Inför DC-slutspelet

Nu ska vi hugga tag i det här. Tennisens hockey-VM, Davis Cup. Otroligt vilka likheter det har egentligen. Det är precis samma pusslande. Man ber liksom om ursäkt lite grann för att man måste arrangera det. Man lägger det på speltider som egentligen inte passar. Och sen hoppas man att det ska ramla in några bra spelare, men att alla bra spelare skulle vara med, det är aldrig aktuellt.

När slutspelet av Davis Cup nu ska börja, de åtta sista nationerna är kvar, så finns två av världens tio bästa spelare med. Fyra av de 20 bästa. Sex av de 30 bästa. Åtta av de 40 bästa. Ni kanske förstår. Det är inte direkt de åtta bästa nationerna som gör upp. Eftersom Davis Cup inte är fotbolls-VM. Det är hockey-VM där det inte handlar om att vara bäst. Det handlar om att lyckas få med några av sina bra spelare. Spanien med Alcaraz och några rätt vettiga utfyllnadsspelare saknas. Världens överlägset bästa tennisnation Ryssland är inte med, av förklarliga skäl. USA med sitt knippe toppspelare är inte med. Frankrike med ett gäng topp-50-spelare, nej. Problemet är väl att lagtennis, det passar inte riktigt. För det är så sjukt svårt att få till balansen mellan topp och bredd. Man har alltid bara fått använda två singelspelare i Davis Cup-matcherna. På ett sätt kan man förstå det, för det ger länder med en enstaka toppspelare chansen, men det blir också orättvist. Om man skulle plocka fram världens bästa tennisnation, då skulle man givetvis behöva ha med tre eller fyra spelare som spelar matcher. För att på så sätt få lite utdelning av att ha en bredd.

Men skit i det där nu. Vi kan väl börja med nationerna som är med. Och oddsen, givetvis härifrån Bethard.

Det där är super-, superkonstigt. Om det inte finns något som jag missat. Men att Serbien är storfavorit till att vinna. De är inte ens favorit i sin kvartsfinal om man frågar mig. Vill man hitta ett bra odds ska man nog snarare titta på Australien eller eventuellt Kanada som spelar på den övre halvan. Ett av de länderna kommer nog spela final och där inte alls vara chanslösa.

Vi kan väl ta slutspelsträdet.

Serbien, som enligt oddsen är favoriter, inleder alltså mot Storbritannien. Storbritannien där Murray häromdagen lämnade återbud med skada. Det var nog bra för både honom men framför allt för Storbritannien då han inte hade platsat på någon av de två singelplatserna, men det hade ändå så klart varit svårt att bänka honom. Frågan är om han ens kommer komma till start nästa säsong, Murray. Jag tror det är nära slutet där nu. Den där entusiasmen efter att han kom tillbaka från sitt långa uppehåll verkar vara borta och nu är han väl mest bara dålig, och han känner det själv.

I alla fall. Djokovic är på plats och han kommer så klart vilja ge det här ett ordentligt försök. Men vad har han då med sig? Jo, Djere, Kecmanovic, Lajovic, de där grabbarna. Det är liksom inte så bra. Ettan möter ettan, tvåan möter tvåan, och sen en dubbel. Det är formatet numera i Davis Cup. Djokovic kommer så klart slå Norrie men sen börjar problemen för Serbien. Draper har toppform och är favorit i andrasingeln oavsett vem serberna väljer. Sen dubbeln, visst, Djokovic kan trolla även om han inte är speciellt bra i dubbel men han kan inte trolla fram en bra partner utan det blir en medelmåttig singelspelare bredvid honom. Britterna kommer med slutspelsvinnaren Salisbury och Skupski som är rankad tvåa i världen tillsammans med Koolhof. Det är starka papper det. Storbritannien är självklart favorit i dubbeln. Det som skulle kunna sänka det där är om det skulle vara något fel med Norrie, som ju är totalt ur form så han inte kommer stå på banan i förstasingeln. Då måste britterna knuffa upp Draper och allt förstörs. Så allt handlar om att Norrie bara måste ställa sig på banan och spela minst en poäng. Då tror jag Serbien åker ut direkt.

