Mot starkaste slutspelet i modern tid

Vad är modern tid egentligen? Vissa tycker väl det är de senaste 2000 åren någonting. Andra tycker att det är de senaste 30-40 åren någonting. Jag? Jag tycker väl då att det är 5-6 år någonting. Saker och ting blir omoderna snabbt, särskilt i sportens världen. Om man tar för sex år sen till exempel. På tal om att bli omodernt. Då spelade Dimitrov och Goffin final i slutspelet. Det var jättekonstigt då också men det kan väl noteras att ingen av dem ens hade varit påtänkt att få vara med i slutspelet i år. Också lite intressant att titta på finalen året innan där Murray slog Djokovic ganska enkelt i finalen. Folk pratar gärna om att Djokovic skulle varit som bäst när han var i 30-årsåldern, någonstans kring den här tiden. Det man kan säga där är väl att om Djokovic spelat som han gjorde i den finalen i en match mot Alcaraz i år, det hade liksom bara visslat till och så hade han legat nere i något hörn. Olika taktik mot olika spelare men det är påfallande hur man inte behöver gå många år tillbaka i tiden för att hitta transportslag som var otroligt veka. Transportslag som då bara gjorde att bollen fortsatte duttas över nätet men som idag hade varit en ren inbjudan till motståndaren att avgöra. Finalen 2018 inte heller ointressant förresten. Då Zverev hade sitt livs vecka och då var snudd på överlägsen. Om om ni orkar ta er fram till ett klipp på finalen. Kolla hur Djokovic agerar när han får en ganska lös boll i mitten av banan. Han bollar liksom bara tillbaka den. Idag hade han utan minsta tvekan åtminstone valt att sätta press på motståndaren i ett sånt läge. Den offensiva delen av spelet har verkligen utvecklats de senaste åren.

Sen får man väl säga det också när vi pratat om alla de där finalen. Som slutspelet har förstörts sen flytten till Turin. Det har gått från att vara årets fest i London till att vara…ja, jag vet inte vad. Ett medelmåttigt event i en lagerlokal i Turin. Bedrövligt.

Men i år börjar det i alla fall luta åt att slutspelet får draghjälp från den bästa uppställningen på otroligt många år. Jag kan inte ens minnas senast slutspelet inte innehöll minst ett riktigt svagt kort. Om det här står sig och alla är skadefria. Då kan det bli riktigt hög nivå i år.

Fritz skuggar precis bakom Rune och sett till Runes usla form vore det kanske ett rimligt byte även om man kanske kan tänka sig att Rune hittar lite form under hösten och då är han så klart helt och hållet given i ett slutspel. Så för nivåns skull hoppas vi väl på det, att han kan sprattla till och klara det. Övriga är i princip borta. Ruud, De Minaur och Paul är 500-600 poäng bakom och med tanke på att de inte är spelare som ska vinna 500-turneringar eller gå sådär riktigt långt i mastersturneringar, rimligen klarar de inte att hämta in det. Så jag tror det är ganska enkelt. Rune eller Fritz på den sista platsen, det är vad som gäller.

Sen ska man väl också säga att det på senare år räckt bra att vara nia, ibland också tia, för att få spela slutspelet. Det har alltid varit någon som varit skadad eller hoppat av efter någon match bara. Så risken är att både Rune och Fritz kommer med och att tian, vem det nu blir, kanske också har en chans men man kan ju hoppas att det blir ett undantag i år och vi verkligen får de där åtta spelarna.

Vem är då det svaga kortet i det där potentiella startfältet? Jag skulle ju säga Rublev men rankingen talar ju onekligen emot det.

Djokovic spelar varken Peking eller Shanghai, 500 plus 1000 poäng på spel. Stor chans att Alcaraz som spelar båda två kommer ikapp honom de närmaste veckorna. Så jag skulle säga att slutspelet i år nog kommer avgöra vem som är världsetta vid årets slut också. Inte så tokigt det heller.