Slutspelet – onsdag

Där fick han så han teg, Djokovic!

Eller?

Kanske inte. Jag tror ärligt talat inte han bryr sig så mycket om den där förlusten. Det såg inte riktigt ut så. Kanske att han på något vis blev lite glad att någon pressade honom igen. Det där ska man veta med Djokovic. Han blir lätt uttråkad. Han blir lätt sämre. När det går en tid utan att han är pressad. Som han faktiskt inte varit sen Wimbledon. Det har gått väldigt enkelt för honom de senaste månaderna. Han har inte spelat mycket men han vann Cincinnati, US Open pch Paris utan att egentligen vara på topp. Det där är inget bra för honom. Han behöver en verklig motståndare för att kunna prestera på riktigt hög nivå. Nu säger jag inte direkt att han ville förlora. Väldigt långt därifrån men ibland tror jag Djokovic verkligen kan leva med förluster och det här var nog en sån. Det blir lite roligare för honom att slå Sinner i finalen istället. Och kanske dessutom. Vinnaren av deras grupp kommer möjligen få Alcaraz i semi. Nu tror jag inte Djokovic är rädd överhuvudtaget för Alcaraz just nu, men jag tror att han ändå hellre tar Medvedev. Sen tog han ett set igår också, Djokovic. Viktigt det. Hade han förlorat i rak mot Sinner igår, då hade det kunnat bli riktigt trassligt i och med att Tsitsipas igår drog sig ur bara tre gem in i matchen mot Rune. Då hade Djokovic nog befunnit sig i ett scenario där Sinner och Rune hade kunnat komma överens om att spela bort honom i sista omgången. Nu skulle de så klart inte komma överens om en sån sak, men undermedvetet. De hade vetat vad som krävts, och kunnat nöja sig med att göra just det i deras match. Nu är Djokovic med sina 3-3 i setskillnad ändå relativt trygg inför sista rundan. I alla fall om han skulle raska av Hurkacz i två set. Men Hurkacz på den här snabba hardcourten, inte helt ofarlig ändå. Men, det luktar ju verkligen Sinner och Djokovic vidare från gruppen i alla fall. Med Sinner som förmodad gruppvinnare. För Sinner är så klart storfavorit mot Rune i sista omgången och Djokovic slår väl Hurkacz, trots allt. Men absolut, lite spänning återstår. Alla tre har chansen att ta sig vidare. Sinner en mycket trolig semifinalist men inte en helt klar sådan.

Någonting mer måste man säga om Sinner. Han har etablerat sig på den nivå man tyckt att han kanske borde vara på i några år. Det har tagit tid, men nu är han där. Om han ska kunna ta ytterligare kliv, jag tror kanske inte helt på det men är man bra nog för att spela jämnt med och besegra tidernas bästa spelare, då kanske man inte behöver ta några jättekliv riktigt. Fin match var det också. Jag tycker vissa kanske överdriver lite. Jag tycker inte Djokovic var uppe på sin topp direkt men som sagt, definitivt en fin match. Säkert topp-20 i år i alla fall. Spännande också, så klart, och kul att Sinner fick vinna framför hemmapubliken. Om det blir en final mellan de här två på söndag. Då blir det nog dock andra bullar.

Tsitsipas gav som sagt upp efter bara tre gem mot Rune. Det har pratats om skador på honom inför och under slutspelet och han var så klart skadad. Efter matchen skyllde han ifrån sig på läkare som sagt att han skulle spelare men nja, på honom lät det typ som att han tvingats att spela. Kanske inte riktigt. Han hade nog kunnat lämna över till Hurkacz redan inför gårdagen så Hurkacz fått en ärlig chans. Det får han inte nu, tyvärr. Trenden fortsätter, att reserven alltid får komma in och spela i slutspelet på ett sätt eller ett annat.

Idag den andra gruppe. Här kommer matcherna.

12:00 Bopanna/Ebden-Hijikata/Kubler 1,22-4,00 Bethard

Australiensarna höll inte riktigt, det såg man i första omgången. Det som hände i Australian Open var nog en isolerad händelse. De såg verkligen inte bra ut. Inga spelstilsmässiga problem för Bopanna/Ebden. För mig vinner de den här matchen på precis alla möjliga sätt så ja, ingen supermatch att börja speldagen med kanske. Det här blir inte jämnt. Om man nu vågar säga så i dubbel. Marginalerna är inte direkt stora.

14:30 Alcaraz-Rublev 1,52-2,50 Bethard

Här snackar vi måstematch. Alcaraz kanske skulle kunna trassla sig vidare med ytterligare en 1-2-förlust här men då ska de andra resultaten verkligen gå hans väg. Till att börja med måste Zverev i så fall slå Medvedev ikväll och sen måste Zverev också slå Rublev i sista rundan samtidigt som Alcaraz då slår Medvedev. Så får Alcaraz då kanske vidare på en vinst och bra setskillnad men som sagt, högst otroligt, om än faktiskt inte helt omöjligt. Ett bra utgångsbud i alla fall att det är läge att vinna här och den här gruppen är faktiskt fortfarande väldigt öppen. Ett mer troligt scenario är att vi kan få tre spelare på två vinster om man tänker att Rublev ryker idag, och möjliugen är omotiverad mot Zverev i sista samtidigt som Alcaraz slår Medvedev i sista matchen också. Äh, det där tar vi inför sista omgången.

Här tror jag Alcaraz har en bra chans att ändå komma igång lite. Faktiskt inga inbördes möten men jag tycker det här borde kunna vara okej för Alcaraz. Nu brukar inte taktiken vara hans starka sida men kan han hålla sig lite lugn här och kanske håller sig till att attackera mest när han verkligen får lägen skulle han kunna vinna mycket på att han är säkrare än Rublev. Kanske ett litet plus för Alcaraz på serven också. Sen handlar ju allt om hans inställning också. Att han inte spelar för dumt. Och kanske inte för dåligt. Men trots en svag insats tidigare i veckan. Som sagt. Jag tycker det här känns som en bra chans för Alcaraz.

Nu blev det tidsnöd här. Vi får köra en berömd cliffhanger. Införsnack till kvällsmatcher kommer senare i eftermiddag.