Inför Paris-åttondelarna

Det är en speciell turnering, den i Paris. Speciella förutsättningarna. Det har det alltid varit och jag skulle säga att den här turneringen många år varit den som haft det långsammaste underlaget på atp-touren. Grusbanor inräknade. I år skulle jag säga att det definitivt är så. Jag tycker det känts som det gått ännu långsammare än vanligt.

Speciellt och långsamt men inte bara det. Jag skulle också säga att de här förutsättningarna kanske är de mest rättvisa. För de gynnar egentligen inte en särskild spelstil. De gynnar den som anpassar sig, och klarar av det. Vilket för mig säger mycket om hur bra en tennisspelare är egentligen. När man vet förutsättningarna, det går att spela vilket spel man vill, och man klarar av att vrida ihop något som är bra. Man accepterar att det inte är som vanligt, och anpassar sig. Sen så, ska man peka på något. Vem som gynnas och vem som missgynnas så är det väl lite ologiskt nog så att i Paris gynnas de offensiva snarare än de defensiva spelarna trots att det är det i princip mest långsamma underlag som finns. Nätattacker, det är väl få andra ställen där de är så viktiga eftersom det knappt går att avgöra en poäng från baslinjen.

Kort sagt, jag gillar verkligen den här typen av tennis även om jag vet att det beror lite på att det är en vecka om året. När typ alla inomhusturneringar försökte efterhärma Parisunderlaget för ett antal år sen, då blev man ganska snabbt trött på det.

Ett exempel på att det är rättvist, ja det var väl matchen mellan Medvedev och Dimitrov igår. Där Medvedev blev den andra av de tre bästa att ryka från turneringen. Medvedev som vann här i Paris för några år sen gjorde igår precis det man inte ska göra. Att irritera sig på underlaget och helt sluta anfalla. Det är förståeligt att just han har problem här i Paris på ett sätt, men på ett annat sätt har han egentligen allt för att klara av det. Dock inte som han valde att spela igår. Envis är han, och när ingenting fungerade så bestämde han sig för att vägra missa ännu mer. Ta ännu mindre risker. Otroligt nog höll det på att fungera för få spelare är väl förhållandevis sämre än Dimitrov på att stänga matcher. Han blir verkligen så overkligt nervös. Men efter att Medvedev räddat matchbollar, brutit och kommit tillbaka till 5-5 i skilje kunde Dimitrov ändå komma loss och till slut vinna. En förlust som för Medvedevs del egentligen till hundra procent kan skrivas upp på det taktiska kontot. Han har de offensiva slagen för att kunna spela bra på den här typen av underlag men igår hade han ingen lust med det. Igår skulle det riskminimeras och otroligt nog på något vis. Det enda sättet som det inte går att spela på i Paris är väl att stå och riskminimera. Tittar man tillbaka genom åren så är det till väldigt stor del de offensiva spelarna som haft framgång i Paris. Llodra, Söderling, Khachanov, det finns nog några fler. Isner också. Har haft några av sina största framgångar i den här turneringen. Där underlaget är maximalt långsamt. Trots att de är rena offensiva spelare. Janowicz också förresten. Han spelade sin enda stora final här.

Sent inatt höll förresten Sinner också på att åka mot McDonald. Väldigt likt Medvedevs problem skulle jag säga. Han klarade inte överhuvudtaget av att anpassa sitt spel och hade bara tur att han fick till vändningen egentligen. Kanske bra det. Det kan ju vara kul om några bra spelare är kvar till helgen.

En intressant match igår kväll var också den mellan Zverev och Humbert. Nu fastnar jag på samma ämne hela tiden men även där, otroligt intressant hur olika man kan välja att hantera det här underlaget på. Zverev försökte serva, det gör han ju oftast, men i spelet försökte han sätta extra höjd i bollarna för att riskminimera och förhoppningsvis få upp bollen i en obekvämt hög höjd för motståndaren. Bra tänkt, det var bara det att det inte funkade. Hur Humbert klarade av att ta ett steg in i banan och möta bollen. Han kunde också variera när han gjorde det. Ibland bollade han bara in den, ibland attackerade han. Grym stämning i slutet av den matchen. Avögarande sets tiebreak. Där det kanske på något vis var hemmapubliken som sänkte Humbert. Han satt nog inte längst bak i klassrummet och kastade särskilt många suddgummin så att säga, Humbert. Om man inte är tuffast i klassen kan det vara svårt att ta in det hemmastöd man kan få i den här hallen. Jag skulle inte säga att han höll igenom men han hade matchen på slutet och som sagt, han hade vunnit om det inte låst sig lite grann.

