US-Open – måndag

US Open. Som i amerikanska mästerskapen. Det börjar väl likna något sånt. Tre av fyra kvartsfinalister på nedre halvan är amerikaner. Det är bara den lilla detaljen att alla är chanslösa på att både vinna och gå till final.

Men vann sina matcher igår gjorde de, Shelton, Tiafoe, och Fritz. De var ju faktiskt fyra i åttondelen men eftersom två mötte varandra kunde utdelningen inte bli bättre än så här.

Skrällen i just den där matchen där de mötte varandra. Shelton slog Paul i en match som var…ja, vad ska man säga. Mystisk, kanske är rätt ord.

För visst, han framstår sällan som ett geni, Paul. Men igår var det väl ändå något slags världsrekord.

Nu läser han nog inte det här. Men jag hade på bara några rader kunnat förklara matchen igår för honom.

Shelton servade enormt bra. Själva grejen med Shelton är dock att han behöver hjälp för att serva bra. Han är ingen Karlovic eller Isner som kan allt vad gäller servande. Där motståndaren inte riktigt är en faktor. De kan anpassa sitt servande efter motståndaren. Shelton däremot, han servar bara hårt. Ingenting annat. Inte lurigt, inte krokigt, ingenting. Bara hårt. Och ja, där kommer man väl till att det inte direkt behövs något geni för att lösa det hela. Man hade nog också kunnat titta på ungefär alla hans förlustmatcher, och landat i att det finns en gemensam nämnare för allihopa. Om motståndaren backar långt bakom baslinjen i sitt returspel, då faller Sheltons serve. Han försöker då bara serva hårdare och hårdare, tappar sin procent, och ja, ska man vara elak kan man säga att han klappar ihop. Jag minns en match från i somras. Han mötte Musetti i Queens och jag tänkte inför matchen att Shelton och gräs, det här måste väl kunna bli bra. Men nejdå, Musetti backade tillbaka, blockerade in returerna, och vann 33% av poängen i Sheltons serve. Trots att han knappt spelat på gräs innan, och trots att han returnerar dåligt. Han löste det enbart genom att veta vad han skulle göra.

Paul då? Hur löste han det där igår?

Ja, när han i princip hade förlorat. 0-2 i set och 1-4 i tredje. Då bestämde han sig för att prova och ställa sig så långt bak som det bara gick. Två raka break blev resultatet. Det folk fokuserade på i de där två gemen var att Shelton slog några av de hårdaste servar som slagit i US Open. Varför gjorde han det? Jo, för att han fick panik av att Paul backade. Vad hände sen då? När Paul löst gåtan och tagit över matchen? Jo, han tog en offensiv returposition igen i fjärde set och var där då inte ens nära. Jag har sällan sett en mindre begåvad insats rent taktiskt och att prata om något annat kring den matchen, det går liksom inte. Det var bara det som var grejen.

Det var väl egentligen den matchen som var grejen igår. Att Fritz, Tiafoe och slutligen Djokovic skulle vinna enkelt, det var minst sagt enligt planerna. Sheltons seger däremot anmärkningsvärd.

Djokovic-Fritz och Tiafoe-Shelton, det är kvartarna på nedre halvan.

Idag resten av åttondelarna. De på övre halvan. Och vi tar dem direkt tycker jag.

18:30 Rublev-Draper 1,40-3,00 Bethard

Den här är ju inte dum. Draper slog ut Hurkacz tidigare under turneringen. Bra gjort, och det gör väl att han kan ses som värd den här platsen tycker jag. Han har varit borta jättemycket, Draper som han varit under nästan hela karriären egentligen och är nu inte innanför de hundra bästa på rankingen men det löser sig så klart nu med de här poängen. När han fick spela nästan en full säsong förra året var han ju topp-40, Draper så han är en bra spelare. Rublev har trummat fram hit ganska enkelt via en rätt bra lottning.

Hur blir det här då?

Två jätteoffensiva spelare men faktiskt på två helt olika sätt. Rublev den som gärna slår ett par slag för att vinna poängen. Han har inget emot att nöta ner motståndaren så länge han får vara den som bestämmer. Draper mer så att han vill döda med bara ett slag.

Fördel vem?

Spelstilsmässigt Draper skulle jag säga, men 2-0 i inbördes möten för Rublev vilket väl ganska enkelt kan förklaras av att han är en mycket bättre spelare men lite varning ändå. Om Draper får det att stämma finns det en risk för Rublevs del att han måste leva med en matchbild som inte passar honom.

19:30 Alcaraz-Arnaldi 1,03-14 Bethard

Arnaldi är här på Norries plats. Norrie som fullständigt rasat i form senaste månaderna så inget konstigt alls att han inte är här. Griekspoor var den andra seedade spelaren på Arnaldis del och rätt svag som seedad han också. Arnaldi har ändå slagit Fils och Norrie. Två bra spelare det så han har i någon mån förtjänat platsen.

Men här. Arnaldi, han är liksom en rätt svag atp-spelare som är bättre på grus. Och så ska han försöka ta sig an Alcaraz. Det går ju liksom inte. Inte så spännande.

22:00 Medvedev-De Minaur 1,40-3,00 Bethard

Den här blir spännande. Man kan väl hoppas att den kommer igång åtminstone i närheten av den tid som är utsatt men det finns förstås en risk att det blir senare.

4-2 Medvedev i inbördes möten men de två senaste till De Minaur, senast i Kanada för ett par veckor sen. Det där blir man ju intresserad av.

Och visst finns det något att ta på där. De Minaur är inte direkt någon slarver som fastnar i Medvedev fälla och börjar slå bort sig eller blir trött. Utan här måste Medvedev ta fram det spelmässiga, kanske lite offensiv också och det gillar han ju inte alls.

Sen så, en femsetare det här. Medvedev har sett bra ut tycker jag. Han är förberedd på vad som ska komma. Jag har ändå lite svårt att se att De Minaur ska driva detta i mål. Det kommer krävas väldigt mycket av honom.

Vi hoppas på jämnt och spännande. De Minaur får gärna vinna för min del. Men jag är nog ändå av uppfattningen att mycket pekar mot Medvedev här.

02:30 Sinner-Zverev 1,55-2,45 Bethard

Och så ska vi avsluta med den här matchen som är dagens bästa men det är som det är det här. De bästa matcherna har en tendens att hamna som nattmatcher och ja, så är det.

3-1 Zverev i inbördes möten. Tre raka. Alla matcher sen 2020. Jag tycker det är siffror att lägga någon slags vikt vid. Sen ska man också säga att Zverev inte riktigt är uppe på sin högsta nivå ännu. När han tidigare mött Sinner har han varit den bättre spelaren. Det är han inte nu.

Men jag tycker det är spelstilsfördel för Zverev det här. Jag skulle sträcka mig till att det passar honom riktigt bra.

Serven så klart. Sinner servar bra, men inte så bra att det är några stora problem för Zverev. Zverev har också en returstil ganska långt bak som inte passar Sinner överhuvudtaget. Sen så, fördel Zverev även när han servar. Han är känslig för spelare som returnerar defensivt. Som försöker ta farten ur hans serve. Då får Zverev problem då han inte har mycket variation i serven. Men Sinner returnerar offensivt, och då blir det full effekt av Zverevs kraft.

Sen är frågan om Zverev är tillräckligt bra när bollen är i spel. Tveksamt, men jag skulle säga att han åtminstone har en väldigt rejäl möjlighet här.