Inför Shanghaisemifinalerna

Det tog 1,5 vecka men nu är man ikapp i Shanghai. Trots all utdragenhet ska man nu spela semifinal och final under en helg. Som man förstås ska göra, men om man nu tycker det är bra, då får man ju kanske ifrågasätta vad som ligger bakom att man måste dra ut på de övriga omgångarna över så väldans många dagar. Det är liksom som att krypa ett hundrameterslopp i 90 meter för att sen springa allt vad man kan sista tio metrarna.

Fina matcher idag. Och efter den här helgen i Kina, tillbaka till Europa. Ni vet att det är Stockholm Open nästa vecka va? Med några riktiga pangnamn i startfältet, Wawrinka och Monfils exempelvis. Nej just det. Det var 2023 och inte 2013, ja. Visserligen en turnering i Tokyo också nästa vecka så helt slut med asiatisk tennis är det inte för nu men nästan.

10:30 Hurkacz-Korda 1,82-1,98 Bethard

Om man inte får ha med de bästa spelarna, då skulle jag säga att dagens semifinaler ändå känns riktigt fina.

Här Hurkacz, som hade det lite krampaktigt mot Marozsan i kvarten men så ska det väl vara Hurkacz. Hur ofta vinner han sina matcher med stora siffror egentligen? Inte ofta skulle jag säga. Mot Korda som gick en riktig holmgång mot Shelton i sin kvartsfinal. På tal om holmgång. Minns ni matchen mellan de här två i Australian Open i år? 10-7 i avgörande supertiebreak för Korda i en match som var rätt krävande, kan man väl utan överdrift säga. Och som jag minns den, Korda kändes så väldigt mycket bättre, men det var ändå lika väldigt jämnt. Säger väl en del om Hurkacz kanske. I alla fall jag får ofta känslan av att han inte imponerar men där handlar det om att hans serve är så mycket bättre än den ser ut. Han är en servekanon, fast det inte ser ut så.

Om man tittar på oddsen däruppe skulle jag säga att det känns intressant på Korda. Alltid frågetecken kring hans fysik. Särskilt efter en lång match som den mot Shelton. Men det har varit på gång några veckor nu, att han ska hitta sin form. Det känns inte som att han är uppe på toppen av den ännu. Ändå är han framme här. Spelmässigt börjar det se väldigt bra ut och man ska veta det. Korda har fortfarande inte haft någon riktigt lång period utan skadeproblem. När han får en sån period, då skulle jag säga att han är helt gjuten på topp-10. Om man tittar på rankingen som den ser ut just nu skulle jag säga att vägen hela vägen upp till femte eller åtminstone sjätte plats är helt öppen för honom. Han har ett större spel i sig än spelarna som ligger där nu, mellan fem och tio på rankingen. Men då ska han vara skadefri också och hans kropp ser väl fortfarande inte riktigt ut som något som håller för att spela särskilt mycket tennis.

Vad tror vi här då?

Ja, en väldigt bra matchup för Korda skulle jag egentligen säga. Han kan välja mellan att bara stå och hålla emot, där är han klart bättre än Hurkacz. Eller så kan han välja att attackera. Han har definitivt attackslagen för att sätta Hurkacz något bräckliga försvar ur spel. Sen gör jag det igen här. Jag respekterar inte riktigt Hurkacz serve som jag borde men så får det väl vara. Jag tror att Korda vinner den här matchen.

14:00 Rublev-Dimitrov 1,60-2,35 Bethard

På tal om att dra ut på saker. Man spelar alltså inte semifinalerna efter varandra utan man gör en rejäl paus mellan matcherna. Trots att man inte har någon publik överhuvudtaget att sälja biljetter till. Något märkligt.

3-3 i inbördes möten mellan de här två vilket känns väldigt vettigt. För det här är en sån där matchup där det är så pass möjligt att välja vilken sida som helst och motivera varför det passar spelaren jättebra att möta den andra.

Rublev, ja han har ju kraften för att totalt slå hål på Dimitrovs variationsrika försvar. Om Rublev träffar bollen, då kan Dimitrov springa runt och trolla som han vill, det blir helt omöjligt för honom att stå emot.

Dimitrov, han gillar att variera som sagt. Rublev gillar ju inte riktigt det där, om spelet blir för stökigt. Ovanpå sin variation har Dimitrov också grundslagen för att, när han hamnar i ”fel” dueller med Rublev så kan han ändå stå emot hjälpligt.

Vilket av dem tror jag på då?

Det är väl lite lätt att hamna väldigt mycket på Dimitrovs spel och resultat från turneringen hittills då det varit överraskningar men Rublev har faktiskt slagit bra spelare han också. Båda två har imponerat även om jag ändå måste säga det. Visst har Rublev visat form, men förhållandevis har Dimitrov visat den bättre formen. Han gör här en av sitt livs bästa turneringar. Det har inte Rublev mött tillräckligt starkt motstånd för att man ska kunna slå fast.

Om man nu hoppas på Dimitrov. Jag gör det lite här. Så blir en nyckel för honom att inte ryckas med. Han har en tendens att göra det. När det känns bra för honom och hans motståndare pressar upp tempot så vill han själv gärna ytterligare höja tempot, något han absolut inte klarar, främst på sin backhandssida. Det ser egentligen ganska bra ut tekniskt när han försöker, allt ser ju bra ut tekniskt när Dimitrov gör det, men han har för stora, yviga svingar för att klara av det. Dimitrovs utmaning blir att hela tiden försöka ta bort tempo när Rublev försöker driva upp det för att istället ta chansen och försöka slå igenom Rublev direkt när tillfälle ges. Inga långa högtempodueller alltså för Dimitrovs del. Klarar han det kan nog det här gå bra för honom.