Inför Shanghai

Det är final i Peking idag mellan Sinner och Medvedev efter att båda imponerat ordentligt i sina semifinaler. Den matchen spelas 13:30 i eftermiddag och vi siktar väl på att försnacka den här på bloggen innan dess.

Men först, årets näst sista mastersturnering är igång sen någon timme och vi tittar därför på lottningen.

En och en halv veckas turnering det här. Den här meningen. Lycka till att avgöra vilka ord som ska sitta ihop, om ska vara bindestreck någonstans, och så vidare. Jag har börjat med ett nytt uttryck. Det är ändå ingen som vet. Och om någon säger att den vet, då ljuger den. Passar bättre in på hur Google ska agera i olika situationer, vad som kommer ranka eller inte och så vidare, men det kan nog faktiskt gå på den där meningen också.

En och en halvveckas-turnering, så kan man också skriva det. Därför är lottningen stor. Och därför blir det väldigt utdraget i början. Kval de senaste två dagarna. Idag börjar första omgången men det utan de bra spelarna. Först på fredag väntas de första bra spelarna gå in och det blir ju lite konstigt. Ett kval är en sak, men ett kval och en första omgång, nja. De bra spelarna kan alltså få möta spelare som redan spelat tre matcher, två i kvalet och en i första rundan. Lite knepigt.

Ingen Djokovic på plats. Det berättade han ganska tidigt. Så Alcaraz högst upp i lottningen istället och han borde väl vara lite sugen här efter förlusten mot Sinner igår. Jag ska inte kalla den för förödmjukande, men väl lite försvårande. Jag tycker han försökte. Jag tycker inte han gjorde någon plattmatch. Men han var ändå sämre. Jag tycker siffrorna blev lite väl stora, men det är uppenbart att Alcaraz har problem med det spel som blir mot Sinner. Det blir ett för montont bollande i så pass högt tempo att Alcaraz varken hinner med att variera eller attackera. Lite tillbaka till ritbordet för honom där. Jag tycker faktiskt det gått så långt att han måste förhålla sig till Sinner och försöka hitta en taktik som fungerar för honom. Mycket ovanligt i alla fall att en spelare som är så mycket bättre har så väldigt stora problem med en viss motståndare. Förut var det inte ovanligt. Numera mycket ovanligt.

Nu en enkel lottning inledningsvis för ALcaraz i alla fall. Dimitrov som är formstark. Khachanov som vann för en vecka sen men floppade i förra veckans turnering. Kanske Fritz i kvarten. Jag tycker det ser ganska överkomligt ut för Alcaraz.

Tsitsipas, som förefaller ha gjort slut med sin tennisspelartjeja ska väl kunna få lite fart nu då. Snart i alla fall. Att tänka att det där inte skulle vara åtminstone en del i varför han presterat så dåligt senaste månaderna, uteslutet skulle jag säga. Här får han en fin möjlighet som fjärdeseedad. Snart kommer han nog inte ha såna seedningar i stora turneringar så läge att passa på. Nu har han kunnat förlora mot ganska många under en tid, men hittar han nån slags nivå här ska det kunna gå en bit. Alltid tuffa matcher mellan honom och Rublev men absolut inte säkert att Rublev tar sig till kvarten.

Och så har vi den klart mer intressanta nedre halvan.

Där Medvedev spelar final i Peking idag där han visat praktform. Men klart sämre lottning för honom än för Alcaraz om man ska jämföra de två toppseedadee spelarna.

Medvedev kan få Korda redan i sin andra match. Korda som nu börjar få matchträning. Ett par märkliga förluster senaste veckorna i och för sig. Khachanov i Kina för en dryg vecka sen och Mannarino i finalen i Astana idag. Märkligt spelprogram också för den delen men känns väl som en lite märklig filur också, Korda. Men som sagt, matchtränad nu, och då är han ett hot för nästan vilka spelare som helst. Så ett litet test för Medvedev där kanske. Desto bättre då att få Felix, McDonald eller Cerundolo i åttondelen. Det är en superlottning för Medvedev.

Åttondelen ovanför Medvedevs åttondel är stenhård med Sinner och Zverev plus Shelton som antagligen växt av framgången i US Open. Jag säger inte att Shelton är bra för sin ranking eller seedning, han måste visa mer, men han är åtminstone kapabel så kanske en sån som man ändå inte vill ha nära sig i lottningen. Inte som högt seedad spelare i alla fall. Kanske desto bättre att få honom som oseedad då kan knappast känns pålitlig. Safiullin och Murray där också. Getingbo den där åttondelen.

Rune och Ruud, de hamnar alltid vid varandra i lottningen men får väl knappast mötas den här gången heller. Om De Minaur gör det han ska bara ska han ta Ruuds plats och Rune, nja, inte pålitlig. Det känns som de flesta av hans matcher där kan betraktas som hot för honom.

Bra chans för De Minaur på kvarten skulle jag säga från den åttondelen.

Spelet är som sagt redan igång och den här turneringen kommer vi självklart följa med dagliga inlägg.