Kanske kunde börja med att sända matcherna?

Det var en lite märklig nyhet som kom idag från atp. Och en nyhet som väl ganska mycket är talande för vilken typ av organisation atp är. Hur fel det kan bli när något är styrt på fel sätt. Man skulle väl egentligen kunna jämföra atp med en fabrik, där det är de som står vid maskinerna och bygger saker som bestämmer allt från ekonomiska till strategiska beslut. Det där har man väl provat lite grann genom åren, och jag tror att det inte alltid gått särskilt bra.

Vad är det då jag pratar om?

Jo, ni kan läsa det själva på atp:s hemsida. Men de kommer släppa någon slags analysprogram där samtliga matcher på atp-touren finns inmatade. Kort sagt, programmet ska försöka slå fast vad spelarna gör som är rätt, och vad de gör fel. I teorin borde man kunna utläsa hur en spelare ska ge sig själv bästa möjliga förutsättningar för att vinna en match. Eller om man så vill, se hur en spelare på enklast möjliga sätt kan besegras.

Intressant, skulle jag vilja säga. Och om det funkar, en mardröm för vissa spelare som riskerar bli rejält avslöjade. Kanske tur för Mikael Ymer att han är avstängd för hur kul skulle det vara för honom om alla bara kan se att man kan besegra honom genom att mata honom med höga, lösa bollar på forehandsidan?

Som med allt annat från atp. Det finns en märklig tvist. Man har kört igång det här projektet, men man gör det riktat mot spelarna. Med motiveringen att atp-touren ska bli mer demokratisk. Man kan tänka att de bra spelarna kanske har möjlighet att köpa en de här tjänsterna, men inte de dåliga spelarna. Möjligt, jag vet inte. Men samtidigt, det här med kommunism, det de från atp:s håll kallar demokrati, brukar det bli så särskilt bra? Vore ju lite annorlunda om UEFA sjösatte något slags projekt där Bournemouth ska få exakt samma scoutingförutsättningar som Manchester City. Jag tror någon hade höjt på ögonbrynen ändå.

Det allra konstigaste i det är dock att som jag förstår det så riktas det här mot de aktiva, och inte mot publiken, fansen. Jag skulle ju tycka det här var lite intresset om man packade ihop det så man, förslagsvis på atp:s hemsida, kunde få en liten rapport om varje spelare där man trycker på vad spelaren har för svagheter. Helt enkelt, hur besegrar man den här spelaren. Det hade man ju velat läsa, eller hur?

Men nu verkar det som sagt riktas till spelarna och det blir…ja, någon slags kommunism, som kanske inte spelar så stor roll, men väldigt konstigt.

En avslutande tanke dock. De jobbar med sånt här. Men de lyckas inte hitta ett system där de ens sänder alla matcher på atp-touren på sin egen plattform. Utan en betydande del av matcherna finns inlåsta hos spelbolagen. Man kanske skulle börja med att folk kan titta på matchen. Sen kunde man ju titta på det här. Och kanske då också rikta det mot publiken, inte spelarna.