Historiska veckor väntar

Om man gör ett spelprogram som är helt värdelöst som grund.

Och så toppar man det med att visa maximal hänsyn för grejer som är totalt irrelevanta.

Då får man kalendern för årets atp-säsong. Varje år.

Visste ni att vi har ett par historiska veckor framför oss?

Jo, så är det faktiskt. För kommande två veckor, då lyckas man inte ens spela finalerna på söndagar. Eller ens under helgerna.

Det är för första gången på flera år dags för spelarna, vissa spelare ska man kanske säga. Jag gissar att ett gäng spelare kommer hoppa över det här även om det inte är någon som lämnat återbud till mastersturneringen i Shanghai ännu. Berrettini den som gjort det. I övrigt är fortfarande alla med men inte så konstigt det. Man får ju egentligen inte hoppa över mastersturneringar så vill man inte vara med kan det vara klokt att vänta tills det är någon vecka kvar och skylla på någon oklar skada. Djokovic har väl i princip redan sagt att han inte ska spela, exempelvis. Just han har väl kommit upp till Federer-regeln nu i och för sig. Federer-regeln? Har man varit i tillräckligt många kvartsfinaler så får man välja själva vilka turneringar man vill spela. Nej, nu lurades jag. Men det finns något undantag för äldre spelare där de får välja lite mer hur de spelar.

Vad är det då som väntar?

Gruppspelet i Davis Cup ska avslutas nu i helgen. Ingen förstår riktigt formatet. Ingen bryr sig. Eller ja, formatet, jag har väl gissat mig till att efter första omgången tidigare i år, är det här ett gruppspel, där jag antar att de två bästa går vidare och att slutspelet sen är i slutet av året med åtta lag. Kan vara att bara gruppvinnarna går vidare också. Ingen orkar riktigt kolla, för det spelar ingen roll vem som vinner. Just det, det finns wildcards också. Inte till slutspelet kanske, men till de första omgångarna, och så vidare. Det är ett skämt, Davis Cup och inte blir känslan bättre av att många av resultaten varit helt knasiga under veckan. Det är väl inte svårare än att itf, internationella tennisförbundet, sitter på den mesta makten inom tennisen eftersom det är de som kör Grand Slam-turneringarna. Således kan de nog peka på vilka och hur många spelveckor de vill ha och sen känner väl de att det känns rimligt att de använder dessa veckor till att vara precis hur värdelösa de vill. Nästa år kanske de låter spelarna leka i ett bollhav under dessa veckor för att sen köra wildcards rakt av till slutspelet i slutet av året. Kan vara en idé som de diskuterat, vem vet.

Sen på måndag, nej just det, onsdag, börjar de kinesiska turneringarna i Chengdu och Zhuhai. Beroende på Davis Cup så klart men konstigt blir det. Veckan efter det börjar turneringarna på onsdag eller torsdag med finaler på tisdag eller onsdag veckan efter. Mastersturneringen i Shanghai startar sen i mitten på veckan efter det och spelas över 1,5 vecka. Sen blir det lite ordning igen. Eller ja, ordning. Någorlunda på speldagarna, men 500-turneringen i Tokyo spelas samma vecka som Stockholm. Och Antwerpen. Lite stökigt kanske med en 500-turnering i Asien samtidigt som två småturneringar i Europa.

Det är faktiskt inte slutstökat efter det heller. Paris brukar ju spelas precis före slutspelet, visserligen med vilodagar, men i år har man tryckt in två turneringar mellan Paris och slutspelet. Metz och Tel Aviv spelas däremellan. Just den delen är kanske inte helt fel, det blir intressant att se om några av de bra spelarna som missar slutspelet vill passa på att kräma ut en turnering till.

Slutspelet, Davis Cup, och sen knatteslutspelet, i år i Saudiarabien, något som blev klart för bara några veckor sen. Knattarna kommer i år spela om totalt närmare 25 miljoner kronor i den turneringen. Ganska viktig turnering för de spelarna men det är väl som det ska vara. Är det någon turnering man ska sälja ut till saudierna så är det väl den där skitturneringen kanske.

Nu blev det deppigt det här. Det ska nog kunna bli ett kul slut på säsongen ändå men vilket oerhört stök. Ingen ordning.