Inför Stockholm Open

Hurkacz vann i Shanghai. Onekligen en jätteöverraskning och den här veckans första jätteöverraskning har redan kommit nu under morgonen. Zverev fick storstryk av Thompson i första omgången i Tokyo. Märkligt ändå. Precis när han kommit tillbaka till topp-10. Och sen en tid också verkligen hittat sitt spel. Så gör han två riktigt usla turneringar. Han vann fyra gem mot Safiullin i Shanghai och så idag då, sju gem mot Thompson i Tokyo. Jag såg i alla fall inte den komma. Jag trodde att han nu bara skulle ånga på, Zverev.

Det är faktiskt tre turneringar den här veckan. Tokyo, som är den enda bra turneringen, men också Antverpen och mest av allt givetvis, vår, Stockholm Open.

Det är väl någon obegriplig riktlinje att 250-turneringarna förväntas ha med en bra spelare i startfältet. Om den sen inte kommer till start spelar mindre roll men här kommer Rune så klart komma till start. Han är på plats i Stockholm och jag såg en intervju med honom på Expressen precis där han pratade om vilken bra kompis han var med Mikael Ymer. Jag är kanske inte helt chockad. Det andra stora namnet som skulle vara på plats i Stockholm var Berrettini men det var så klart en sån där alibirekrytering som de mindre turneringarna ofta gör. Att han skulle komma till start här, efter att ha varit för skadad för att spela de stora asiatiska turneringar, det fanns ingen logik i det.

Vad har vi då på plats förutom Rune?

Lite tunnare än vanligt kanske. De senaste åren har ofta amerikanerna kommit i en stor flock och man har då fått med ett gäng spelare mellan 10 och 30 i världen. Oturligt nog för Stockholm Open kanske så har de där spelarna, som tidigare kanske kom till Stockholm för att de tyckte att staden kändes lite spännande, nu blivit lite för bra så de kommer liksom inte bara sådär. Nu blev det Eubanks och Wolf från USA istället för Tiafoe, Paul, och så vidare som det varit på senare år.

Annars är det väl gamlingarnas turnering det här. Mannarino 35 år är andraseedad och två av de stora namnen som marknadsförs är Monfils och Wawrinka. Det känns väl möjligen lite dammigt.

Samtidigt har man haft lite tur att några yngre spelare som är lite intressanta men inte kostar några pengar att få till turneringen valt att spela just Stockholm Open. Lehecka är iskall formmässigt, men en spelare som kommer bli riktigt bra i framtiden. Det är bara en fråga om när han får ihop det. Davidovich så klart, bra spelare. Ospännande, men ganska bra. Safiullin som gått så bra på senare tid. Håll koll på hans Davydenkolikheter om ni sitter och tittar på matcherna. Det är så likt att bara det blir underhållande. Kecmanovic som tappat i nivå i år, men fortfarande ung och inte på något sätt dålig.

Överlag måste jag säga att bredden är bra. Plats 77 krävdes för att komma in och det är på något vis lite bättre än det kanska brukar vara på den undre delen av startfältet rent nivåmässigt. Det där äts kanske dock upp lite av att kvalet var riktigt svagt, och de lite bättre spelarna som var med floppade. Så kvalarna, där är det ingen supernivå direkt.

Svenskarna då? De måste så klart nämnas.

Elias Ymer, den enda riktiga spelaren som deltar från svenskt håll, har så smått klappat ihop formmässigt under början av hösten. Bautista, som normalt hade varit finalseedad här, har i år rasat ihop fullständigt och har minusstatistik på atp-touren. Det räcker dock inte där. Han var nere på challengertouren förra veckan och förlorade där mot en britt rankad 300 i världen. Ska sägas att han haft ett uppehåll sen slutet av grussäsongen. Men det där vanliga maskineriet, det är inte där. Så om Ymer någon gång ska slå en så bra spelare så finns kanske möjligheten där.

Leo Borg, den näst bästa svenska spelaren. Det där låter ju lite konstigt men just så är det idag. Han har visat att han kan höja sig när han får chansen att spela på hög nivå. Bra, och dålig egentligen, lottning för honom. Djere är absolut inte en av de bättre spelarna i startfältet men han är samtidigt en spelare som alltid gör sitt jobb och någonstans krävs det väl att motståndaren klappar ihop för att Borg ska kunna vinna en match på den här nivån. Så det blir ändå svårt.

Karl Friberg fick det sista wildcardet när det inte fanns någon annan att ge det till. Lite sämre än Borg, Friberg, och lite tuffare motstånd också. Det lär inte gå vägen där.

SVT sänder, det gillar ni, eller hur? Och det här ska ju bli kul att följa under veckan, det tycker jag. Det är alltid ett litet mått av magi över Stockholm Open.