Inför fredagens kvartar

Veckans 500-turneringar har trummat på med relativt få skrällar. Den största hittills igår när Fritz föll mot Shevchenko i Basel. Även Ruud rök igår i Basel men det mot Stricker och det bra mycket mindre överraskande. Det där öppnar upp lite för spelarna som just nu har de två slutspelsplatserna som det fortfarande är öppet om. Zverev är kvar i Wien och Rune är kvar i Basel. Båda två har en bra chans att gå längre också. Rune har dessutom, trots supersvag form, en jättemöjlighet att till och med vinna i Basel och då kan det börja se riktigt mörkt ut för spelarna som jagar. Så det finns faktiskt nu en bra möjlighet att det blir världens åtta bästa spelare i slutspelet om Rune tar den där sista platsen. Jag kan inte ens minnas senast det eventuellt hände.

Kvartsfinaler idag alltså och här ska vi titta till matcherna.

Vi börjar i Wien, den starkare av turneringarna.

14:00 Medvedev-Khachanov 1,25-3,80 Bethard

Medvedev blev lite pressad av Dimitrov i andra omgången, han förlorade set, men jag tycker också han såg bra ut. Det känns som att Medvedev har en liten höstform på gång. Nu Khachanov som han har bra kontroll på och Khachanov har också varit minst sagt ojämn sen han ganska nyligen kom tillbaka från ett långt uppehåll. Väldigt lite talar för skräll här skulle jag säga. Medvedev brukar ha ganska lätt för sina ryska kompisar.

16:00 Tsitsipas-Gojo 1,38-3,00 Bethard

Gojo är veckans stora överraskning då han slagit både Karatsev och Paul. Sen kommer det kanske inte som en blixt från klar himmel. Han är inte längre purung Gojo utan han är 25 år gammal men har hela tiden känts väldigt ofärdig som spelare. Hög kapacitet med tanke på spelstilen men han har haft svårt att få ihop det. Inte konstigt att han någon gång ibland presterar. Med den serven finns alltid möjligheten där. Nu får Tsitsipas en supermöjlighet här. Fortfarande ingen vidare form på Tsitsipas men nog väldigt bra för hans självförtroende att han äntligen fick med sig en jämn match igår även om motståndet var sådär. Borde passa Tsitsipas bra det här. Gojo har inte direkt noggrannheten som sin största styrka så det borde räcka bra för Tsitsipas att stå och vara stabil.

18:00 Zverev-Rublev 1,78-2,00 Bethard

Zverev favorit här efter två riktigt övertygande segrar den här veckan. Rätt stabila segrar från Rublev också mot liknande motstånd. Rublev nästan tusen poäng framför Zverev på rankingen och två raka inbördes vinster, båda i år. Sen hade Zverev fem av fem innan dess, men då var det matcher mellan 2016 och 2021. Nu låter det som att jag är övertygad om att Rublev vinner här. Verkligen inte, men kanske lite tveksamt att Zverev är favorit på oddsen. Man får också väga in att Zverev spelar för sin slutspelsplats. Rublev gör det inte. Sen ska man kanske också säga att det här är en 500-turnering. Rublevs historia i den här kategorin turneringar är helt sjuk. Ska jag trassla till det ytterligare kanske? Jag tycker ju definitivt att Zverev är den i grunden bättre spelaren av de här två och när han nu slutligen är tillbaka så, det är väl rimligt att han ska vara lite bättre. Spelstilsmässigt svårare att säga vem det passar. På ett sätt bra för Zverev att luta sig emot sin överlägsna serve och sen stå och hålla emot tills Rublev blir stressad men kanske lite mer åt andra hållet ändå. Ganska bra för Rublev att möta någon som inte gärna pressar honom, som Zverev.

20:00 Sinner-Tiafoe 1,22-4,00 Bethard

Vilka matcher i Wien ändå. Det här är ju inte särskilt dumt heller. Jag håller dock med oddsen, jag tycker inte alls att matchen känns jämn på förhand. Tiafoe har hamnat lite fel på rankingen. Han är inte riktigt nära toppspelarna. Han har slagit Sinner en gång, just här i Wien för två år sen men Sinner har också två segrar, alla matcher långt bak i tiden. Tänker man på en möjlig matchbild hamnar man jättefort i att det blir ett ganska öppet spel där Sinner bara är mycket bättre. Jag tror han vinner.

