Slutspelet – fredag

Nu är det tre dagar kvar av atp-säsongen, mina vänner. Det där är alltid megadeppigt att skriva men helt slut är det faktiskt inte på söndag. Davis Cup får vara hur hittepåigt det vill. När det inte finns någon annan tennis att välja på duger det bra. Slutspelet där spelas nästa vecka med start tisdag. Sen har vi faktiskt knatteslutspelet som flyttat till Saudiarabien veckan efter det också. Knatteslutspelet som i princip har havererat. Vad jag kan se har de fyra bästa spelarna redan tackat nej. Kanske ingen större skräll att Alcaraz och Rune gjort det men Shelton och Musetti verkar också ha meddelat att de inte kommer. När jag snabbläser om nyheterna i årets knatteslutspel så, man kan väl förstå det. Man ska ha 15 sekunder mellan poängen, förutsatt att poängen innan gick många gånger över nät. Det där blir nog enkelt att hålla koll på ska ni se. Åtta sekunder mellan första och andraserve, ingen uppvärmning på banan. Spelarna ska bära någon slags sensorer för att möta hur de rör sig. Spelade ska inför turneringen samlas på en ”basecamp” där de ska leka lekar och tävla om vem som är bäst på andra saker än tennis. Huvuddomaren ska sitta i en låt istället för hög stol. Ja, ni kanske förstår. Det låter som en blandning av Robinson och Kompani Svan, typ. Det enda jag tänker är att Saudiarabien, jag är lite överraskad att de inte bara lagt upp pengar för att alla knattar skulle komma dit men så har man inte gjort. Faktiskt väldigt tunna prispengar där. Runt fem miljoner kronor kan en obesegrad spelare vinna. Enormt mycket för de medelmåttor som kommer vara med, helt sjuka summor för dem faktiskt. Cobolli, en av de kvalificerade spelarna, har spelat in fem miljoner kronor totalt under sin karriär hittills. Nu får han chansen att vinna lika mycket på en vecka. Men det hade så klart inte varit några jättesummor för Alcaraz och Rune. Båda två har redan spelat in mer pengar under gruppspelet av det riktiga slutspelet som ju pågår.

Där Rune är utslagen. Men man kan ju inte riktigt beskylla honom för att inte ha gett det ett försök. Vilken otrolig inställning alltså. Nu svär man ju i kyrkan här. Baksidan är att han är helt dum i huvudet och uppför sig som…jag vet inte vad. Men han för arvet efter Nadal och Murray vidare. Det spelar liksom ingen roll hur mycket sämre han är. Han är som en blodigel. Motståndaren står och skakar, och skakar, och skakar på sig men Rune släpper liksom inte. Han sitter kvar och att han lyckades vinna andra set igår. Trots att jag tycker Sinner med marginal var bra nog för att vinna det. Så otroligt imponerande. Inte minst i slutet av setet. När han kommer in i det där, Rune. När han får lite vittring. När han tar ett steg bakåt. När han kryper ner ännu lite mer i knäna. Han liksom lägger på ytterligare 30% noggrannhet. Jag skulle inte vilja möta det där. Det måste vara en total mardröm och Sinner klarade inte av det i det sista gemet av andra set.

Att han ändå inte räckte till över tid, Rune, det får man förstå för det var liksom inte lite bättre som Sinner var rent spelmässigt. Han var smått larvigt mycket bättre.

Säger mycket om Sinner också tycker jag att han vann den här matchen. Om vilken hedersknyffel han är. Och hur mycket Runes motsats han är. Eller vad tror ni. Om Rune varit i samma situation. Att han haft lite ont i ryggen. Varit klar för semifinal. Och kunnat välja om han skulle ta med sig Djokovic till semifinal eller inte. Hade han valt att lägga lite extra energi och ta med sig Djokovic? Mouuuahahahahaha, jag tror kanske inte det nej. Frågan är väl bara om han demonstrativt visat att han försökt förlora eller om han försökt spela teater. Sinner är för mycket idrottsman ut i fingerspetsarna för att inte göra sitt bästa. Jag tror inte ens han hade lyckats förlora om han så hade försökt. Hoppas nu att han inte är skadad på riktigt, Sinner för jag skulle verkligen vilja se honom en gång till mot Djokovic den här veckan. Han är verkligen mycket bättre nu än för bara några månader sen, Sinner. Det är offensiven som blivit bättre. Han kan på ett helt annat sätt än tidigare bara avgöra poäng, helst direkt efter serven, med sin forehand. Rune hade otroligt svårt att hinna med där.

