Inför slutspelssemifinalerna

Det blev rätt odramatiskt igår. Det var inte ens värt att köra något inlägg inför kvällsmatcherna för de spelade noll roll. Rublev rejäl besvikelse där skulle jag säga. Han försökte knappt. Men det är väl något sympatiskt i det också kanske. Att det fortfarande finns människor som skiter i om de får fem miljoner mer eller mindre. Konstigt dock. Han spelade in 50 miljoner kronor i år, Rublev. Fem miljoner är 10% av det. Han bemödade alltså inte anstränga sig riktigt för att öka på årets prisskörd med 10%. Fantastisk säsong dock. Det blir så klart inget Davis Cup för honom. Mig veterligen finns det inte lag bestående av statslösa som deltar där. Statslös som atp ju försöker beskriva ryssarna som. Det står på deras hemsida att han är född i Moskva, Rublev. Det är enda spåret av att han kanske möjligen skulle kunna tänkas vara ryss. Men, grym säsong som sagt. Han avslutar den rankad femma i världen med marginal ner till Tsitsipas.

Men femma räckte inte för att gå till semifinal i slutspelet i år. Det är de fyra högst rankade, de fyra bästa, spelarna som ska göra upp i semifinalerna idag i Turin och helt ärligt. Har det varit den här nivån på semifinalerna av slutspelet någon enda gång?

Dels så har ju Nadal alltid floppat i slutspelet. Det har nästan alltid varit någon eller ett par lite sämre spelare som gått vidare från gruppspelet. Jag måste kolla på det där. Jag återkommer en rad ner.

2010 var Federer, Nadal, Djokovic och Murray i semifinal. Det är så klart starkt. 2012 var tre av dem i semi, plus Del Potro. Starkt. Mellan 2010 och 2015 var det faktiskt riktigt bra. Det var tre av de fyra stora plus Wawrinka några gånger. Så jag kanske överdriver. Men man ska också säga det. Djokovic 2015, typ, hade nog kunnat hävda sig mot dagens toppspelare. De andra, Federer och Nadal mellan 2010 och 2015 exempelvis, de hade inte stått sig mot dagens semifinalister. Nivån på spelet går alltid framåt. Och det som går att säga helt klockrent är att semifinaluppställningarna från 2016 till 2022 varit komplett usla. Det är alltså första gången på åtta år som semifinalspelet håller sådär riktigt ultimat, hög nivå.

För det är bara att säga det. Det är ingen diskussion. Det är världens fyra bästa spelare som idag ska göra upp om två finalplatser.

14:30 Sinner-Medvedev 1,62-2,30 Bethard

Det var väl ingen chock kanske att arrangören valde att lägga Sinners match som eftermiddagsmatch även om det väl inte ens behövdes några svepskäl den här gången. Han vann gruppen som spelades klart i förrgår och förtjänar väl därmed kanske att spela först medan man kan argumentera för att gruppvinnaren som spelade igår kanske gynnas av att spela kvällsmatch idag och få lite extra vila inför semin. Lite orättvist det här möjligen. Att den grupp som hela tiden spelat dagen före får en vilodag inför semifinalerna som den andra gruppen inte får men det är tresetsmatcher det handlar om. Det ska liksom inte vara några problem.

Sinner hade eventuellt lite problem med ryggen i sin sista match i gruppen mot Rune. Medvedev hade väl, åtminstone i andra set, lite problem med motivationen igår mot Alcaraz. Jag skulle gissa att han innerst inne i princip bestämt sig för att göra det han kan i första set och om det inte riktigt funkade där så, då var det inte värt att försöka vända. Jag tycker faktiskt han hade Alcaraz lite grann i början av matchen men från det att Alcaraz gjorde det där komplett perfekta gemet vid 3-3, då kändes det helt enkelt över. Tråkigt för Zverev. Verkligen. Jättetråkigt.

Nu får han Medvedev här, Sinner, vilket väl är lite mer skonsamt än Alcaraz som var alternativet på något sätt. Samtidigt som, Sinner har haft ganska lätt för ALcaraz, men lite tuffare mot Medvedev även om han nu har två raka segrar m ot Medvedev bara senaste månaderna. Innan dess hade Medvedev sex av sex möjliga.

Någonstans där tror jag också att man hittar grejen med den här matchen. Den gamla Sinner. Innan höjningen de senaste månaderna så hade Sinner inte det där ultimata, dräpande, avgörande slaget och då blev han åtminstone relativt hanterbar för Medvedev. Det blev ett ganska så malande spel där Medvedev är snudd på oslagbar.

