Inför US Open-finalen

Sedan Medvedev slog Alcaraz har jag funderat på vad den här matchen betyder. Och kommit fram till att den inte betyder något. Inget mer då än att det är en av de största årliga matcherna som spelas. Slutsatsen blir att vi är så otroligt bortskämda. Det räcker inte med att en match är en av årets största. Man går ändå och letar efter något mer. Vi har haft den här kampen om vem som vunnit flest slams så länge. För ett par år sen hade Djokovic i den här finalen chansen att ta sin fjärde för det året, nu bara chansen på sin tredje för i år. Nu i år har vi också haft kampen mellan Djokovic och Alcaraz. Man har inför ett par finaler velat veta vem som egentligen är världens bästa spelare.

Men här finns inget av det där.

Det är inte som att Djokovic här utmanas om att vara världens bästa spelare. Det är han oavsett vilket. Gällande vem som vunnit flest slams någonsin, den kampen har han ju redan avgjort och vunnit. Så inget nytt där. Det finns väl något rekord att tangera om man väger in damspelare i ekvationen tror jag men jag vet inte. Nästa steg är väl i så fall att söka rekord i jämförelse med helt andra idrotter och då kanske det inte blir så bra.

Så, den här matchen handlar för mig bara om vem som vinner US Open 2023. Men är det så tokigt då?

22:00 Djokovic-Medvedev 1,42-2,90 Bethard

Världens bästa och tredje bästa spelare. Båda två förefaller vara i absolut bästa form. Ingen av dem förefaller ha minsta krämpor. Ovanligt faktiskt att vi sitter med de där förutsättningarna inför en stor final. Det brukar alltid vara någon som krånglat sig fram lite grann. Och/eller haft lite problem. Den här gången, inget sånt. Djokovic har haft en väldigt enkel väg och kanske inte blivit testad precis men det har gått att se att det inte är något fel på hans nivå. Medvedev har inte haft det jätteenkelt, och visade dessutom i semifinalen att han är i absolut toppform. Kanske bättre än han varit sen finalen för två år sen? Inte omöjligt skulle jag säga.

Alcaraz och Djokovic på drygt 8000 inspelade poäng i år. Medvedev på drygt 6500 poäng inspelade i år. Nästa man, Sinner, på drygt 4000 poäng inspelade i år. Det börjar ändå bli en väldigt tydlig topptrea skulle jag säga och när två av dessa tre är i final. Då är det inte mycket att klaga på. Om Medvedev vinner idag gör han också kampen om vem som ska vara världsetta vid årets slut till ett trehästarsrace. Han är då 800 poäng någonting bakom Djokovic och Alcaraz. Svårt att plocka in på båda två, men långt ifrån omöjligt. Det krävs dock förmodligen vinst i slutspelet, kanske också i Paris eftersom både Djokovic och Alcaraz knappast floppar två gånger om i dessa turneringar.

När vi är inne på siffror så säger vi först att Medvedev försöker ta sin andra Grand Slam-titel. Djokovic försöker ta sin 24:e. Innan vi går in på de inbördes mötena. Som faktiskt är intressanta.

9-5 för Djokovic där vilket jag spontant tyckte lät mycket men Medvedev är ju ingen snorunge längre riktigt. Han är 27 år gammal och har varit i toppen i snart fem år. Det är nog snarare ganska normalt. Två matcher 2017, Djokovic vann båda två. Det är väl de som man kanske ska räkna bort lite grann. Medvedev hade inte blivit en toppspelare då. Nästa matcher spelades 2019 och sen dess alltså 7-5 till Djokovic där det under flera år var fördel Medvedev innan Djokovic hade en bra period mellan 2021 och 2023 då han vann fyra raka innan Medvedev vann senast, i Dubai i år. Var landar man då i det där rabblandet? Jo, sett till hur bra de varit så har Medvedev ganska lätt för Djokovic.

Kan man ju kanske se lite på oddsen också. Medvedev mötte sin mardrömsmotståndare rent spelstilsmässigt i semifinalen. Alcaraz var väl under 1,30 inför den matchen och då ska man säga att Alcaraz inte ens hade varit i närheten av att vara favorit mot Djokovic idag enligt oddsen. Det hade varit 1,70-2,30 någonting till Djokovic fördel. Med andra ord. Medvedev står i lägre odds idag, större vinstchans alltså, mot Djokovic än han gjorde mot Alcaraz. Trots att Djokovic varit den klara favoriten att vinna under hela den här turneringen. Slutsats med andra ord. Det här är ingen passande motståndare för Djokovic del.