Grym insats från båda två och väldigt rimligt att Sinner ändå vann skulle jag säga.

Tidigare under dagen gjorde Djokovic sitt för att bygga upp till spänning under kvällen. Han krossade Hurkacz, men gjorde ett katastrofgem under matchen och det gjorde att han tappade det set som behövdes för att det skulle räcka för Rune att vinna kvällsmatchen för att Djokovic då skulle ryka. Inte mycket mer att säga om den matchen egentligen. Att Djokovic tappade ett set var extremt orättvist.

Idag då? Ja, idag är det gruppavgörande igen men för att få allt rätt tänker jag att vi idag kör ett separat införinlägg till kvällsmatcherna så vi verkligen har rätt förutsättningar då.

12:00 Koolhof/Skupski-Bopanna/Ebden 2,00-1,75 Bethard

Mycket okomplicerat det här. En vinst var. Någon av dem kommer vinna idag. Hijikata/Kbler står på noll segrar och Ram/Salisbury på två segrar i kvällsmatchen. Således, det här är en kvartsfinal. Vinnaren vidare, förloraren ut.

Två av världens fem bästa par i år. Koolhof/Skupski har under ett par års tid varit det jämnaste paret skulle jag säga. De har varit i toppen hela tiden men kanske inte överlägsen någon gång. Bopanna/Ebden har under sina toppar i år varit kanske allra bäst men de har inte riktigt samma jämnhet.

Just jämnheten tror jag kan avgöra här. Koolhof/Skupski är jämna, tråkiga. Bopanna/Ebden har kanske lite mer spets. När de får allt att klaffa kan de vinna ett set med 6-0 oavsett motstånd, typ men de är också på ett annat sätt lite fladdriga. Bopanna inte den jämnaste returneraren, Ebden har för att vara en dubbelspecialist i världstoppen en lite klen serve.

Väldigt små marginaler att vänta men jag håller inte med oddsen. Jag tycker Koolhof/Skupski är lite favorit här.

14:30 Alcaraz-Medvedev 1,70-2,15 Bethard

Här är det faktiskt ganska okomplicerat. Om Alcaraz vinner, då är han vidare. Om Medvedev vinner, då har Zverev ikväll chansen att ta sig vidare med en vinst. Zverev är alltså helt i händerna på den här matchen. Han måste oavsett vilket vinna ikväll, men det är inte säkert att det räcker. Han behöver vinst för Medvedev, och vinst för sig själv. Sen finns det lite olika grejer gällande vem som ska vinna gruppen och vem som ska komma tvåa men där har ni det. Medvedev vidare sedan tidigare, som ni nog redan har koll på.

Jag skrev väl lite grann om den här matchen häromdagen. Det beror mycket på Alcaraz skick det här. När han är på sin topp, då skulle jag säga att det är en dröm för honom att spela mot Medvedev. Visst, världens kanske bästa utpräglade försvarsspelare på andra sidan nätet, men det finns ingen defensiv som kan stå emot Alcaraz när han spelar bra. Då måste man försöka slå honom genom att pressa honom och det har inte Medvedev riktigt spel för.

Men nu är väl inte Alcaraz på topp just nu. Och då blir det annorlunda. Då kan det istället bli väldigt jobbigt att inte få någon hjälp överhuvudtaget av motståndaren gällande att föra spelet. Jag tror att Alcaraz kan komma att se riktigt osäker ut idag.

Sen är det ju förstås väldigt mycket upp till Medvedev. Han kanske inte har Sinners idrottsliga moral riktigt. Han gillar inte Zverev. Han kan med en förlust här också välja att möta Sinner istället för Djokovic i semi. Visst ska man ha med det i bakhuvudet. Medvedev har väldigt många anledningar att inte vinna. Samtidigt som det är stora pengar på spel även i den här matchen. Vi får nog bara se vilken inställning Medvedev kommer ut med helt enkelt.