Inför dagens finaler

Finaldags! 500-finaler. Och ganska spännande matcher på förhand får man säga.

14:00 Medvedev-Sinner 1,70-2,05 Bethard

Wien var den bättre turneringen på förhand. Wien har varit en riktigt stark turnering hela vägen. Och Wien har idag också självklart den starkare finalen. Mycket starkare finalen ska sägas. Här pratar vi semifinalnivå i Grand Slam-sammanhang någonting. Eller om man så vill, världens tredje och fjärde bästa spelare, både vad gäller ranking och spelstyrka. Med ett litet tillägg kanske. Medvedev är 2000 poäng före Sinner så det är inte som att de ligger och slåss om den där tredjeplatsen precis.

Slåss om titeln i Wien ska de däremot göra och som ni ser på oddsen, jämnt på förhand.

Inte jämnt i de inbördes mötena. 6-1 för Medvedev och det enda Sinner kan trösta sig med där är väl att han vann senast i Peking för några veckor sen. Innan dess hade Medvedev sex av sex, två i och också, båda på hardcourt. Alla deras sju inbördes möten är förresten på hardcourt. Medvedev gynnas av att han varit en toppspelare under hela perioden som de mötts sen 202, det har inte Sinner varit av förklarliga skäl. Medvedev är fem år äldre. Man glömmer ibland tycker jag hur ung Sinner fortfarande är. Han är 22 år gammal och uppe som världsfyra trots att det känns som att det ibland gått lite segt för honom rankingmässigt. Då har man varit rätt bra när man är 22 år gammal och någon säger att man segat sig upp till topp-4 i världen.

Formmässigt ser det bra ut för båda men ett plus för Sinner skulle jag säga. Det känns som att han är väldigt nära sin högsta nivå den här veckan medan Medvedev, ja, han har väl varit Medvedev. Det vill säga, det har rullat på och han har varit bra, men det har väl i vanlig ordning inte varit sådär överdrivet spektakulärt. Nu låter jag lite orättvis. Medvedev är i fin form. Men förhållandevis skulle jag säga att Sinner är närmare sin topp.

Hur blir det då när de här två möts?

Lite åt båda bollen gällande vem det passar skulle jag säga.

För Sinners del passar det att möta Medvedev såtillvida att han får precis den tid han behöver på sig för att stå och bomba med sina grundslag, ett område där nästan ingen slår honom. Att om det inte går alldeles för fort stå och slå på bollen. Samtidigt är det inte jättebra för långe Sinner att möta någon som spelar så flackt som Medvedev gör. Sinner ser gärna lite mer överskruv i slagen som kommer emot honom så han får upp bollarna i bra höjd. Ett tillägg där dock. Riktigt hög studs, långsamt underlag i Wien, så även Medvedevs bollar studsar upp en del.

Medvedev definitivt lite bättre än Sinner. Sinner lite bättre form. Kanske lite fördel Sinner av underlaget. Det känns rysligt jämnt det här. För Medvedev är detta kanske ingen jättestor match. För Sinner däremot. Han har faktiskt inte vunnit så jättemycket. Han har fina siffror i finaler. Nio titlar på 12 finaler men det har varit många 250-turneringar. Han har masterstiteln i Kanada i år och 500-titeln i Washington 2021. I övrigt  bara 250-titlar. Washington har inte samma status som Wien skulle jag säga så vinner Sinner idag, då är det hans näst största titel hittills. Och jag tror någonstans lite att han gör det. Kanske någon procents större vilja att vinna. Det kan avgöra.

15:30 Hurkacz-Felix 1,60-2,35 Bethard

Felix är tillbaka! Njae. Nej. Jättestarkt av honom att ta chansen den här veckan och han har spelat bättre än tidigare i år men till sin nivå den här tiden förra året har han fortfarande långt. Ganska övertygande vinster den här veckan sett till resultaten om man bortser från kvarten mot Shevchenko som han inte var värd att vinna. Men ganska bra lottning och som sagt, jag tror det är en bit kvar. Sen ska man säga det också. Det finns något i att Felix var enormt bra inomhus förra hösten och att han nu slutligen hittar något, just inomhus, i år. Få spelare gynnas så mycket av hög studs som Felix gör. Det är bara att titta på hans teknik. På backhandsidan, får han en låg boll mot sig där har han egentligen ingen vettig teknik för att hantera den utan han försöker liksom fösa över den med racketen i en dålig position. På forehandsidan, hans stora sving är helt perfekt för högt studsande bollar, lite sämre för flacka bollar.

Hurkacz har som vanligt spelat i princip enbart jämna matcher och nästan bara tiebreaks. Nej inte nästan bara så klart men han spelar en helt otrolig andel tiebreaks. Han snittar nästan ett tiebreak per match i år vilket är helt otroligt när man ser till att han är en så bra spelare som han är. Men det är det där. Hurkacz är mycket mer servekanon än vad man ofta tänker på.

2-1 för Felix i inbördes möten men två matcher på gräs och en på hardcourt 2019. Det där kan man bara kasta bort. Det säger ingenting.

Felix är direkt svag i finaler. En av de spelare som har sämst siffror i finaler. Hurkacz tvärtom, bäst siffror av alla i finaler med sju titlar på åtta försök. Minns ni vem som har tidernas sämsta finalfacit förresten? Gamle Benny fick aldrig vinna en titel trots 10 finalförsök. Usch vad deppigt.

Jag tycker allt talar för Hurkacz idag. Jag tror han vinner och då samlar på sig ännu en fin titel. Två masterstitlar och om han vinner idag två 500-titlar. Otroligt bra facit sett till vilken nivå han är på som en spelare som inte riktigt är topp-10.

Något som ändå talar för Felix? Ja, han har inte vunnit mycket, men han är ju regerande mästare här i Basel. Så just på den här banan vet han i alla fall hur man gör.