Söndagsblogg

Man är borta ett par dagar och så händer allt på en gång. Ska det behöva vara så, va? Säger väl kanske en del om vilken fantastisk idrott tennis är dock. Att det hela tiden händer saker. Det vilar liksom aldrig.

Vi kan väl börja med den otroligt illa bevarade hemligheten att Dragos Madaras, som precis höll på att gå upp som Sverige näst högst rankade spelare, är avstängd. Jag vet inte hur tydligt jag sagt det men jag har helt enkelt inte velat vara först med att säga det. Jag har vetat det, men jag har inte kunna/velat ange hur jag vetat det och därför har jag fått hålla mig till att hinta om det. Så feg är jag nu för tiden. Eller vuxen. Är man stor och stark måste man vara snäll. Det är väl Bamse som säger något sånt och det stämmer faktiskt. Jag kan inte riktigt skjuta från höften som jag en gång gjort.

Vad handlar det om då? Det vet man faktiskt inte. Jag tror ingen kan säga sig veta det med hundraprocentig säkerhet eftersom de uppgifterna helt enkelt inte släppts men man kan väl väl 98-procentig säkerhet någonting säga att det handlar om bettingrelaterade överträdelser och jag kan väl bara säga att av det jag hört om den här killen så, det låg väl lite på lut. Han verkar inte vara den mest älskvärda tennisspelaren i världen, kanske inte den smartaste heller. Lägg därtill att han spenderar väldigt mycket tid i delar av världen där regler ses som mer av rekommendationer än något som ska följas. Som sagt, jag är inte chockad. Det jag däremot också ska säga är dock att jag inte hört jättemycket om vad det egentligen skulle gälla för matcher. Han har mestadels spelat på en så pass låg nivå att det kan vara svårt att upptäcka sånt här. Utgångsbudet är väl att han gjort det på ett så extremt ovarsamt sätt att det ändå gått enkelt att upptäcka. Vi får väl se var det landar. Det enda man kan säga är väl att om man är avstängd under utredningen, då är det inget bra, och risken för avstängning kan nog ses som hundraprocentig. Ett eller två års avstängning kan vi nog räkna med från det datum då han parkerades på grund av utredningen, det var väl ett par veckor sen det.

De är ju kompis med varandra förresten, Mikael Ymer och Dragos Madaras. Vad jag vill ha sagt med det? Ja, knallhattar har ju en tendens att dras till varandra så att säga.

Mikael Ymer har också varit i ropet senaste dagarna. Jag tror inte jag nämnt det ens och jag vet inte, det finns väl inte mycket mer att säga. Det ligger i den här typen av människor natur. När man ser allt och alla som motståndare, då försöker man skaffa sig fördelar som inte finns och förväntar sig, eller i alla fall hoppas, att man ska komma undan med det. Mikael Ymers lögner om vad han gjort och var han befunnit sig när han missat dopingtesterna. Det blir nästan som en parodi. Vid ett av tillfällena ska han enligt honom ha varit hemma för att ta hand om sin sjuka lillebror. Det är väl lite varningsklockor där kanske. Som jag förstått det har de här killarna jättebra föräldrar, varav den ena väl åtminstone är utbildad läkare. Det blir väl där lite ridå gällande att det där skulle vara sant. När då lillebrorsan råkar spela en del tennis också. Och i det här fallet deltog i någon slags ITF-registrerad turnering. I Finland. Samtidigt som de ska ha bevis för att Mikael Ymer vid tidpunkten befunnit sig i Etiopien. Nåja, ni kanske förstår. Det är väl själva definitionen av en människa som havererar. Om man ska försöka sig på en blålögn, man kan väl i alla fall kratta lite för den. Det gjorde inte Mikael Ymer utan han tänkte väl att det inte skulle behövas. Att han bara kunde köra på att alla är emot honom och försöker sätta dit honom som vanligt.

Det där var skådespelet som svensk tennis blivit på senare år. Ni som varit med mig länge minns hur jag en gång i tiden la en del tid på att gå på Svenska tennisförbundet och försöka förklara hur värdelösa de är. Vad tycker ni, har ni hört några starka uttalanden, fördömanden, från Svenska tennisförbundet om de här två spelarna? Det tror jag inte ni har. För det har varit knalltyst. De är så jävla pinsamma.

Nu skiter vi i det där. Nu ska vi prata om det som är kul US Open som pågår. Och vi har en del att samla upp.

Vi är framme vid åttondelar. Fyra spelas idag söndag. De andra fyra imorgon måndag. Ska vi göra så att vi tar matcherna kanske. Så kan vi prata lite om hur spelarna tagit sig till åttondel i anslutning till matcherna.

18:00 Paul-Shelton 1,32-3,40 Bethard

Paul och Rune var högst seedade spelare på den här åttondelen av lottningen. Rune floppade tidigt. Paul var under 0-2 i set mot Safiullin i andra omgången. Sen enklare, överraskande enkelt skulle jag säga, för Paul mot Davidovich i fredags men precis som jag kände inför matchen. Det var lite spelstilsfördel för Paul där. Han kunde luta sig ordentligt mot serven och när han för dagen var lite bättre i spelet också, då var det plötsligt inte jämnt. Shelton den som dragit nytta av att Rune försvann och att Bublik, som var hans närmaste seedade potentiella motståndare, förstås alltid är en svajig favorit i matcher. Bublik fick storstryk av Thiem, Shelton tackade och tog emot och imponerade sen också när han i förra omgången krossade Karatsev. Den såg jag inte helt komma men Shelton är en spelare som växer av att känna sig som den bättre spelaren. Mot motståndare som är bättre kommer ofta svagare insatser men mot sämre spelare, då är han som bäst.

