Inför Laver Cup

Japp, jag har bestämt mig. Vi måste göra ett rejält försök med Laver Cup. Utan att åtminstone på förhand fokusera på något som är dåligt, något som är tramsigt. Något negativt, kort sagt.

Vi kan väl börja med lagen. Med frågan, känner ni igen alla?

I historiskt svagt lag från Europa där alla toppspelare saknas.

Vilka är det då som inte är med?

Laver Cup är Federers event mer eller mindre och det har därmed kanske inte gått av bara farten att Djokovic är med. Alcaraz har hittills inte velat delta i det här. Medvedev inte med. Rune skulle varit med men hoppade av sent på grund av skada. Nadal som bekant skadad. Ingen Zverev eller Sinner. Det saknas fler spelare i Europa som kunde varit med men det blev nödlösningar i form av Davidovich och Monfils när folk började hoppa av. Så toppspelarna saknas och ersättarna till de sena avhoppen är rätt dåliga.

Om det finns något som är bra med ett svagt europalag så är det väl att världslaget för första gången på förhand har en riktigt rejäl möjlighet att vinna. På förhand alltså, notera det. Förra året vann ju världslaget i London. Stort dessutom. Trots att de på förhand var helt chanslösa. Men den här gången, i egenskap av hemmaplan är väl världslaget kanske till och med favoriter.

Vi får se vad oddsen säger här på Bethard när helgen närmar sig men kanske att jag tar i när jag säger att det här laget är favorit. Men det känns på förhand väldigt jämnt och ovisst.

I världslaget är de flesta med. De Minaur finns inte med. Han hade verkligen kunnat tillföra här. Ingen Shapovalov eller Korda heller men de har faktiskt inte ranking för att ta sig in i laget även om de har spelstyrka för det. Noterbart också att man den här gången saknar Sock som varit en av de absolut viktigaste spelarna i Laver Cup hittills med tanke på att han vinner dubbelmatcherna oavsett vem han spelar med. Kyrgios har också varit ruggigt effektiv i den här spelformen men han är inte heller med den här gången. Sock har ju lagt av förresten så hade varit lite märkligt om han var med.

Ett starkt världslag alltså. Ovanligt starkt. De har ofta kommit till spel utan toppspelare i de tidigare upplagorna men nu två topp-10-spelare och ovanpå det två topp-20-spelare. Och som sagt, de möter ett ovanligt svagt europalag.

Var och när spelas då den här upplagan?

Ja, tyvärr, får man väl säga, är det Vancouver i Kanada och därmed mardrömstider för oss svenskar. Kan man kanske tro. Men det är faktiskt inte hela sanningen.

Det är nio timmars tidsskillnad. Dåliga förutsättningar. Men det finns faktiskt ändå möjligheter.

Dagpasset med två matcher kommer fredag och lördag starta klockan 22 svensk tid, på söndag klockan 21 svensk tid. Korta matcher, två set och eventuellt supertiebreak. Det där är ju hanterbart ändå. Sen dessutom, om man råkar vara morgonpigg, så startar kvällspassen klockan fyra på natten svensk tid. Det är ju heller inte helt omöjligt ändå, kanske i alla fall inte den andra av matcherna där. Även om man väl ska säga att det kommer bli en rätt rejäl utmaning att se allt.

Nu skulle det här vara en positiv text. Och jag har faktiskt en positiv fundering.

Visst är det kanske tråkigt att några av hjältarna saknas, men jag tror samtidigt att chansen för att Laver Cup ska klara sig långsiktigt är att den nya generationen gör något annat av den än de första upplagorna. Det har hittills varit väldigt mycket trams. Lika mycket spelad entusiasm och vilja. Det har inte funnits ett uns av genuinitet. Vilket så klart är otroligt svårt för något nystartat, inte mins något nystartat där man försöker härma något annat som är fallet med Laver Cup. Men om den yngre generationen som nu leder lagen kan hitta någon slags verklig prestige mellan lagen där världslaget kanske också är lite mindre chanslöst än tidigare, vem vet, då kanske det kan bli något även på lång sikt.

Det går ännu inte att veta vilka matcher som ska spelas, hur lagen ställer upp, vad det är för odds och så vidare. Det tar vi istället när det kommer ut om ett par dagar. Men det här ska väl kunna bli kul, eller hur?