Cerundolo snudd på krossade Ruud. Det var väl vårt kära troll i facebookgruppen i Tennisen som la ut igår att det innebär att Ruud åker ut från topp-10 i världen. Märkligt, det känns som det skedde för längesen men han har ju legat där på någon slags lånad tid.

Nu ska vi inte rabbla resultat här. Nu ska vi titta till dagens åttondelar. Med odds från Bethard givetvis.

11:00 Dimitrov-Bublik 1,48-2,70 Bethard

Kan Dimitrov följa upp gårdagens vinst med något bra här då? Jag tror det. För det är ingen slump att han gör de resultat han gör just nu. Han är riktit, riktigt bra. Jag skulle säga att han aldrig varit såhär bra förut. Bublik är oberäknelig och kapabel. 3-2 för Bublik i inbördes möten också. Men jag tror det där, att Dimitrov är så väldans bra just nu, väger tungt. Jag håller med oddsen. Dimitrov klar favorit.

13:00 Rublev-Botic 1,22-4,20 Bethard

Det är väl bara Botic och Felix som inte har några efternamn tror jag. Har man så pass krångliga namn så går det liksom inte på något annat sätt. Tur att de har enkla förnamn i alla fall. Han har haft det tufft i år, Botic men lite återhämntning här i slutet av säsongen. Men det här, det går ju inte. Jag tycker han hamnat ganska långt bak i sina senaste matcher. Här möter han någon som kan slå igenom vem som helst i sömnen om han får tid på sig. Mumsig uppgift för Rublev.

13:00 Khachanov-Safiullin 1,65-2,25 Bethard

Två enligt atp statslösa spelare. Undrar var de kommer ifrån. Hm, klurigt det där. De allra flesta ser att ryssarna är med, och de presterar dessutom bättre än på hur länge som helst. Men de skriver inte var de kommer ifrån i några lottningar eller någon annan kommunikation. Jag måste säga att jag nästan tycker det är ännu värre än att de bara får vara med och spela. För inte nog med att de får vara med. Nu behöver de liksom inte ens stå för det hela. Märkligt. Vem är bäst av de här två då? Just nu kanske det är Safiullin. Jag tycker verkligen mycket om att se honom spela. Hoppas han fortsätter ånga på och vinner idag men tufft kan det bli. Khachanovs överlägsna serve kommer göra att Safiullin måste ha rätt rejält övertag i spelet. Kan väl finnas lite respekt kanske från Safiullins håll också.

15:00 Hurkacz-Cerundolo 1,32-3,40 Bethard

Hurkacz är den som är kvar i slutspelsracet. Fritz skadad ch kastade in handduken här i Paris. Ruud är dålig och utslagen. Och Paul också utslagen här i Paris. Så det är Hurkacz mot Rune om den sista platsen. Båda två är kvar. Cerundolo är en av de som nyttjat underlaget förhållandevis bäst hittills i turneringen men här hamnar han i ett superproblem i form av Hurkacz serve. Hurkacz behöver bara stå och hålla emot någorlunda i spelet för att vinna och det kommer han klara.

15:00 Tsitsipas-Zverev 1,82-1,98 Bethard

Här har vi dem igen, de gamla turturduvorna. De tycker inte särskilt om varandra. Vilket väl är logiskt på något sätt. Ingen av dem är väl någon höjdare. Brukar vara fördel Tsitsipas i de inbördes mötena mellan dem. Han är smartare och det brukar kunna avgöra. Plus att han alltid varit mentalt starkare. Men numera är ju han också ett vrak, och jag skulle säga att Zverev nog är den lite bättre av dem. Jag tror Zverev.

16:00 Sinner-De Minaur 1,35-3,20 Bethard

De Minaur är inte i bästa form. Synd det för det här skulle då kunna bli riktigt, riktigt bra. Kan det nog bli nu också i och för sig men jag tror kanske inte att De Minaur är riktigt bra nog. Sinner kan nog växa lite av att han faktiskt klarade sig inatt också.

20:00 Djokovic-Griekspoor 1,10-7,00 Bethard

Tycker Djokovic såg otroligt stabil ut i sin första match. Han känns hundraprocentigt redo för slutet av säsongen. Griekspoor är förstås ingen parameter i den här matchen.

22:00 Rune-Altmaier 1,25-4,00 Bethard

Altmaier, snälla nån. Det är en av de fina sakerna med att vara högt rankad när man har lite problem, som Rune har. Ibland får man bara fri lejd en bra bit in i turneringarna. Jag kan inte tänka mig att han får problem här ikväll. Han jobbar alltid hårt, det räcker här. Det kommer inte spela någon roll hur dåligt han spelar i stort sett.