Torsdagsblogg

Undrar vad som är nästa steg i mastersturneringarna. Kanske skulle man sprida ut finalen över två dagar? Kanske tre dagar? Nu förstår jag att det är lite konstigt. Man vill gå in här och läsa om tennis för att man älskar tennis, bra tennis i synnerhet. Att då höra gnäll om sånt som kanske inte är helt relevant, det är ju inte det man vill. Särskilt som det inte spelar någon roll vad jag, eller någon av er tycker eller säger. Men jag måste ändå skriva det. För den dag då jag inte skriver det jag tänker på, och tycker, då lovar jag er, då kommer jag inte tycka det här är kul längre.

Mastersturneringen i Shanghai har i min värld hållit riktigt hög nivå hittills, trots att alla bra spelare nu är utslagna redan innan kvartsfinalerna. Inte ofta jag får ihop den kombinationen men jag tycker det i allmänhet är riktigt bra spelande lägre rankade spelare som slagit den. Men trots det, att nivån varit hög. Den fångar inte fullt ut mitt intresse. Det går inte att arrangera en tennisturnering på det här sättet. Det är bara en tidsfråga innan det här spricker. Tyvärr kommer det nog också spricka med intresset innan atp gör något. Men det här, att sprida en liten lottning över 1,5 vecka. Där man också har ett kval under en halv vecka, två veckor totalt. En Grand Slam-turnering blir också utdragen under andra halvan men den klarar sig på grund av att matcherna är så stora. När det idag spelas två kvartsfinaler, Maroszan-Hurkacz och Shelton-Korda, då kan man lugnt säga att det inte klarar sig. Vi fyller sen på med två imorgon också, Dimitrov-Jarry och Humbert-Rublev. Det håller inte. Jag förstår att tennisen drabbats av avundsjuka. Man är avundsjuk på andra större idrotter som kan sprida ut sig hur mycket som helst, med hur mycket vila för spelarna som helst, men det spelar ingen roll. Produkten är så enormt bra att intresset ändå helt och hållet intakt. Tennisen är inte i den positionen och när man tänkte att man skulle höja statusen på mastersturneringarna genom att ge dem två spelveckor, man har dödat dem, både sett till intresse och senare kommer också statusen få sig en törn, tro mig.

Intressant ändå att se vem av alla skrällspelare som driver detta i mål. Dimitrov och Rublev är väl de enda kvarvarande som vunnit en mastersturnering. Fel, Hurkacz vann ju Miami. Någon av dem kanske tar sin andra då, eller så blir det en helt overklig skräll. Tänk Marozsan. Hade ju varit något det. På tal om status på turneringar. När lite för oetablerade spelare börjar vinna de största turneringarna, då är det aldrig ett tecken på att det är på väg åt rätt håll.

Innan vi avslutar Shanghai i just det här inlägget måste jag nämna Dimitrov. Sällan, i princip aldrig, en spelare jag hyllar men oj så bra han varit nu ett tag. Tittar man på hans resultat senaste halvåret är det verkligen extremt bra. Nu får han också en chans att verkligen få till det rankingmässigt. Driver han detta i mål, det vill säga vinner turneringen, långt ifrån omöjligt. Då blir han rankad 11 på måndag. Han har då också något slags minimalt hugg på slutspelet. Sen ska man väl också säga det. Jag tror Alcaraz måste låsa in sig själv i någon slags grotta, utan publik, och komma tillbaka till att spela tennis igen istället för att vara någon slags diffus uppvisningsspelare. Han har verkligen hamnat lite snett just nu.

Det var Shanghai. Lite blandat därifrån.

Nu hoppar vi till något som jag tror är bra.

Jag har misstänkt det lite grann. När TV4 dödade Cmore. Eller ja, försökte döda Cmore. Jag använder fortfarande Cmore, fungerar hur bra som helst, och jag ser inte framemot när jag tvingas flytta över till TV4-appen. Men när man gjorde det så döpte man en tv-kanal till TV4 tennis. Kanal, ni vet. Ja, snart vet väl inte folk ens vad en kanal är. Men ja, ni förstår nog. Ett ställe där någon annan väljer vad det är som spelas upp. Undrar när den sista tv-kanalen dör. Kan inte vara långt bort. I alla fall, de har ju haft damtennis i något år men jag tänkte att de nog inte skulle köra en kanal med bara tennis om de inte haft något på gång och igår kom det att TV4 tar över tennisen från och med starten av 2024. Jättebra tror jag på egentligen flera olika sätt. Discovery är väl, kanske inte på väg att monteras ner, men det är väl rätt uppenbart att de inte har råd att ha sporträttigheter. Som exempel på det kan man numera se deras flaggskepp Allsvenskan även hos TV4 utan att betala något. Det är väl pga-touren i golf som de klamrar sig fast vid. Problemet är nog att de inte riktigt blir av med den till TV4 då TV4 hade den innan och redan märkt att tittarsiffrorna inte är så himla fräsiga samtidigt som man förväntas lägga massor av pengar på kommentatorer och studio. Men oavsett det, tidsfråga tror jag innan den också flyttar, kanske att Viaplay kan göra någon kraftsamling och samla all golf på ett ställe. Det tror jag skulle kunna vara en smart satsning av dem. Hur som helst. Jättebra tror jag att tennisen flyttar. Det jag är rädd för är att TV4 ska göra det lätt för sig och ta över även kommentatorerna. Det är väl inte svart eller vitt där. Man kommer säkert ta över någon eller några av dem, men jag hoppas att man också lägger lite energi på att rensa och försöka starta något nytt. Alla former av kommentatorer och experter har ett bäst före datum. Det spelar ingen roll vem det är. Jag kan nog i princip räkna in mig själv också. Jag var garanterat mycket mer underhållande mina första år. Ni kan väl testa det där. Ta en tv-expert i tv som ni gillar. Så tänker ni hur den var i början kontra nu. Jag lovar er. Ni kommer minnas början som bättre. Det handlar förstås om att människor har en tendens att försvara det de har, och därmed blir fega. När man börjar med något har man inget. Sen bygger man upp ett bekvämt liv runt det man håller på med och vill då inte sticka ut och riskera att hamna i trubbel. Så fungerar världen, tyvärr.

Ett gammalt hederligt blogginlägg det här, eller hur? Det här är det överlägset roligaste sättet att skriva på kan jag meddela. När man hoppar vilt mellan olika ämnen och inte drar ut på något som kanske inte är så intressant i onödan.

Nadal! Igår meddelade han att han ämnar delta i Australian Open. Eller ja, han tackade arrangören för att han var välkommen trots sin svaga ranking, typ. Jag tror kanske att Nadal kan räkna med något enstaka wildcard om han vill fortsätta spela. Så kanske lite överdriven tacksamhet då. Han har väl en skaplig skyddad ranking också kan jag tro. Men i alla fall, han planerar att spela Australian Open. Positivt? Jag skulle nog säga nej. Att han tänker stressa tillbaka till Australian Open andas nog väldigt mycket avskedsturné under 2024. Om han siktade på att vinna något skulle han nog snarare matcha igång försiktigt på grus under senvintern för att sedan ladda alla kanoner inför Franska öppna. Men det där får vi väl se. Känns nästan lite surrealistiskt att försöka placera in Nadal i den nuvarande hackordningen i toppen. Ska Nadal möta Alcaraz liksom? Det känns nästan som att knäppa på ett tv-spel och spela med Michael Jordan mot Lebron James, Maradona mot Messi, ja ni förstår. Det känns liksom som att det krockar lite.