittat något och när Karatsev hittar något, då är kapaciteten nästan hur hög som helst. Stor rutin av att prestera i stora turneringar också, Karatsev. Den rutinen saknar Shelton helt.

Nu låter det som att jag ser Karatsev som någon slags klar segrare här. Absolut inte. Shelton ska vara den i grunden bättre spelaren. Det luktar jättesmå marginaler det här då allt för båda två handlar om att slå först. Det kommer bli pang pang. Troligen få breaks. Men som sagt, jag undrar om inte Karatsev borde vara favorit.

20:00 Zhang-Hijikata 1,62-2,30 Bethard

Mm, nu börjar det kanske bli lite…tveksamt. Zhang, som gjort några väldigt fina turneringar. Fina stora turneringar ska sägas. Men hur bra är han? Ingen superhjälte direkt kanske. Hijikata, tveksamt om han är en av världens 100 bästa spelare. Inte enligt rankingen i alla fall.

Superchans för båda i alla fall och Zhangs rutin av lite större matcher borde väga tungt. Han har också en helt annan kraft än Hijikata. Jag håller med oddsen, Zhang ska vinna. Men kanske ingen match som kommer dra några enorma tittarsiffror, det får man säga.

20:00 Tiafoe-Mannarino 1,28-3,60 Bethard

Man måste alltid titta på de inbördes mötena när Mannarino spelar då det kan vara svårt att veta exakt vilka spelare som har problem med hans superknepiga spel. 1-1 här, men väldigt gamla matcher så inget att lägga någon vikt vid.

Jag tror dock inte att Tiafoe är någon som har minsta problem med Mannarinos duttande. Han har inga problem med variation, Tiafoe. Han vill snarare ha det. Han har också noll problem med att sätta egen fart på bollen, han har blivit rätt noggrann senaste åren och han gillar numera att komma framåt. Det mesta som behövs mot Mannarino. Utanpå då att Tiafoe är en otroligt mycket bättre spelare. Men tia i världen den här veckan, Tiafoe. Det är ett underbetyg för konkurrensen. Så är det bara.

21:00 Stricker-Bonzi 1,75-2,10 Bethard

Det här skulle definitivt kunna vara en match på challengertouren då ingen av dem är rankad topp-100. Kanske en semifinal eller final på challengertouren dock så det är ju inte katastrof men det brukar vara lite högre nivå än så här när det ska tampas om platser i åttondelen i US Open.

Bonzi har varit uppe så högt som plats 42 på rankingen tidigare, men det inte av prestationer på högsta nivå egentligen utan han spelade på challengertouren lite längre än de flesta, även när han började få en bra ranking, och fick på det en alldeles för bra ranking. Stricker har känts kapabel i ett par år egentligen men även om det känts som att han blivit bättre har han inte fått till det rankingmässigt.

Vad tror vi här då?

Bonzi har rutinen. Stricker det klart större spelet skulle jag säga. Men som oddsen säger, vidöppet.

00:00 Gojo-Vesely 1,32-3,40 Bethard

Nu börjar ni nog förstå vad jag menade i början av texten. Det här är riktigt, riktigt dåligt. Gojo är väl åtminstone i närheten av att hålla atp-nivå. Vesely har varit borta i ett par år mer eller mindre och håller knappast egentligen för atp-touren numera. En av dem ska gå till åttondelen i US Open. Jösses.

01:00 Fritz-Mensik 1,06-9,50 Bethard

Otroligt så klart att Mensik vid 17 års ålder, utan att ens ha spelat på hög nivå tidigare, är framme här i tredje omgången. Men det handlar mer om nivån än om hans egen spelstyrka vid den här åldern. Han hör definitivt inte hemma här och en fribiljett för Fritz till åttondelen.

02:30 Djokovic-Djere 1,02-18 Bethard

Var tror ni. Finns det lite respekt från Djeres sida för hans något mer framgångsrika landsman här? Ett inbördes möte. Djere vann första set klart. Djokovic vann de två sista i tiebreak. Men det var i den där turneringen där Djokovic har nån slags blockering, där han inte kan spela. Vilken är det då? Jodå. Vi syr ihop paketet. Belgrad 250.