Det jag tror nu är att chansen nog finns att Sinner bara kommer städa undan bollarna tidigt i duellerna. Den där lagoma pressen som Medvedev hela tiden serverar. Som Sinners forehand sett ut den här veckan tror jag inte det räcker.

Så jag får säga att jag håller med oddsen. Om inte Sinner har skadeproblem tror jag han tar sig till final.

21:00 Alcaraz-Djokovic 2,20-1,68 Bethard

Det blev alltså Alcaraz som till slut vann gruppen där han, Medvedev och Zverev slutade på två segrar var. Som belöning får han möta Djokovic i semi. Hårda bud. Just den här veckan vet jag inte om det spelar så jättestor roll dock. Alternativet, Sinner, vore kanske inte så mysigt heller.

Jag tycker Alcaraz såg förhållandevis fokuserad ut mot Medvedev igår. Det var lite mindre trams än vad som varit brukligt senaste halvåret. Han ser fläckfri ut fysiskt och när han får till det, som han fick i några gem igår, då står ingen emot honom. Knappast ens Djokovic. Men det är det där med att hålla sin nivå över en hel match. Att inte slarva. Det har han haft det tufft med länge nu, Alcaraz.

Vad gäller Djokovic är jag tveksam till hur han egentligen känner sig inför det här semifinalspelet. Jag tror inter han är sådär riktigt besatt av att vinna den här turneringen som han helst ska vara. Jag tror att han inte känner sig riktigt helt hundra fysiskt. Och som jag skrev redan efter förlusten mot Sinner. Det känns lite som att han den här veckan kan leva med att förlora på ett sätt som inte är bra för honom.

Ni kanske hör lite vartåt jag tror det lutar. Jag tror att Alcaraz kommer vilja lite mer idag och jag tror att det mycket väl kan avgöra. För även om Alcaraz haft lite problem. När han möter Djokovic. Då är han allt som oftast väldigt, väldigt bra.

Fjärde inbördes mötet. Tredje i år. Ni minns alla matcher va? Först matchen i Madrid förra året, en av de bästa tennismatcher som spelats. Sen Franska öppna i år, den där superbesvikelsen där allt var krattat för Alcaraz att ta över med maximal kraft. Jag skulle säga att den dagen nog också var den dag då han var som bäst, mest formtoppad någonsin. Men den där skadan förstörde det hela. Djokovic vann till slut enkelt. Sen Wimbledonfinalen där det väl var Djokovic som var lite bättre, men Alcaraz vann. Och så Cincinnati för ett par månader sen där Alcaraz kändes som den minst sagt rimliga vinnaren, men Djokovic vann. Lite konstiga matcher alltså hittills skulle jag säga. Vi får se hur det femte mötet idag blir. Det enda man kan vara övertygad om är att det blir minnesvärt. Man har en tendens att komma ihåg matcherna mellan dem så att säga.

Eftersom vi följt dubbeln hela veckan så får vi ta semifinalerna där också.

12:00 Granollers/Zeballos-Bopanna/Ebden 2,20-1,65 Bethard

Granollers/Zeballos rivstartade och avgjorde sin grupp direkt. De kommer till semifinalen här med tre raka segrar. Bopanna/Ebden vann den helt avgörande matchen mot Koolhof/Skupski igår för att ta sig till semi med två segrar.

Det kan låta lite konstigt när Granollers/Zeballos gått rent och varit sjukt bra hittills under veckan men här tror jag att underlaget är lite emot dem. Att det går så snabbt som det gör kommer spela Bopanna/Ebden i händerna och jag tror att de vinner matchen på det.

18:30 Ram/Salisbury-Gonzalez/Roger Vasselin 1,65-2,20 Bethard

Här de två par som jag tycker varit bäst hittills under slutspelet. Ram/Salisbury som vunnit alla sina matcher mot Gonzalez/Roger Vasselin som förlorade sin första match knappt mot Granollers/Zeballos men starkt att sen besegra Dodig/Krajicek i den helt avgörande matchen om att ta sig vidare.

Som jag sagt de senaste dagarna. Jag tycker Ram/Salisbury är det i grunden bästa paret när det fungerar för dem och de är också det av paren i semifinalerna som gynnas allra mest av att det går så snabbt som det gör här i Turin. De är min favorit, både idag och till att vinna hela kalaset.