Inför Paris

Paris, min favoritmastersturnering. Ibland behöver man inte linda in grejer. Man behöver inte säga att jo men den och den turneringen är ju bra på det och det sättet och det är ju svårt att välja, bla bla bla. Paris är den bästa. Ofta är den till och med på totalen bättre än slutspelet vad gäller underhållningsvärde. Och någonstans handlar det väl om att bli underhållen, eller? Det är väl ett faktum som inte direkt minskar med tiden. Jag tror det blir svårare och svårare, snart omöjligt, för grejer som faktiskt inte är underhållande. Det spelar ingen roll hur bra det är. Är det tråkigt så håller det inte i konkurrensen. Då tittar folk hellre på något som är mycket sämre, men som är underhållande. Det är väl bara att titta på vad som sänds på tv egentligen. Skidåkning, cykling, friidrott, alla de här fysiska idrotterna. De går hur bra som helst på tv. Men hur många känner du som håller på med de tre idrotterna? Och då ska du veta att du ändå kommer från helt rätt del av världen för att kunna känna folk som håller på med dem. De funkar superbra i tv, och får då en spridning som är mycket större än andra idrotter där konkurrensen kanske är större och nivån därmed bättre. Nu förstår jag att jag sket i det blå skåpet här vad gäller friidrotten. Att springa snabbast, hoppa högst och längst och så vidare. Det är svårt att hävda svag konkurrens där kan man väl säga. Eller ja, det är det ju inte. Om man fick plocka råmaterialet från de stora proffsidrotterna i USA så, då skulle nog inte världsrekorden i så många grenar se ut som de gör idag så att säga.

Nu fladdrade det iväg lite här.

Vad är så speciellt med Paris masters då?

Det är väl just det, underhållningen. Det började för många år sen med de här fantastiska introna som spelades upp inför matcherna. Då helt och hållet nyskapande. Sen var det några år då man fick rätt bra draghjälp av att några av världens bästa DJ:s fanns på plats och spelade mellan matcherna. Ni minns den där tiden då det uppstod någon slags psykos där tiotusentals människor stod, eller satt, och lyssnade på förinspelad musik på våra stora fotbollsarenor. Pågår väl i andra länder fortfarande kanske, om än inte i Sverige i samma utsträckning riktigt. Under hela den här perioden då turneringen i Paris blev så fantastiskt bra har det också funnits hemmaspelare som överpresterat på löpande band. Allt toppat av Tsonga som vann redan 2008 men man måste givetvis också nämna Monfils som bjudit på några helt enorma shower i den här arenan. Till och med Simon lyckades få med sig publiken i den här hallen. Då kan ni tänka er. Och det är just publiken som är den stora grejen. Det finns ingen konkurrens. Publiken i den här turneringen är utan minsta tvekan den bästa på hela säsongen, år efter år. Den som inte riktigt lyckats i den här turneringen är förresten Gasquet. En möjligen sista chans för honom i år kanske även om det tåget nog redan gått.

Det ska fajtas om slutspelsplatser också där Zverev och Rune efter fullt okej insatser förra veckan fortfarande har plats sju och åtta. Bakom dem förlorade Hurkacz igår finalen i Basel vilket inte var bra för honom. Nu måste han plocka in drygt 200 poäng på Rune. Vilket förstås inte är jättemycket i en mastersturnering. Bakom honom finns också en formsvag Fritz som behöver ta in 300 poäng på Rune och även ta sig förbi Hurkacz. Absolut inte omöjligt, även om hans usla form onekligen är emot.

Nu ska vi titta på lottningen. För spelet börjar om bara några timmar. Man spelar på en vecka här i Paris. På få banor. Så det blir långa dagar. Precis som det ska vara i mastersturneringar. Som det borde vara. Är det här den sista mastersturneringen som spelas på bara en vecka kanske? Det är väl nästa säsong som samtliga mastersturneringar ska spelas under två veckor. Vilket mörker. Så passa på och njut den här veckan kan väl vara ett tips.

Djokovic och Alcaraz på plats för att varva upp för sista gången för den här säsongen. De har redan hunnit med att träna med varandra på plats inför turneringen. Det är väl mest en sån där sak som ser bra ut för sociala medier kanske men visst borde det väl också egentligen vara bra för dem att träna med varandra. Att få känna på rätt nivå inför turneringen istället för att mäta sig med någon vanlig odugling.

Den stora grejen här vad gäller lottningen är väl nivån på de oseedade spelarna. Det krävdes topp-50 för att komma in i turneringen och det finns inte mycket till dåliga spelare. Har ni tänkt på det, att det nästan inte finns några grusspelare som inte kan spela på hardcourt på topp-50 längre? I princip alla specialiserade grusspelare har lärt sig spela på hardcourt. Djokovic går mot Shelton som första seedade spelare men Shelton ska då slå Davidovich och Griekspoor i sina två första matcher. Kanske inte givet direkt. Som sagt, nivån på de oseedade spelarna, hög. Sen blev det väl inte så bra för Fritz det där. Han får visserligen chansen att skicka ut Rune som är hans konkurrent om en slutspelsplats men sen i så fall Djokovic i nästa match vilket betyder att han inte får någon vidare effekt av det poängmässigt. Sen vet jag inte hur spelarna ser på nästa vecka men om Fritz spelar så måste väl Rune också spela då och i så fall kommer det krävas att Fritz vinner och Rune torskar i första omgången då. Så Fritz i princip borta från slutspelet om inget konstigt händer skulle jag säga.

Vi kan väl ta Hurkacz också direkt, som är den andra konkurrenten för Rune om slutspelsplatsen. Han hade behövt vinna igår, Hurkacz. För här har han en dålig lottning. En 50/50-match mot Korda som kanske är den bästa oseedade spelaren i fältet. Vinner han den så går han till kvarten men det är bara 180 poäng i kvarten och han kommer då inte gå om Rune. Det skulle då dock kunna vara så pass jämnt att det kan avgöras i nästa veckas turneringar. Det kan då räcka med att Hurkacz går en omgång längre än Rune så ja, viktig match där i första omgången för slutspelets del.

Vi hoppar vilt här tycker jag. Alcaraz börjar mot Safiullin som tappat lite grann i form. Sen Khachanov som däremot har rätt fin form igen. Och så kanske Zverev eller möjligen Tsitsipas ovanpå det. Alcaraz har väl fått det lite halvtufft tycker jag.

Sinner, glödhet efter vinsten i Wien igår. Mycket rättvis vinst ska sägas. Över hela matchen tycker jag han var bättre än Medvedev. Grym match förresten. Kanske inte det där superhöga tempot hela tiden men det var Sinners förtjänst det. Han gick inte i fällan att försöka pressa upp tempot när Medvedev inte missade. Ganska så bra lottning för Sinner här också. Lite enklare första match för hans del och sen De Minaur, som tappat formen och eventuellt Rublev på det. Rublev är väl ingen bra lott i kvarten kanske men Sinner får i alla fall en bra chans att hålla sin seedning och gå till semi. Kanske mot Djokovic i så fall.

Och så har vi Medvedev vars kvart vi redan nosat på där med Hurkacz. Den där kvarten ska väl Medvedev kunna klara ganska enkelt. Stryk igår som sagt men det var mot en riktigt bra Sinner han förlorade. Medvedev känns fortsatt stark och den där kvarten ska han kunna klara.

Sen blir det ju aldrig som man tror. Det är det enda man kan vara helt säker på. Det man dock kan säga är att jag tycker det är upplagt för en riktigt bra upplaga av Paris masters.