Inför första slutspelsdagen

Jag har lite svårt för de här första dagarna av slutspelet där spelarnas ska fösas runt till olika ställen för att folk ska kunna ta kort på dem, kort som sen ska ut i sociala medier. Och man tror att man på så sätt skapar det perfekta intresset. Jag är lite tveksam, för spelarna håller liksom inte för det riktigt. De är stora tennisstjärnor, men de är inte rockstjärnor. Det har väl, som vanligt får man väl säga, varit rätt tydligt de senaste dagarna. Utan att nämna några namn kan man väl säga att den ena har sett mer fånig ut än den andra i sina försök att hitta de allra tuffaste kläderna. Med ett undantag. Medvedev, han skiter alltid. Han kör sina lite finare tenniskläder. Han försöker inte. Det gör honom väsentligt coolare än de andra.

Idag börjar det i alla fall och då är det ju i alla fall slut på tramset.

Först, dagpasset.

12:00 Dodig/Krajicek-Gonzalez/Molteni 1,37-2,85 Bethard

Slutspelet är enda stället där dubbeln faktiskt är en faktor och därför tänkte jag faktiskt försnacka dubbelmatcherna i år. Så kanske några fler av er kan tycka att det finns något slags värde i att följa det.

Som vanligt dock. Nivån är ytterst diskutabel.

Här till exempel. Ni har nog relativt bra koll på några av de här gubbarna?

Dodig som var en riktigt vass singelspelare för knappa 10 år sen gick över till att spela dubbel, var riktigt bra i den spelformen och nådde världstoppen. Sen klappade han ihop i ett par år men kom tillbaka och började spela med Krajicek. Och de har i år blivit rätt klara världsettor. Krajicek? Nej, inte släkt med den där gamla holländaren. Det här är en extremt medelmåttig spelare. Han höll inte ens för någon slags svag challengernivå som singelspelare. Han gick över till dubbel, och är nu världsetta. Helt utan att vara bra. Att han är världsetta, och det här paret är världsetta. Jag säger ofta att nivån på dubbeln är svag men just nu är det verkligen extremt.

Gonzalez minns nog många som singelspelare också. Han var en rätt bra spelare skulle jag säga. Fantastisk forehand, bedrövlig backhand, men på grus höll han under korta perioder atp-nivå. Lite märkligt kanske att han lyckats så bra som han gjort i dubbel men det har visat sig vara en passande spelstil för spelformen de senaste åren den här. Om man har en extremt bra forehand kan man i stort sett ta backhanden ur spel och bara spela forehand i dubbel. Precis som Gonzalez gör. Marc Lopez som nu slutat minns nog många också. Det var samma sak med honom. En av världens bästa forehands, singelspelare inräknade, men han kunde inget annat. I singel gick det inte, men i dubbel gick det. Gonzalez spelar här tillsammans med Molteni. Han spelade faktiskt också singel en gång i tiden men då var det väl Krajicek-nivå som bäst. Rätt medelmåttig som dubbelspelare också. Ett normalt år hade inte Gonzalez/Molteni varit bra nog för att nå slutspelet.

Båda paren är formsvaga. Dodig/Krajicek är mycket svaga världsettor men ja, de är ju favoriter här. Gonzalez/Molteni missgynnas lite av underlaget också. De är bättre på grus.

