Ganska händelserikt i Shanghai

Man skulle ju kunna skriva något drygt om att kvalveckan nu är över och att det snart kan börja på riktigt men det är ju helt fel. Jag tycker det hänt en hel del i Shanghai redan nu under helgen.

Det som sticker ut allra mest så klart. Korda som krossade Medvedev idag. I ett av seten i alla fall men jag tycker sett över hela matchen, kross kanske att ta i, men väldigt rättvis seger i alla fall. Vi tar med oss flera saker från den matchen tycker jag. Främst att Korda är en spelare som är en mardröm för toppspelarna för han skiter liksom i att de ska vara bättre. Han har också allt i sitt spel för att vara det där lilla mer aggressiv än motståndaren. På det sättet får han även toppspelarna på bakfoten och jag skulle säga att han kan lura dem lite grann. Medvedev reagerade som toppspelarna ofta gör. Han körde på och väntade på att Korda skulle spela lite sämre men det är just det där. Korda chansar inte när han spelar på det här sättet. Han har kapaciteten att spela så utan att tappa i säkerhet och det toppspelarna måste göra mot honom är att ha en helt annan inställning till matcherna mot honom. Lite lik den de har när de möter varandra. Att de måste ligga åtminstone nära sin gräns för hur aggressivt de kan spela. Han är högst ojämn, Korda. Det kommer väl lite av att han är så mycket skadad men lite av spelstilen också. För ja, han har en spelstil som passar bra för att kunna pressa eller besegra toppspelare. Men han har också en spelstil som gör att väldigt många sämre spelare kan vara med och bråka med honom. Inte precis en spelare som jag gillar, Korda, men han bidrar verkligen för han är en sällsynt spelare bakom toppen som kan besegra de bästa utan att de bästa behöver vara särskilt dåliga.

Korda framme i åttondel nu där han möter Cerundolo, drömlottning. Men, det är just en sån där match. Cerundolo skulle aldrig kunnat slå Medvedev. Men för Kordas del kan såna här matcher vara farliga för har han en lite sämre dag, då kan han mycket väl bara vara sämre i spelet än Cerundolo, trots att han på det här underlaget verkligen inte borde vara det.

Sinner mot Shelton framme i den andra åttondelen längst ner i lottningen. Ingen av dem imponerade särskilt idag även om man ska säga att Safiullin nu är en spelare man ska ta på stort allvar så att Shelton var pressad där, inget konstigt riktigt. Klämde iväg några riktiga bomber till servar idag förresten, Shelton. Med Isner och Karlovic borta, Kyrgios skadad. Är Shelton kanske den bästa servaren av alla just nu? Jag tycker inte han borde kunna vara det med tanke på hur fladdrig jag tycker han är men ja, jag vet inte vem man ska plocka annars. Intressant match där i alla fall, Shelton-Sinner. Ingen press på Shelton där. Då är han som bäst.

Om vi vandrar vidare uppåt i lottningen. Andra åttondelen på övre halvan. Så är Zhang vidare till åttondel i sin hemmaturnering. Verkligen de stora turneringarna spelare, Zhang så ingen skräll att han håller för trycket på hemmaplan och jag måste säga att han imponerar på mig spelmässigt. Han har verkligen någonting. Men för att knyta an till en annan spelare jag skrev om nyss. Zhang är också en sån där spelare med lite luftslottstendenser. När det inte fungerar, då är han komplett värdelös. Ganska bra lottning för honom men riktigt bra gjort och hans vinst mot Nakashima idag. Det var en bra match där Zhang var klart bättre. Rätt starka papper det från Zhang. Hurkacz, som hållit sin seedning ganska enkelt, som motståndare i åttondelen för Zhang.

Ruud är i åttondelen och har imponerat. Det trodde man kanske inte man skulle sitta och skriva. Nishioka och Eubanks, inte Federer och Nadal, har han slagit hittills men fortfarande, ganska bra gjort. Superlottning nu också i och med att De Minaur floppade ordentligt och rök direkt mot Marozsan som nu också är den som Ruud får möta i åttondel. Bra chans på kvart för Ruud alltså och troligen Hurkacz där. Det luktar enkla poäng här. Kanske jättemånga enkla poäng.

Ska vi ta den övre halvan också? Icke. För där har de bra spelarna bara spelat en match. De spelar sin andra imorgon måndag. Så den halvan samlar vi upp imorgon istället.