Så går vi vidare till Basel där de här matcherna ska spelas idag. På exakt samma tider som de i Wien. Lite synd, kan jag tycka.

14:00 Hurkacz-Griekspoor 1,40-2,90 Bethard

Med Fritz utslagen den här veckan ligger landet öppet för Hurkacz att ta över niondeplatsen och på så vis dels bli första reserv. Det är viktigt då första reserv nästan alltid på något sätt får delta. Men också, om inte Rune presterar i helgen så kan Hurkacz också smyga sig närmare åttondeplatsen. De spelar i samma turnering också så Hurkacz kan påverka det själv också även om de inte kan mötas förrän i en eventuell final. Griekspoor vann när de här möttes på gräs i somras, Hurkacz vann när de möttes på grus i somras. Nu första mötet på hardcourt. Och jag känner väl att det inte är så mycket hokus pokus här. För Hurkacz spelar spelstilen på motståndet ganska liten roll. Griekspoor har ingenting som ska störa honom särskilt och jag tror att Hurkacz är i bra form nog för att vinna den här.

16:00 Humbert-Stricker 1,55-2,40 Bethard

Humbert håller lite i skymundan på att bli en topp-20-spelare vilket är otroligt starkt gjort. För bara ett år sen sladdade han ordentligt på rankingen man han har nött sig uppåt på ett imponerande sätt i år. Om Humbert fått till det bra rankingmässigt så är Stricker hans raka motsats. Hur, hur, hur är det möjligt att han fortfarande är rankad 100 i världen. Han är superkapabel. Jag tycker han slår bra spelare på löpande band. Men rankingen, den sitter tvärnitad. Förklaringen är väl inte jättesvår i och för sig. Han har haft det svårt att dominera på challengertouren och när han slagit bra spelare på atp-touren så har han oftast inte dragit nytta av det utan förlorat ganska snart därefter. Det där måste ordna till sig första halvan av nästa säsong dock. Stricker är definitivt en spelare som ska vara runt 50 på ranknigen i alla fall. Men här blir det väl sådär igen. Stricker slog Ruud igår, och så lyckas han inte riktigt följa upp och mjölka ut poängen av vinsten. Borde passa honom riktigt dåligt spelstilsmässigt det här också. Humbert kommer sätta upp tempot till väldigt höga nivåer. Inget bra för Stricker alls. Hemmaplan för Stricker. Vi får se vad han kan tänkas få för ikväll.

18:00 Rune-Etcheverry 1,38-3,00 Bethard

Överraskande, och stark, vändning mot Kecmanovic och sen en jättebra lottning och enkel vinst mot Baez. Ovanpå det en superlottning här för Rune. Och tittar man framåt, mot en eventuell semifinal också. Han har verkligen en grym möjlighet den här veckan. Helt upp till honom själv här. Etcheverry är ingen höjdare på hardcourt. Sen är han inte dålig, och Rune lägsta punkter de senaste månaderna har varit enormt låga. Kommer han inte upp i någon slags vettig nivå kan han absolut förlora här men samtidigt helt upp till honom själv. Hade den här matchen spelats för ett år sen hade nog Rune stått i 1,15 någonting.

20:00 Felix-Shevchenko 1,32-3,30 Bethard

På tal om såhär dags förra året. Då var Felix en av världens absolut bästa spelare. Det är han inte nu, men han får här en supermöjlighet att återhämta sin poängskörd en aning. Superlottning här med Riedi och Botic i de första matcherna, Shevchenko nu, men man ska samtidigt säga att det här är spelare som Felix inte slagit senaste månaderna. Så även om han fått en fantastisk möjlighet, han har också levererat bättre än på länge. Shevchenko, som i ung ålder inte stack ut särskilt på challengertouren har nu etablerat sig som en rätt giftig spelare på atp-touren och segern mot Fritz igår imponerar så klart. Han har visat sig vara ganska orädd mot starkt motstånd, Shevchenko. Jag är inte alls så säker på att Felix räcker till här. Ny jättechans för Shevchenko här skulle jag säga.