14:30 Sinner-Tsitsipas 1,38-3,10 Bethard

Det var väl vårt kära överstemästertroll som skrev om det i vår facebookgrupp Tennisen att Tsitsipas haft lite skadeproblem på träningen inför den här matchen och brutit två raka träningspass. Det är väl lite alarmerande det där. Det är ovanligt att man får till det om det är så tveksamt inför en stor match. Om det är svagare motstånd, då kan de bästa spelarna ta sig igenom även om fysiken inte är på topp men när man ska möta en av de bästa, då påverkar det nästan alltid på ett sätt så det inte funkar. Vi får väl se hur det går idag. Tsitsipas brukar inte riktigt lomma runt och se halvrisig ut på banan utan när han väl kör så kör han. Det är väl det positiva här. Kommer han till start, då tror jag han kommer se ut som att det inte är några problem. Men någon slags risk att han inte kommer till start finns så klart också. Hurkacz sladdade in i Turin igår och är redo att ersätta i så fall. Måste vara en rätt fin vecka för reserven annars. Småträna, kanske titta på lite tennis och så vidare. Och för det får man ett par miljoner kronor, bara för att vara på plats och redo att rycka in. Rätt bra prispengar i slutspelet numera förresten. Fyra miljoner för att vara med. Drygt fyra miljoner för att vinna en match. 25 miljoner för att vinna finalen. Och vinner man hela skiten obesegrad så snackar vi över 50 miljoner kronor. Det är supermycket det med tennismått mätt så det ska man veta. Slutspelet är numera det överlägset bästa stället för spelarna att tjäna pengar. Ingen av Grand Slam-turneringarna är nära av det där. Kan väl vara värt att tänka på om någon match skulle råka vara betydelselös för semifinalplatserna. Att spelarna fortfarande spelar om fyra miljoner kronor i den matchen. Det räcker för att de ska gå för fullt. Kan kanske vara bra för er som spelar på matcherna att ha i bakhuvudet. Och om ni spelar, här på Bethard så klart. Man ska alltid välja Bethard så stöttar man indirekt, högst indirekt då jag så klart inte får något för att folk spelar men ändå. Är det drag kring tennis här på Bethard ökar nog möjligheterna att vi får leka vidare här på vamosrafa.se.

Ska vi säga något om matchen också då kanske?

Brukar vara jämna matcher mellan de här två. Men det är väl lite skillnad nu mot förut. Fram till nyligen har Tsitsipas varit den mer etablerade toppspelaren av dem. Nu har Sinner tagit över som världsfyra och allt talar för att han är den som verkligen ska göra den platsen till sin egen. Det har annars inte varit någon som riktigt kunnat ta den positionen bakom de tre i toppen som varit svåra att knuffa på nu en tid.

Spelstilsmässigt tror jag egentligen inte det gynnar den ena mer än den andra. För Sinners del är det alltid bekvämt att vara överlägsen i det han vill göra, det vill säga stå och spela tennis utan något kladd. Tsitsipas är väldigt långt ifrån Sinner när det gäller att slå på bollen. Han är väl långt ifrån de flesta i det här slutspelet på det området. Jag såg någon sån där graf där man försökte avläsa kvalitén i slutspelsdeltagarnas forehand och backhand. Jag vet inte om det var underbyggt av något eller om någon sköt från höften men Djokovic låg längt upp till höger med max på både forehand och backhand. Sen var det en fallande skala där Tsitsipas avslutade med sämst både forehand och backhand och så är det väl egentligen. Tsitsipas är en rätt osannolik toppspelare. Han har inget slag som håller absolut toppklass men det han har, det är det där så enormt många, i princip alla, tennisspelare saknar. Han får alltid ihop sitt spel. Det spretar aldrig. Och ska man peka på något som gynnar honom i att möta Sinner, det Tsitsipas har som är bra funkar ju bra mot de flesta och definitivt mot Sinner. Klarar Tsitsipas av att trassla till spelet som han gärna vill, då är det inget bra för Sinner.

Det var dagpasset. Vi tar kvällspasset direkt medan vi har ångan uppe.

18:30 Gonzalez/Roger Vasselin-Granollers/Zeballos 1,60-2,20 Bethard

Många Gonzalez i slutspelet. Eller ja, två. Synd att ingen av dem är Fernando Gonzalez. Han från Chile. En av tidernas mest sevärda tennisspelare. Han hade nog kunnat bli en vettig dubbelspelare idag han också. På tal om folk som har en vettig forehand men inte så mycket mer. Han har blivit helt okontrollerat gammal sen han slutade förresten, Gonzalez. Googla så får ni se. Han var väl 35 år när han slutade någonting för drygt fem år sen. Nu fem år senare är han plötsligt mellan 50 och 60 år. Vad det ser ut i alla fall.

