Klart för åttondelar i Shanghai

De är inte blyga för långa speldagar, kineserna. De spelar när man vaknar och de spelar nästan fram till att man ska lägga sig. Inga tveksamheter där inte.

Vi gör samma sak som igår tänkte jag. Men idag med den övre halvan. Vi tittar på vad som hände under dagen när det blev klart för åttondelar.

Flera matcher som sticker ut för min del men vi kan väl börja med den sista där Tsitsipas väldigt mycket visade vad skillnaden är mellan honom idag och för något år sen. Jag har alltid pratat mycket om att han egentligen inte haft spel för att vara så bra som han är, men att hans överlägsna skalle ändå gjort att det funkat. Nu har den där skallen försvunnit, och han måste låta spelet sköta snacket så att säga. Och det har då blivit som det nu är. Att han väl inte riktigt är någon toppspelare. Jag trodde verkligen han skulle ta chansen att komma på rätt spår idag genom att slå Humbert men det gjorde han inte och dessutom ännu en jämn, lite krampaktig förlust. Han har verkligen tappat den mentala styrkan, Tsitsipas.

Lite tråkigt där om man gillar Tsitsipas i alla fall. Men lite roligare med en annan skräll idag skulle jag säga. Schwartzman slog Fritz i ett avgörande sets tiebreak efter att Fritz servat för matchen några minuter tidigare. Jag tycker han sa det ganska bra efter matchen, Svarre. Han har lärt sig prata engelska förresten. Lite mycket sämre som hans tennis gått, lika mycket har hans engelska blivit det senaste dryga året. Men han sa i alla fall att det inte varit så fasligt dåligt på slutet. Han har bara fått möta toppspelare hela jäkla tiden. Han har spelat jämnt med dem, men inte fått med sig något. Nu fick han med sig något och jag tycker det var kul att se honom spela åtminstone relativt bra igen. Han är inte där han var. Men han är definitivt mycket bättre än när han varit som sämst på senare tid.

Om vi ska gå vidare till spelare som imponerade idag så, Dimitrov. Vad är det för stabil, bra nivå han håller nu för tiden egentligen? Världens svajigaste spelare de senaste tio åren känns nu på ålderns höst stabil. Eller ja, han fyllde 32 år i somras. Han ska väl leva några år till. Men känns han inte väldigt mycket gubbe för att vara 32 år gammal? Jag tycker nog det. Han har ju varit med en stund också får man säga. Kanske inte bättre än någonsin, men man ska veta att nivån idag är högre än när han var som högst rankad för 6-7 år sen och han har egentligen aldrig varit någon slags stabil topp-10-spelare. Totalt sett kanske han faktiskt är bättre än någonsin sett till den stabilitet han nu har. Jag blev i alla fall riktigt imponerad av hur han raskade av Khachanov i morse.

Rublev bad Mannarino om ursäkt vid nätet efter matchen där han vann 6-3 6-0 och ja, kanske inte helt obefogat. Det är inte ofta man ser en spelare vara så enormt mycket bättre än en annan på den här nivån. Matchupen var väl ganska kompatibel för det. Mannarino har mycket men om en offensiv spelare spelar lite för bra mot honom, då har han noll och intet att sätta emot. Rublev är just den där spelaren. Inte ofta faktiskt som Rublev spelar så bra som han gjorde idag men lite hjälp får man säga. Mannarino är ganska tacksam för honom. Att försöka stå långt in i banan och mota när Rublev spelar bra. Enormt dålig ide.

Alcaraz var i rejält underläge mot Evans i första set. Vände. Vann i raka set. Imponerande såtillvida att han som vanligt gjorde många bra bollar men det är ju det där. Cirkusartist, ni vet. Jag tycker inte riktigt om det.

Och så hade vi några mindre spektakulära segrare idag också. Jag såg Jarry slå Sonego och att det skulle bli en icke spektakulär match mellan dem, inte dagens överraskning. Inte heller överraskande att Jarry vann och sättet han vann på. Lite sämre i spelet, mycket bättre i serven.

Wolf slog Arnaldi i en jämn, rätt bra match men kanske inte de spelare folk bryr sig jättemycket om. Och så slog Paul Fils. Tresetare där också men Paul var ganska klart bättre och borde nog vunnit i två set.

Där har ni dem. De åtta åttondelsfinalisterna på den övre halvan.

Imorgon de första åttondelarna. Spelas över två dagar numera ju i masterssammanhang, åttondelarna. Tyvärr får man säga.

06:30 Ruud-Marozsan 1,32-3,40 Bethard

Vilken lottning för Ruud. Med det inte sagt att det här är någon given seger för honom men vilken möjlighet att möta en spelare som knappt är etablerad på atp-touren i åttondel i en masters. Jag tror väl han ska fixa det här också. Det borde passa honom helt okej och han ska så klart vara bättre.

08:00 Korda-Cerundolo 1,42-2,90 Bethard

Korda brukar inte vara jätteffektiv i såna här matcher där han förväntas vinna efter att han skrällt mot bra spelare. Varning spelmässigt här också skulle jag säga. Korda har inget stort övertag när bollen är i spel här utan Cerundolo kommer kunna matcha honom. Samtidigt, Korda är både en bättre spelare än Cerundolo och har stor fördel av underlaget men ändå skrällvarning skulle jag säga.

13:30 Sinner-Shelton 1,28-3,60 Bethard

Den här ser jag fram emot. Spännande att se vad Shelton, som visat sig vara så bra när han kan spela utan press, kan hitta på. Sinner kanske inte heller den som alltid är allra stabilast i större matcher när han är favorit. Frågan är dock hur Shelton ska kunna stå emot i bollandet här. Sinner har trycket och säkerheten för att det ska bli väldigt svårt för Shelton att ta initiativ och nja, luktar ändå inte skräll här i min näsa.

14:00 Hurkacz-Zhang 1,40-3,00 Bethard

Nu tror jag de har någon slags coronarestriktioner fortfarande i Kina men det har verkligen varit uselt med publik på den här turneringen. Annars hade man ju kunnat tänka att det skulle vara bra fart här även om tennis kanske inte är idrotten nummer ett i Kina. Ganska lika spelare egentligen. Zhang är en fattig mans Hurkacz i mångt och mycket. Zhang rör sig dock lite bättre. Det får han försöka utnyttja. Medan Hurkacz trots allt har klart mer kraft, både i serve och grundslag. Ingen omöjlig uppgift ändå för Zhang som verkligen imponerat tidigare under turneringen.

Där har vi det. Dagens inlägg. Vi kör något liknande imorgon. Om jag nu inte kommer på något spännande att skriva innan dess förstås.