Början på vändningen för Laver Cup?

Kan kan ju lugnt kalla det för lagspelsveckor i individuella idrotter de senaste, och den kommande. Davis Cup, Laver Cup, Solheim Cup, Ryder Cup. Jag kanske glömt någon till och med. Lag-EM i pingis var det ju också nyligen. Måste vara lite osannolikt att så många hamnar precis bredvid varandra även om exempelvis Laver Cup ju är ett helt nytt event, eller ja, i jämförelse i alla fall. Och att man valt att ha den exakt när Ryder Cup spelas, den här gången med en veckas skillnad, inte så smart. Ska man kopiera något men inte riktigt vill erkänna det kanske man i alla fall inte ska köra det samtidigt. Då kan det bli klurigt att komma undan. Har ni förresten sett att det kommer Waldner Cup i pingis under hösten? Om Laver Cup var en redan på förhand usel idé. Givetvis på en låg nivå, med litet intresse jämfört med allt annat, men sett till det normala intresse som pingisen tilldrar sig, det där tror jag faktiskt är en ganska god idé. Nu tror jag inte man lyckats få alla de bästa spelarna till Stockholm men hade man fått till det, det känns ganska kompatibelt det där. Där givetvis, Kina mot övriga världen. Och övriga världen kan kanske få det lite bökigt.

Laver Cup då?

Vi har varit igång i ett antal år nu och precis som man hade kunnat säga redan på förhand, det har hittills inte lyckats. Men Federer var med på båten från början och det är också Federer som gjorde att man fick med tunga sponsorer från början, sponsorer som hängt med sen dess. Det gör att man kunnat köra på. Och man lär fortsätta köra på tills Federer inte vill hålla på med det längre. Han bjuder också till. Eller kanske rättare sagt, han är på plats och säkerställer så att intresset inte ska klappa ihop. Under gårdagens matcher i Vancouver var han verkligen precis överallt, Federer. Han stod och bollade lite innan spelet börjat, det blev ganska okej spridning på social media på det där. Ni kan se klippen i vår Facebookgrupp Tennisen. Sen var han på läktaren, han var inne på banan inför någon match, och han var med en hel del i tv-sändningarna. Kort sagt, han var överallt. Och Federer överallt, i en tid då hans gamla fans inte hittat någon som tagit över deras gunst efter Federer, det funkar ju, det tror jag många av er kan skriva under på.

Det jag funderade på under spelet igår var lite det jag spånade kring häromdagen. Om den nya generationen kanske kunde göra Laver Cup lite mindre tramsigt och plastigt och lite mer på allvar. Där ska man verkligen också säga att spelarna från världslaget, egentligen alltid, tagit Laver Cup mer på allvar rent spelmässigt medan det varit mer trams i det europeiska laget. Kanske förståeligt eftersom det europeiska laget alltid varit så enormt överlägset. Men nu, när matchen på förhand var jämn, gick spelarna i världslaget ändå för fullt med minimalt med trams och det tror jag är det som skulle kunna lyfta Laver Cup. Nu ska vi vara realistiska. Det går inte att göra guld av gråsten. De kommer aldrig ifrån det här att spelarna som deltar gör det på grund av pengar och inte ära och prestige. Som det är i de lagtävlingar som är mest fantastiska. Men det faktum att spelarna i världslaget tar det på allvar. Det kanske skulle kunna få de europeiska spelarna som inte är med att vilja komma och trycka dit dem, exempelvis nästa år i Berlin. .Jag skulle säga att det absolut bästa vore om världslagets kross i årets upplaga fortsätter. Ju större de vinner, desto bättre. Så kanske det skulle kunna få Djokovic, Alcaraz, Medvedev, och så vidare att gå ihop och vilja spela nästa år. Jag läste någonstans att Lebron James direkt efter det att USA fick smörj av Tyskland i basket-VM började ringa runt till sina kompisar och förbereda sig för OS nästa sommar. Att det kort sagt får vara sluttramsat. Vilket det sannerligen skulle vara. Precis som att det, lika sannerligen, skulle vara sluttramsat i Laver Cup den dag de bästa europeerna väljer att spela. Sen är det så klart skillnad. USA är ett land. Europa en ytterst löst sammansatt världsdel. Men man vet inte. Omöjligt är det så klart inte. Och tänk er, ett europeiskt lag med Djokovic, Alcaraz, Medvedev, kanske Nadal, kompletterat av Rune, Tsitsipas och Sinner, typ. Som dessutom kämpar för att slå världslaget utan att förlora match. Jag hade ju velat se just det i alla fall.

4-0 hittills för USA i årets upplaga. Det var väl att Cerundolo slog Davidovich som var den lilla skrällen men en begränsad sådan. Annars mycket väntade vinster igår.

Det man dock ska veta är att det är en ganska oseriös poängräkning i Laver Cup. Matcherna första dagen ger en poäng. Sen ger de väl två poäng andra dagen och tre poäng tredje dagen, om jag inte minns alldeles fel. Det var så världslaget vann förra året, att de rensade sista dagen så allt avgörs.

Problemet för europalaget är dock att de inte har så mycket att komma med. Eller vad sägs om dessa matcher idag?

  1. Fritz-Rublev
  2. Paul-Ruud
  3. Tiafoe-Hurkacz
  4. Felix/Shelton-Hurkacz/Monfils

Jag skulle säga fyra extremt jämna matcher det där. Men jag skulle säga mer troligt med 3-1 för världslaget än 3-1 för europalaget så stor chans att världslaget åtminstone kommer ha ett ordentligt grepp inför sista dagen.