Slutspelet – måndag

Vi är igång! Kanske en liten mjukstart på eftermiddagen igår då Tsitsipas inte hade något att sätta emot Sinner överhuvudtaget. Möjligen inte de bästa förberedelserna för Tsitsipas. Men kanske ännu mer. Greg Rusedski, en gamla bombkastaren. Underskattad servare det där. Han var otroligt svårbruten när han var i form. I alla fall. Han analyserade Tsitsipas efter matchen och landade i hur mycket sämre Tsitsipas blivit det senaste året. Jag skulle säga att jag håller med. Det är ingen dålig form. Han har inte haft några direkta skadeproblem. Han är sämre än tidigare. Det här experimentet med att slica mycket mer från backhandssidan har inte fallit särskilt väl ut. Extra tydligt blir det när han som igår möter någon som är så extremt bra när bollen är i spel. Tsitsipas blir liksom för mycket sämre. Han kan inte trolla bort det. Han förlorar på att han bara är sämre. Sen skulle jag säga att det för min del egentligen inte är något nytt. Jag skulle säga att han under flera år lyckats märkligt bra sett till vilken spelstyrka han egentligen har men så länge han var omöjlig så fort det hettade till, då gick det ändå ihop. Nu har han inte det längre och då har det blivit mer fokus på att han inte helt räcker till spelmässigt. Skön start för Sinner inför hemmapubliken får man säga. Seger i spikraka set och han har nu två chanser på sig att ta sig till semifinal. Eller ja, det blir väl en avgörande match mot Rune i sista omgången kanske. Rättare sagt, det kommer det på ett eller annat sätt bli i och med att Rune tog ett set på Djokovic i kvällsmatchen.

För det gjorde han, Rune. Han tog det andra i tiebreak efter att även ha varit med och huggit i det första där han förlorade ett tiebreak. För att återknyta till Tsitsipas. Nu ska man inte jämföra dem. Rune är mycket mer spelmässigt begåvad än Tsitsipas. Han får väl ännu inte ihop det på samma sätt som Tsitsipas ändå fortfarande får. Men de har en sak gemensamt och det är det där att aldrig ge bort något. Rune blir mycket bättre när han möter bra spelare, Djokovic är bäst, och då blir också Rune bäst. Han blir mer och mer noggrann efter spelstyrkan på motståndaren och det där skulle jag säga är unikt. För det är inte att han på något sätt chansar och spelar ett annat spel än han gör normalt. Det är bara att han skärper sig. Med det inte sagt att han inte jobbar hårt när han möter sämre spelare. Det är mer att då har han kanske inte spelet för att riktigt vara överlägsen. Han har mer ett spel för att hänga med folk. Det ser man sannerligen mot Djokovic. Sen ska jag säga det också. Det blev en liten mellansäsong för Rune det här. Han kändes närmare toppen förra hösten än han gör nu. Men jag tror han har laddat kanonerna för en ordentlig nivåhöjning nästa säsong och då kommer han vara en topp-5-spelare. Som kanske till och med kan bråka med Sinner och Medvedev där skulle jag säga. Det krävs att nivåhöjningen kommer också. Långt ifrån givet, men jag tycker känslan är att den kan komma. Det är inte alla man känner så kring.

För Djokovic del var allt i sin ordning ska sägas. Han har lite problem med Rune. Ändå vann han lugnt och fint, och smått överlägset. Jag förstår att det kan låta som att Rune höll på att vinna på det som står ovan. Så var det inte. Han pressade Djokovic, men det var inte jämnt.

En grej till ska noteras om gårdagen. Jag trodde det skulle vara liknande förutsättningar som i Paris här i Turin men inte direkt, kan man väl säga. Riktigt snabbt inomhusunderlag och där blir det väl lite ridå för de andra kanske. Att besegra Djokovic på snabb hardcourt, lurigt, minst sagt.

Idag, den andra gruppen. Nya matcher. Vi kör försnack direkt för som ni vet, det börjar redan klockan 12 med dubbelmatcher.

12:00 Koolhof/Skupski-Hijikata/Kubler 1,24-3,65 Bethard

Kollade ni dubbelmatcherna igår? Det är lite kul, om inte annat för att spelarna vill så enormt mycket.

Här har vi världstvåorna Koolhof/Skupski som väl överlag varit bäst i världen senaste två åren skulle jag säga men i år har Dodig/Krajicek samlat poäng på hög och därmed blivit världsettor. Sen ska man väl säga det. Att Koolhof/Skupski varit bäst i världen i två år, då är det ett komplett, kompakt mörker vad gäller nivån. Det spelas ju svensk challengertennis i Danderyd den här veckan. Jag minns senast vi hade svensk challengertennis inomhus, i Jönköping, det måste väl vara 7-8 år sen nu. Koolhof var då en etablerad challengerspelare som nosade lite på atp-touren. Jag minns hur jag satt där på läktaren och tänkte på hur enormt långt ifrån de var, och att de orkar köra på. Han har så klart blivit lite bättre sen dess men han är knappast en annan spelare. Sen bröderna Bryan blev sämre och senare slutade skulle jag säga att nivån gått rakt neråt för det har inte funnits något riktigt bra par som de andra måste förhålla sig till och försöka besegra. Det har istället blivit att det finns typ 30 spelare som är ungefär lika bra och nivån har sjunkit. Skupski var också länge rätt medelmåttig. Han spelade ju med sin äldre bror i några år och höll mest till på challengertouren. Han har väl blivit lite bättre han också men som sagt, att de här två blivit bäst i världen, nja.