Jag minns att jag här om dagen kastade ur mig frågan. Är Shelton verkligen en servekanon? Ganska relevant fråga skulle jag säga, men som ett delsvar kan man väl i alla fall notera att han slagit turneringens överlägset hårdaste serve hittills. 236 kmh har han fräst iväg en serve i tidigare under turneringen. Kanske att man ska ta de där siffrorna med en liten nypa salt dock. Koreanen Hsu som är två äpplen hög och inte direkt något servemonster låg femma på den där topplistan. Men visst har han en bra serve, Shelton. Hans problem är väl snarare att han lätt påverkas av motståndarnas returer. När motståndaren får grepp om hans serve, då börjar han göra det alldeles för svårt och hans serve har då en tendens att falla ihop.

Paul-Shelton nu då och visst är det väl superupplagt för Paul? Han är mentalt stark. Han har redan spelat en del stora matcher. Han är tråkig. Han returnerar helt okej. Det är liksom fullständigt upplagt för en lite sämre insats från Shelton idag skulle jag säga.

21:00 Tiafoe-Hijikata 1,13-6,00 Bethard

Det har varit lätt att avfärda Hijikata egentligen då han blivit topp-100 nästan enbart på poäng från challengertouren men jag har sett en viss kapacitet i honom. Visst är det här en superskräll att han är i åttondelen men kanske inte så konstigt som det kan verka. Han har ändå ett ganska krispkigt spel med en viss kapacitet.

En del gratis har han dock så klart fått här Hijikata. Kotov i första, en av turneringens sämsta spelare. Sen Fucsovics som slog ut Korda åt honom i andra rundan. Riktigt fin seger för Hijikata, men Fucsovics föll igenom i den matchen och var väl knappast helt fräsch. Sen Zhang i förra omgången, ja han är väl ingen toppspelare riktigt, Zhang. Så en superlottning men ändå. Kvalspelare, Hijikata så att just han är framme är så klart en rejäl knall.

Tiafoe mer förväntat. Ganska enkel lottning för honom och han har bara förlorat ett set om än lite pressad av Mannarino i förra rundan.

Den här matchen då? Är det en match? Tiafoe brukar ha noll och intet problem med såna här spelare. Hans variation gör att Hijikata inte kommer göra någon jättematch här och Tiafoes kraft är totalt överlägsen.

23:00 Fritz-Stricker 1,12-6,30 Bethard

Liknande odds här som i matchen ovan men jag skulle säga att det här i alla fall finns någon slags skrällchans.

Fritz har förlorat som mest två gem i ett set hittills. Det är lite sjuka siffror faktiskt. Kanske inte rekord, men åtminstone väldigt ovanligt. Nu kan man kanske tro att jag hakat upp mig. Att alla haft enkla lottningar. Men Johnson som väl i princip lagt av, sen Varillas som är värdelös på hardcourt, och så i tredje rundan Mensik som knappt är torr bakom öronen. Han klagar nog inte, Fritz.

Stricker slog Tsitsipas i andra rundan. I övrigt Popyrin och Bonzi. Bara Bonzi han var lite favorit mot så givetvis, stor överprestation.

Stricker har någon slags kapacitet i sitt spel som gör att den här matchen ändå är lite intressant. Jag tror han kommer kunna stå upp och matcha Fritz skapligt när bollen är i spel men problem är så klart inte det. Att han ska kunna hålla jämna steg i spelet. Han ska kunna hantera Fritz serve på ett sätt där den inte ska betyda så mycket i matchen och det, det är ju inte så enkelt. Det ska mycket till men håll lite koll här ändå. Det kanske kan bli lite kul.

01:00 Djokovic-Gojo 1,01-22 Bethard

Om man satte Djokovic i det där underläget, 0-2 i set, mot en motståndare som han har så bra koll på som han har på Djere. Utan att han är skadad. Hur många gånger hade han inte vänt på det där underläget tror ni? Inte särskilt många.

Gojo en av de största skrällarna i åttondelarna. Han borde vara den överlägset största men det finns ju några andra också som kanske inte är helt vana vid den här nivån. Han hade Felix som seedad spelare närmast sig, jättemöjlighet så klart. Dellien i första omgången, Dellien var nog den allra sämsta spelaren i fältet. Nej, Balazs så klart. Sen kanske Dellien. McDonald som slog ut Felix i andra omgången. McDonald klappade ihop så smått där. Och så Vesely som inte spelat på ett par år i tredje rundan. Det är en okej lottning, det är det.

Om Djokovic kan trassla till det mot Djere, då kan han väl göra det mot Gojo också kanske men det är ändå en annan nivån. Djere är en rejäl atp-spelare. Det är definitivt inte Gojo,