Slutspelet – tisdag

Alla är inne. Ingen är ute. Så är det alltid efter första omgången av slutspelet och jodå, så är det nu också även om man kan peka på något dubbelpar och någon singelspelare som åtminstone får det väldigt tufft att ta sig vidare.

Igår, jättebesvikelse från Alcaraz. Ännu en gång. Efter matchen var han ovanligt bitter och klagade på underlaget där han tyckte det var sjukt att man kunde ha så långsamt underlag i Paris och sen så snabbt underlag i slutspelet. Jag håller väl i någon mån med kanske, men vad vill han ha för underlag då? Vilket underlag krävs för att han ska sluta spela som en slarvig skitunge? Det är bara att säga som det är. Det är fullständigt livsfarligt att tappa fokuset på att prestera här och nu, precis som Alcaraz gjort under det senaste knappa halvåret. Det började med att han slarvade lite mer, spelade lite svårare, vinkade lite mer till publiken. Allt det där. Han tyckte nog det var helt okej att förlora någon match på det i början. Men nu när han märkt hur farligt det där är, när man börjar tappa fokuset på att vinna och försöker hitta det igen. Då är det liksom inte bara att gräva fram det gamla sättet att spela igen. Det går ju snabbt här i Turin men det var definitivt inte det som var problemet för Alcaraz igår. Han såg snarare ut att ofta ha alldeles för mycket tid på sig. Han hade massor av tid på sig men hade ändå enormt svårt att välja rätt slag. Och så fort han blev pressad så var han kvar där han varit de senaste månaderna. Han tar alldeles för stora risker när han är under press. Han kan bara inte komma ur det där att han hela tiden lockas att slå youtubeanpassade slag. Tiktokslag kanske man ska säga, numera. Han får skylla sig själv. Ferrero får skylla sig själv. De här problemen som Alcaraz har just nu har de skapat hundra procent själva.

Kvällsmatchen var väl också egentligen lite av en besvikelse. Medvedev såg dunderkoncentrerad ut så ingen skugga ska falla på honom men Rublev hade inte sin bästa dag. En Rublev utan sin bästa dag som ska försöka slå igenom Medvedev, det går liksom inte. Det var verkligen Medvedev från start till mål i den matchen. Jag tror att Rublev hann med 15 enkla misstag innan Medvedev bjöd på sitt första, något sånt. Då kan man kanske förstå att det inte blev så jämnt.

Det var gårdagens, kanske lite mindre spektakulära matcher det.

Vi går på dagens spel istället. Start redan klockan 12 med dubbel, som vanligt.

12:00 Gonzalez/Roger Vasselin-Gonzalez/Molteni 1,47-2,50 Bethard

Förlorarna i första omgången det här utan att någon av dem egentligen var dålig. Gonzalez/Roger Vasslin var lika bra som Granollers/Zeballos skulle jag säga. Gonzalez/Molteni var bättre än Dodig/Krajicek i första set men förlorade till slut ändå klart.

Nu är det lite vinna eller försvinna här. Särskilt för Gonzalez/Molteni som torskade sin första med 0-2. Jag tror dock de ryker här. De är slutspelet svagaste par skulle jag säga, särskilt på hardcourt, medan Gonzalez/Roger Vasselin såg fortsatt formstarka ut i första rundan.

14:30 Tsitsipas-Rune 2,40-1,58 Bethard

Fler förlorare från första omgången här. Rune tog set, Tsitsipas gjorde det inte. Vilket gör att det här definitivt är sista chansen för Tsitsipas. Han lär vinna den här med 2-0 om han ska ha någon slags vettig semifinalchans. För Runes del gäller vinst för att sätta upp en förmodad avgörande match i sista omgången mot Sinner.

2-0 för Rune i inbördes möten här. Båda spelades förra året. I år är väl båda två lite sämre egentligen men vem är det värst för?

Rune imponerade massor mot Djokovic. Tsitsipas var riktigt risig mot Sinner. Men betyder det jättemycket här? Rune mot bättre spelare, ni kan det nu va? Alltid bra. Mindre stabil mot jämna eller sämre spelare. Tsitsipas räckte inte alls till mot Sinner, men motståndet är enklare nu.

Logiken säger Rune men jag har nån slags liten känsla av att man inte ska gå alltför mycket på insatsen mot Djokovic. Han kan mycket väl vara klart sämre här.

18:30 Dodig/Krajicek-Granollers/Zeballos 1,62-2,20 Bethard

Vinnarna från första omgången. Med seger i raka set så kan Dodig/Krajicek säkra sin semifinalplats här. För Granollers/Zeballos blir det nog svårt att bli klara idag men vinner de sitter de så klart väldigt bra till inför sista rundan. Dagens första match spelar in lite grann gällande förutsättningarna inför den här matchen.

Vad tror vi här då?

Ja, jämnt skulle jag säga. Dodig/Krajicek har gått bäst i år men Granollers/Zeballos kvalitetsmässigt bättre skulle jag säga. Borde kunna bli en ganska kul match tycker jag. Det är bara Krajicek i det här sällskapet som är en sån där supertråkig, talanglös dubbelspecialist. Hårda bud att vara världsetta och beskrivas så. Men ja, de andra tre är lite sevärda i alla fall.

21:00 Djokovic-Sinner 1,58-2,40 Bethard

Folk tror ordentligt på Sinner här kan man ju säga. Kolla oddsen. Visst var han bra i första omgången, han har hemmaplan. Djokovic har förlorat många set i sina senaste matcher men mja, vi snackar världsettan. Som vann i Paris senast. Och knappt förlorat några matcher i år. Att han står i närmare 1,60 här. Lite magstarkt känns det.

3-0 Djokovic i inbördes. Två enkla segrar i raka set för Djokovic och så matchen som många nog minns, Wimbledon förra året när Sinner hade 2-0 i set. Faktiskt aldrig mötts på hardcourt de här två. Två matcher på gräs och en på grus.

Är det förresten slutspelets två huvudfavoriter det här? Det är en högst förmodad final skulle jag säga i alla fall. Förloraren här får räkna med Medvedev i semi men jag skulle säga att båda nog kommer vara favorit i den matchen.

Inte svårt att sia om matchbilden i alla fall. Det kommer bli spel om bollen. Det kommer bli grymt spel. Och jag tror Djokovic kommer vinna bara han vill. Sinner har absolut spelet för att stå upp och böka lite med Djokovic men att han över tid skulle vara bra nog för att slå igenom Djokovic, tveksamt. Men lite hjälp av det snabba underlaget kanske. Det tycker jag gynnar Sinner här idag.