Hijikata/Kubler kom in här på att de vann Australian Open. Det finns en plats i slutspelet reserverad för Grand Slam-vinnare. Och eftersom alla andra Grand Slam-vinnare i år tog sig in på poäng, då ramlade australiensarna in. Trots att de egentligen var 2000 poäng från att komma in.

Det kan låta som en given seger för favoriterna här och det ska det väl vara men man ska komma ihåg hur bra australiensarna ändå var i Australian Open och när de nu återigen får chansen att fokusera på dubbel, ofarliga är de inte. Dessutom, åtminstone Koolhof trivs en del från baslinjen. Där är australiensarna bättre än honom. Så lite varning för att han kan bli utsatt kanske. Lite skrällvarning skulle jag säga sett till oddsen.

14:30 Alcaraz-Zverev 1,50-2,60 Bethard

Den jämnaste hittills av singelmatcherna. Inför då ska man säga. Även om det kommer en på förhand ännu lite jämnare match ikväll om man ska tro oddsen i alla fall.

Snabbt och inte långsamt underlag här alltså. Frågan är vem av dem det gynnar. Kanske Zverev skulle jag säga. Lite mer servebetonat, lite mindre spel, än det hade varit på en hardcourt motsvarande den i Paris och det tackar nog inte Zverev nej till.

4-3 för Alcaraz i inbördes men han har krossat Zverev två gånger i år och Zverevs segrar, Franska öppna 2022 när han var på gränsen till att bli världsetta och sen de andra två från 2021 innan Alcaraz var i toppen. Jag vet inte om de är så mycket att gå på. Jag tror det här snarare är en motståndare som Alcaraz har rätt bra koll på. Jag tror att Zverev kanske har lite överdriven respekt här också vilket inte riktigt är någon fördel.

Medvedev och Rublev kommer senare ikväll så det är en dålig idé att förlora den här matchen skulle jag säga. Förlorar man, ja då är vägen mot semifinal i den här gruppen extremt lång.

18:30 Bopanna/Ebden-Ram/Salisbury 1,85-1,85 Bethard

Man kan säga om typ alla dubbelpar att de varit bäst i världen. Det var det jag menade i texten om den första dubbelmatchen för dagen. Man kan definitivt argumentera för att Ram/Salisbury varit det totalt sett bästa paret de senaste tre åren, typ. Och Bopanna/Ebden, de var väl kanske bäst i världen i våras.

Mest imponerande i år från Bopanna/Ebden skulle jag säga. Bopanna, som är överlägset äldst i slutspelet med sina 43, snart 44 år, har spelat med singelspelare senaste åren och varit en lite sådär halvtaskig spelare på atp-touren. Men till i år blev det Ebden som fast partner och de har fått till det extremt bra tillsammans. Bopannas bombsäkra servande och ojämna men kapabla returnerande har visat sig passa jättefint med Ebdens lite mer tråkiga spelstil. Snart 44 år gammal alltså, Bopanna och det är nog mer chips än rötter i hans diet men ändå är han alltså den som hängt med allra längst. Jag tycker det är sympatiskt på något vis men man kan väl också säga att dubbel är sporten, spelformen, där man faktiskt inte behöver röra sig överhuvudtaget. Inte i sidled i alla fall. Och framåt, där kan väl vilken tjockis som helst få upp farten. Nu ska det sägas att Bopanna just i år är förhållandevis vältränad. Annars hade det nog inte gått att hålla den här nivån.

Ram/Salisbury har haft ett lite sämre år i år men trots det, de vann US Open. Det funkar ju ändå. Om jag skulle välja ett par i slutspelet som jag tycker borde vara bäst så är det de här två. Säkra servare båda två, inte totalt talanglösa returnerare, bra vid nätet. De har liksom åtminstone allt m,an ska ha som dubbelspelare. Sen att de kanske inte är några superhjältar direkt men ja, de är åtminstone kompletta.

Jag tror Ram Salisbury är stabilare och vinner den här. De är favoriter, så oddset är fullt okej där.

21:00 Medvedev-Rublev 1,52-2,50 Bethard

Han brukar vara bra på det här, att hålla koll på sina kompisar, Medvedev. 7-2 i inbördes mot Rublev och han har fina siffror mot de andra ryssarna också. Han är lite smartare än dem, kanske.

En av Rublevs vinster kom här i slutspelet förra året dock ska sägas och det borde väl ge honom lite råg i ryggen här.

Jag tror jag skrev om det i samband med Paris, att Medvedev är väldigt känslig för underlag. Han klarar egentligen alla underlag. Han borde göra det i alla fall. Men rent mentalt, får han inte en perfekt lagom snabb hardcourtbana, då är han missnöjd. I Paris var han sannerligen missnöjd med den superlångsamma hardcourten där. Frågan är hur han kommer gilla den snabba hardcourten här. Jag skulle säga att den nog är lite väl snabb för honom, i alla fall om man ser till en match mot Rublev där Rublev här verkligen får chansen att slå igenom Medvedev när bollen drar iväg som den gör.

Men fortfarande. Medvedev brukar hitta ett sätt att vinna mot sina kompisar och utgångsbudet är definitivt att han gör det ikväll också skulle jag säga.