Och det där är ju ganska lätt att backa upp med verkligheten också.

Tittar man på Djokovic semifinalmotståndare så representerar väl Shelton själva drömmen för Djokovic spelstilsmässigt. Nu är inte Shelton så bra, men även spelstilen, helt perfekt för Djokovic. Lite sådär halvlagomt med vapen, precis lagom osäker, lagom bra serve. En offensiv spelare som saknar det sista lilla. Det är nästan så att Djokovic inte kan förlora mot den typen av spelare.

Det finns istället två typer av spelare som kan slå Djokovic. Eller ja, det finns en typ av spelare, och så finns det Alcaraz och kanske i någon mån Nadal. Antingen har man en så otroligt bra offensiv, som Alcaraz, att man kan vara den som driver spelet och till slut kanske till och med slår igenom Djokovic utan att man behöver tumma på säkerheten. Det är inte särskilt lätt. Alcaraz har klarat det. Nadal har slagit Djokovic på det sättet. Någon mer också men det krävs en del. Sättet man däremot kan slå Djokovic på utan att vara en utomjordning är ungefär det sätt som Medvedev spelar på. Att man har en fysik som gör att ens chanser inte försämras om det tar tid. Att man har en säkerhet som gör att man kan stå och bolla i lågt tempo hur länge som helst utan att bli stressad att börja göra något. Allra helst ska man också ha någonting utanpå det här som är lite störande för Djokovic. I Medvedevs fall hans serve. Det händer ju inte varje dag precis, men det är såna här saker som Djokovic kan förlora mot en sämre spelare. Det är det enklaste, eller om man så vill, minst omöjliga, sättet att slå Djokovic på. Medvedev råkar vara den som är allra bäst på det här av alla spelare.

Men så finns det en lite försvårande detalj.

Med det första alternativet, Alcaraz. Kan man slå Djokovic utan att Djokovic är dålig. Det sker inte bara sådär så att säga men det går.

Med Alternativ två, Medvedev. Så förutsätter alla möjligheter att Djokovic inte spelar som bäst. För spelar Djokovic bra, då finns det inga möjligheter att stå och bolla med honom tills han tröttnar. Då har Djokovic en offensiv bra nog för att montera ner alla försök att bolla ut honom. Med andra ord, Medvedev har det bästa sättet för att slå Djokovic, men han är utlämnad till Djokovic. Om Djokovic är som bäst kan han ingenting göra.

Jag tror att två saker avgör ikväll. Dels om det blir jämnt, och om det blir jämnt, vem som vinner.

Självklart, hur bra dag har Djokovic. Att Medvedev kommer ha en mer eller mindre bra dag, det tror jag. Men för Djokovic är det så att han spelar bra kanske fem gånger per år. Har han en sån dag idag, då är den här finalen inte en match. Det är det första. Det andra tror jag handlar om hur gärna Djokovic vill vinna den här matchen. Han saknar helt det där som många har att han kan påverkas negativt av att vilja vinna för mycket. För hans del handlar det snarare om att om han har den där ultimata viljan, då krävs det ytterligare lite för att slå honom. Jag är inte helt säker på att han har det i den här matchen för det finns liksom ingenting att bevisa idag för att knyta an till det jag började texten med. Det här är inte finalen som definierar Djokovic karriär. Den kommer snarare vara en parentes i totalen.

Det finns också saker att gissa kring. Något jag egentligen tycker är mindre och mindre intressant för egen del. De stora matcherna är alltid speciella. Det är så små nyanser som avgör saker att det nästan alltid blir som man inte tror. Inte helt och hållet i alla fall. Men självklart, en av de mest intressanta sakerna att hålla utskick efter idag är om Medvedev idag åter är sig själv. Nöjer sig med sitt ordinarie sätt att spela. Eller om han försöker så på något liknande som det i semifinalen, att vara extremt aggressiv i egen serve. Jag tror han väljer att inte gå den vägen men med tanke på hur bra det funkade i semin, inte omöjligt även om han oavsett vilket inte skulle få samma utdelning på denna taktik mot Djokovic.

Vi nöjer oss där. Försnacka gärna vidare inne i vår Facebookgrupp Tennisen. Och även under matchen. Det blir verkligen så otroligt mycket roligare med lite snack där under matcherna.