I den första matchen var det Maximo Gonzalez. Jag tror inte jag skrev det. Argentinaren. Här kommer Santiago Gonzalez, en mexikansk 40 åring som aldrig hållit någon slags vettig nivå som singelspelare och oftast inte heller som dubbelspelare. Han har legat och skvalpat som en halvtaskig dubbelspelare i närmare 10 års tid. I år dock. Eller ja, senaste halvåret egentligen. Har han kanske varit bäst i världen tillsammans med Roger-Vasselin som visserligen varit bra i dubbel under stunder senaste åren men de senaste åren har han haft svårt att hitta vettiga partners och inte ens varit på övre halvan av atp-touren. Tillsammans har de fått till det helt hundraprocentigt. Sen kan man ju diskutera om det ska vara möjligt för två 40 åringar att liksom slå igenom tillsammans i den åldern. Det andas ju inte direkt klass. Roger-Vasselin minns ni va? Topp-100-spelare i singel under en relativt kort period men han har gjort några riktiga hjältematcher, främst i franska öppna. Så han är i alla fall en riktig tennisspelare.

Motståndare här ett av de mer underhållande dubbelparen och kanske det som är enklast att heja på. Alltid monsterpeppade, Granollers/Zeballos och två singelspelare som väl alla har någon relativt till och som få ogillar. Relativt svaga servare båda två, grymma returnerare båda två, och fantastisk inställning. Sen får de ofta svårt mot paren i toppen då båda två är svajiga i egen serve. Så är det oftast inte för de andra paren i toppen som ofta har åtminstone en spelare som håller sina gem lite enklare. Men de dagar de får ihop det och båda servar bra, då är Granollers/Zeballos ett av de absolut bästa paren. Som oddsen sitter i dagens match skulle jag säga att det kan vara läge att spela dem. Motståndarnas form är helt sjuk men i grunden är Granollers/Zeballos det klart bättre paret av de här två. Men det ska sägas, Gonzalez/Roger Vasselin vann både i Basel och Paris så deras form är fantastisk. Inget fel på formen hos Granollers/Zeballos heller i och för sig. De vann i Shanghai för bara några veckor sen.

21:00 Djokovic-Rune 1,18-4,80 Bethard

Och så ska vi avsluta speldagen i Turin med att Djokovic ska försöka slå Rune igen, precis som i Paris senast. Det är helt uppenbart att Rune är något så sällsynt som en spelare som Djokovic inte trivs mot. Jag tror det handlar om kombinationen av servande och noggrannhet. Två saker är överlägset viktigast för Djokovic. Att han har kontroll på motståndarens servande så han får bollen i spel åtminstone nästan lika ofta i motståndarens serve som i sin. Och när bollen sen är i spel, det spelar ingen roll hur motståndaren spelar egentligen men Djokovic växer enormt av alla formen av slarv, av svaghet. Om motståndaren är offensiv eller defensiv kvittar egentligen. Det är slarvet som Djokovic växer av och som får honom att käka upp motståndaren. Rune har egentligen ingen spets i sitt spel, förutom att hans serve är långt över medel och att han aldrig någonsin slarvar. Så ja, det här är väl mardrömmen för Djokovic helt enkelt. Tur för honom bara att han är så mycket bättre än Rune att det ska funka ändå.

Sen är han ju ganska smart också, Rune. Det kan man inte tro kanske men på tennisbanan är det väl någon slags verksamhet där uppe ändå. För han förstår att han inte kan slå Djokovic genom att stå och högtempobolla från baslinjen utan i de inbördes mötena har han fått till en bra kombination av att vara kanske lite för defensiv ibland men det uppblandat med att verkligen våga när han väl vågar. Allt för att undvika det där man inte vill mot Djokovic. Att stå nära baslinjen och ta lite halvrisker hela tiden för Djokovic, han är den enda som kan spela det spelet helt utan att ta risker.

Vi får se hur det blir ikväll. Rune har fortfarande långt till formen. Djokovic var inte på topp fysiskt i Paris. I Paris lyckades Rune pressa Djokovic lite grann utan att egentligen spela särskilt bra. Om Rune kan kräma ut en riktigt bra insats ikväll. Det kanske är dags för honom att hitta formen nu. Ja, lite skräll tycker jag någonstans det luktar faktiskt.