Paris – fredag

Vem ska vinna nu egentligen? De flesta bra är borta och Djokovic har ont i magen. Det är en gnutta stökigt ändå i Paris.

Det är inte ofta. Jag kan knappt minnas senast men det kändes knappt som att Djokovic kämpade igår i matchen mot Griekspoor. Det kändes under hela matchen och blev väl inte direkt mindre tydligt i slutet när han bestämde sig för att vinna och då inte förlorade någon mer poäng. Sen verkar det som att han haft lite ont i magen här under Parisveckan och det låter väl lite logiskt. Att han inte kände sig riktigt på topp igår. Sen tror jag att det kanske kan räcka för honom den här helgen även om han inte känner sig på topp för det som kommer kastas emot honom i motståndsväg. Det är väl inget som är så superskrämmande riktigt.

Sinner lämnade walkover mot De Minaur som bara för att visa att han kände sig orättvist behandlad och att han då inte vill vara med. Ruud, som framstår mer och mer som en av de större idioterna på atp-touren, hade tidigare under dagen varit ute och svingat om hur orättvist det var att Sinner behövt spela mitt i naten och sen också spela dagen efter. Det sammanfattar atp-verksamheten otroligt väl det där. Spelarna är så fullkomligt overkligt bortskämda, ändå sitter de och tycker synd om sig själva, trots att det egentligen är de själva som bestämmer. Hur är det, cyklisterna i Tour de France, ligger de och vilar någon dag mellan deras cykelturer? Skidåkarna? Lagidrottare spelar ofta match två dagar i rad, ibland med klart mindre än ett dygns vila. Det finns mindre idrotter där spelare spelar flera matcher varje dag. Men tennisspelare, de måste visst ha sin vila. Sinner blev absolut klar mitt i natten mellan torsdag och fredag. Han skulle sen spelat sen eftermiddag under fredagen. Men att sova på lite ovanliga tider, gå upp, förbereda sig i några timmar, och spela igen, det är visst helt omöjligt. Det ska sägas att Sinner inte själv sa något om att det var arrangören eller spelprogrammets fel. Av honom var det bara vekt. Av Ruud var det däremot idiotiskt. Men vad ska man förvänta sig från någon som öppet stöttad Mikael Ymer kring hans avstängning. Det är liksom fullständig ridå ner gällande Ruud.

En av de matcher som skulle blivit riktigt bra igår, Tsitsipas-Zvertev, blev inte så mycket. Tsitsipas var helt överlägsen. Mer överlägsen än vad det ser ut på siffrorna. 7-6 6-4 men det borde verkligen varit större. Zverev körde fast totalt i sitt servande och Tsitsipas var också den klart bättre när bollen var i spel. Lite imponerande faktiskt från Tsitsipas men trist att det inte blev någon spännande match.

Spännande match var det däremot mellan Khachanov och Safiullin. Och en rätt bra match också. Safiullin tog första och det kändes som att han hade ett rätt bra grepp men starkt av Khachanov att vända och sen vinna tredje enkelt.

Hurkacz och Dimitrov, de möts idag, var två spelare som vann enkelt och imponerade igår. Rublev ska också sorteras in där. En favorit som både höll och imponerade.

Och så var det bara en match kvar. Rune mötte Altmaier och det var alldeles för dåligt motstånd för att det ens ska gå att bedöma Rune.

Kvartar idag och jag hoppas på en lite bättre speldag än den igår för igår var det faktiskt lite av en besvikelse.

14:00 Hurkacz-Dimitrov 2,20-1,68 Bethard

Här avgörs det om slutspelsplatserna. Eller rättare sagt, det avgörs om det ska vara spännande inför nästa vecka eller inte. Om Hurkacz förlorar så måste han vinna en turnering nästa vecka samtidigt som Rune inte vinner någon mer match innan slutspelet, varken idag eller nästa vecka. Om Hurkacz vinner den här och Rune förlorar idag, att Rune förlorar är troligt, då kommer det bara skilja en matchvinst mellan dem. Om Hurkacz vinner en match mer än Rune, antingen en till den här veckan eller en match mer nästa vecka, då är det Hurkacz som går till slutspel. Dimitrov dock favorit här som synes och jag kan hålla med om det även om jag tycker han är lite för klar favorit. Lite synd faktiskt att det inte blir någon Dimitrov i slutspelet för just nu känns det som att han hör hemma där. Jag skulle säga att han är bättre än någonsin, vilket väl säger en del om nivån på toppen när han en gång var världstrea. Dimitrov brukar ha lätt för Hurkacz. Han är ganska duktig på att blockera in returerna, vilket är precis vad man ska göra mot Hurkacz och Hurkacz trivs inte när det blir för mycket variation i spelet. Precis som det blir när Dimitrov spelar. Samtidigt, Hurkacz har väldigt mycket att spela för här. Dimitrov är inte stark i viktiga matcher. Hurkacz brukar vara bra på att chansen när den uppenbarar sig. Vidöppen match.

16:00 Tsitsipas-Khachanov 1,62-2,30 Bethard

Två spelare som imponerade igår. Två spelare som är riktigt duktiga på den här typen av tennis. Khachanov har vunnit här i Paris. Tsitsipas har inte gjort det, men han har vunnit slutspelet som har liknande förhållanden. Visste ni förresten att Tsitsipas bara har 10 titlar på 27 finaler? Ganska tunt, särskilt som man alltid pratar om honom som så bra när det gäller. 6-1 Tsitsipas i inbördes möten här och det enda Khachanov kan trösta sig med att han i alla fall vann senast, i Miami i år. Men väldigt bökigt spelstilsmässigt det här för Khachanov. Kombinationen av noggrannhet och variation som Tsitsipas serverar, mardröm för Khachanov. Jag tror det kommer krävas att Tsitsipas är lite under medel för att Khachanov ska kunna få till det idag.

19:30 Djokovic-Rune 1,28-3,60 Bethard

Rune har fortfarande jättelångt till formen. Djokovic eventuellt lite stukad fysiskt. Där blir det lite svårbedömt men jag fastnar ändå på att för att Rune ska hota Djokovic krävs det att han är uppe på en för sig väldigt hög nivå. Jag tror inte han har den nivån i sig just nu och jag tror att Djokovic helt enkelt kommer bolla ut honom. Med reservation för Djokovic fysiska status givetvis.

21:00 Rublev-De Minaur 1,42-2,90 Bethard

De Minaur var den som skulle mött Sinner och han fick därmed en friplats här. Brukar ha ganska lätt för Rublev, De Minaur men det är få matcher och någonstans känns det som att jo, det går att få det till att det kan vara jobbigt för Rublev att möta De Minaur men det krävs att han själv inte är på topp i så fall. Spelar Rublev bra, då är det här snarare en drömspelstil för honom att få stå och banka på precis som han vill i högt tempo. Jag tror dessutom att Rublev, förutom att han är en klart bättre spelare än De Minaur, även är i bättre form än De Minaur. Jag tycker det luktar Rublev hela vägen här.