Slutspelsklart i Pajas Cup

Nej, jag ska sluta hacka på Davis Cup. Det är inte som att det blir roligare av det, eller hur? Jag såg några av matcherna i helgen också och vilket drag det var. Publikrekord för ett brittiskt DC-lag tror jag det var i Manchester.

Men självklart. När man tittar på hur det gick i helgen. Och tänker på hur det kanske borde sett ut om det var en riktig landslagstävling det här. Då hade det sett annorlunda ut. Davis Cup har tyvärr blivit hockey-VM. Väldigt långt ifrån fotbolls-VM.

Tittar man på grupperna så slutade väl grupp A som den borde göra kanske, även om de bästa varit med. Nu när Kanada saknade några spelare borde Chile definitivt tagit sig till semifinal på deras bekostnad men vem vet, Kanada kanske kommer med sitt bästa lag till slutspelet och då kommer de bli livsfarliga. Det är alltså de två bästa i grupperna som tar sig till slutspelet som spelas precis i slutet av säsongen. I Malaga, är det väl tror jag. Sverige utslaget. Inte så mycket revolutionerande över det skulle jag säga. Att man under veckan vann en delmatch, också rätt rimligt. Även om jag kanske hade gissat att de i så fall skulle ta den mot Chile, dubbeln där kanske, eller någon match mot Kanada. Men nu blev det istället den allra sista, dubbeln mot Italien när italienarna redan var klara för slutspel och matchen spelade därmed ingen roll. Det svenska dubbelparet, godkänt med en vunnen match på tre försök. Leo Borg, noll vinster, men ändå mer än godkänt som han stod emot övermäktigt motstånd. Elias Ymer, rejält underkänt. Han lyckades inte ens pressa någon av sina motståndare och även om Jarry och Sonego är spelare som är mycket bättre än honom, storstryk också mot Kanadas Diallo. Rejält underkänt för Ymer. Kanadas överprestation med ett svagt manskap är förstås den stora prestationen i den gruppen.

I grupp B kan man kanske tycka att Frankrike med fullt lag borde kunnat ta sig vidare men de hade faktiskt med sig ungefär det de har. Monfils hade varit bra att ha kanske men det hade blivit tufft ändå. De är inte lika bra längre. Hundhuvudet där får bäras av dubbelparet Mahut/Roger Vasselin som förlorade avgörande match mot både Storbritannien och Australien. Låter väl lite fel, Mahut var väl i semi i US Open senast. Så det låter orimligt men jag tycker verkligen han tappat det mesta. Han borde nog ge sig.

Spanien, de hör väl hemma i ett DC-slutspel kan man tycka men de har inte längre alls den bredd de hade för några år sen. Med Alcaraz och Nadal borta, plus att Busta ju också är borta just nu plus att Bautista var med här men skadad han också. Då kommer man ner riktigt långt in på de låga hyllorna för andraspelaren. Det blev Zapata Miralles och det håller inte. Dessutom inte så svaga på dubbeln längre Spanien. Man hade nu enbart Granollers med som dubbelspelare. Det höll helt enkelt inte alls. Vi får väl se om de får ett wildcard till slutspelet kanske eftersom det är hemmaplan. Nej det kommer de så klart inte få. Tjeckien den kanske största överraskningen. De hade lite tur att Djokovic inte spelade singel mot dem utan bara dubbel men 9-0 i matcher, utan bra dubbelpar och utan bra tvåa. Med en ganska svag etta i Lehecka. Helt osannolikt verkligen. Kanske ett tecken på styrkan på de andra nationerna i den gruppen men sjukt stark prestation. Djokovic spelade singel mot Spanien och med tanke på hur svag tvåa Spanien hade så var det klappat och klart. Han kom och gjorde det som behövdes helt enkelt, Djokovic. Tycker jag var lite starkt på något vis. Hade Alcaraz gjort detsamma hade Spanien också varit i slutspel nu. För det ska man ju veta, Alcaraz-Lehecka och Davidovich-Machac, hade Spanien förlorat en av de där två? Inte direkt kanske. De hade sen kunnat fylla på med Alcaraz/Granollers i dubbeln och vunnit den enkelt. Så Djokovic kom och gjorde det som behövdes, Alcaraz gjorde det inte.

Finland vinnare av grupp D. Det var ju också en liten skräll kan man säga. Virtanen den riktigt stora spelaren för dem. Han vann samtliga tre matcher, till exempel mot McDonald mot USA. Virtanen som visat väldigt lite till tecken på att han ens ska hålla för atp-touren så det var ju lite överraskande kanske. USA, det där var bara bedrövligt. Diskutabelt om de ens kämpade. Lite pinsam insats av dem skulle jag säga. Holland också vidare framför Kroatien och det var ju rätt givet i och med att kroaterna saknade både Cilic och Coric. Då hjälper det inte att man har med två bra dubbelspelare.

Det var förra veckans Davis Cup det. Eller Pajas Cup. Eller hockey-VM. Man får se på det lite hur man vill men intressant ändå att se vilka lag som slutspelslagen ställer på benen när det är dags för det i slutet av året. Vi får nog räkna med några förstärkningar jämfört med veckan som var.