Hur ser slutspelsracet ut?

Ja, hur ser det ut? Vilka går till slutspelet i år? Det är väl en av de mer intressanta grejerna nu med tre spelveckor kvar. Av allt jag kan läsa mig till räknas även de två småturneringarna i Metz och Sofia in som kvalificerade vilket gör att startfältet till slutspelet kan bli klart först dagen innan det börjar. Vilket låter helt ogenomförbart men som sagt, jag hittar ingenting om att det inte skulle vara så. Då ska de alltså lotta söndag kväll och en spelare som vunnit en turnering och slagit sig in i fältet kan få spela sin första slutspelsmatch dagen efter. Atp gör mycket snurrigt men det här låter nästan för konstigt för att man ska ha gjort så här. Reservation för att det är efter Paris som gäller men som sagt, det står ingenstans utan överallt står det att det är 11 november som gäller, det vill säga dagen då finalerna i Metz och Sofia spelas. Lite lustigt också att det är relativt stor chans att några spelare kommer ha chans på den sista platsen under den sista veckan. Som det ser ut nu är det troligt att det inte kommer skilja mer än 250 poäng mellan åttan och en eller två spelare där bakom.

Ja, ni ser. Det är inte jättekomplicerat. Men det är upplagt för att det ska bli just komplicerat till slut.

Djokovic, Alcaraz, Medvedev och Sinner är klara. Ingen av dem skadad. Djokovic vilar och Alcaraz har någon slags hittepåskada men stor chans att alla kommer delta i slutspelet. Rublev och Tsitsipas är i praktiken klara de också. Och Tsitsipas, det ska mycket till om han faller under strecket. Han skulle kunna halka ner till plats åtta men att han skulle tappa två platser. Osannolikt.

Det är den åttonde platsen det handlar om med andra ord och Rune hade kunnat tappa den under den här veckan. Kan fortfarande göra, men hade han förlorat mot Kecmanovic igår kväll så hade Fritz troligen kört förbi. Nu vann han en ganska märklig match igår kväll, Rune. En match där han var otroligt vilsen och fullständigt chanslös i första set men han jobbade hårdare än Kecmanovic och Kecmanovic orkade till slut inte riktigt. Så som Rune vunnit så många matcher, men han brukar spela bättre än han gör just nu. Just vilset är ordet jag skulle använda om honom. Det känns som att han inte riktigt vet hur han ska spela.

Alla spelare som jagar en slutspelsplats är som synes i elden den här veckan och det är så klart en formsvag Fritz som är mest intressant. En bra prestation från honom i Basel, den lite svagare av veckans turneringar, och han är inne i slutspelet. Detsamma gäller Hurkacz. Om hans fina form fortsätter och han vinner i Basel, då ser det väldigt bra ut för honom inför Paris. Sen ska väl Paul och De Minaur nämnas också. Vinner någon av dem den där veckan så är de plötsligt inne i racet ordentligt. Ni hör nog. Det är som sagt troligt att det kommer vara väldigt jämnt under turneringen i Paris och kanske till och med efter den. Någonstans där, efter De Minaur, tror jag ändå att repet dras. För att Shelton ska ha chansen krävs det att han vinner Paris och även gör det bra den här veckan. Så man kan väl säga att han är borta om han inte slår Sinner i Wien idag.

Något åt det hållet? Jag tror det. Vi får väl följa upp detta för jag tycker slutspelet känns lite extra intressant i år. Slutspelet har varit lite på dekis i några år men i år känns det som att nivån på spelarna kommer vara riktigt hög.