Italien har med Sinner vilket så klart gör dem farliga. Sinner och tre precis lika bra alternativ på andrasingeln i Musetti, Arnaldi och Sonego. Lite svaga på dubbeln kanske med Bolelli som enda dubbelspecialist och sen måste han spela med någon av de där andra. Bolelli är ingen som drar ett par själv och nja, det där kan bli deras fall. Men ja, tittar man på motståndet, Holland kan bli tufft direkt. Om Sinner spelar har Italien förstasingeln, Griekspoor spelar där för Holland. Holland ska däremot ha dubbeln. Koolhof, världstvåa tillsammans med Skupski normalt, och här tillsammans med Rojer som var precis på gränsen till slutspelet. De brukar inte passa ihop, men Italien har ju inte mycket att komma med på dubbeln. Avgörs på andrasingeln alltså där Holland har Botic. Mot någon av de där Italienarna. Nära på 50/50. Italien är ett klart bättre lag men där har vi det, det jag skrev om i början. Formatet där man bara får/behöver använda två singelspelare. Om det skulle användas tre eller fyra, då hade Holland haft noll och intet, Italien hade kunnat fylla på med ett helt gäng till om det skulle behövas. Om man skulle spela med typ 10-mannalag är det nog bara USA som skulle slå Italien, för övrigt. Risk att Italien åker direkt också skulle jag säga. De två huvudfavoriterna enligt oddsen är alltså illa ute direkt.

Kanada är regerande mästare. Ingen Shapovalov med vilket är synd. Även en dålig version av honom hade gjort dem till favoriter till slutsegern med den här lottningen. Finland borde de klara. Felix på förstasingeln mot Ruusuvuori. Felix hittade ju lite form under hösten. Det ska räcka. Ruusuvuori bröt sin hemmachallenger med skada nyligen också. Finland har Virtanen på andrasingeln. Kanada har flera alternativ där de är favorit oavsett vilket alternativ de väljer. De har faktiskt Raonic med i sin uppställning, Kanada. Väldigt oklart om han kan spela så klart men om han skulle hålla för ett gäng andrasinglar, då kanske det är Kanada som vinner hela kalaset. Kanada har Pospisil med, kapabel dubbelspelare som vunnit Wimbledon exempelvis och de kan komplettera honom med Felix eller Raonic, rätt starka där också. Finland har Heliovaara som tappat det allra mesta i är men någon slags atp-spelare är han ju. Men han har ingen stark spelare att spela med. Kanada bör vinna. Tråkigt för Kontinen förresten, minns ni honom. Han slutade ju ganska tidigt men hade han spelat nu, då hade Finland kanske haft lite chans att hitta på något. Otroligt vad fort det gick för Kontinen förresten. Från att han kom igång med dubbel, blev världsetta, började sladda lite, och sen la han av. Allt på bara några år. En slam, tre masters, 24 titlar totalt och 40 miljoner i prispengar. Han är nog nöjd ändå. Känns väl som lite livsnjutare den där rackaren. Han har det nog bra. 24 finalvinster och bara sex finalförluster förresten. Slå det facitet den som kan.

Och så har vi den sista kvarten. Australien, som alla alltid tror är livsfarliga i Davis Cup men som aldrig får till det mot Tjeckien som tappat det mesta, men som ändå har ett jättestarkt landslag. Jag brukar alltid jämföra Tjeckien med Sverige lite grann. Ungefär lika många invånare, vi borde inte vara så mycket sämre än dem, vi ägnar oss åt ungefär samma sporter och så vidare. Tjeckien har också historiskt haft toppspelare, precis som oss. Nu är deras toppspelare borta, men de har en återväxt av riktigt bra spelare. Det har inte vi. Lehecka och Machac med Mensik som reserv är Tjeckiens singelspelare. Sen har de med Pavlasek som dubbelspelare. Australien har De Minaur, Popyrin, Purcell, Thompson och Ebden. De Minaur mot Lehecka på förstasingeln. De Minaur klart bättre och Lehecka har haft en svag andra halva av säsongen. De Minaur storfavorit. Popyrin är rankad 40 i världen nu. Bra spelare alltså. Machac är rätt kapabel men inte på den nivån. Popyrin klar favorit. Och sen har Australien Ebden/Purcell om de vill på dubbeln. Ebden som var med i slutspelet förra veckan, Purcell som är lite lill-Sock, så att säga. Han satsar inte riktigt, men är i skymundan en av världens absolut bästa dubbelspelare. De vann Wimbledon och var i final i Australian Open förra året. Rätt starkt par alltså. Nu brukar Australien alltid trassla med sina laguppställningar så skulle inte förvåna mig om de väljer något annat men där ska de väl ha ett av den här veckans absolut bästa par i alla fall. Australien bör gå till semi ganska så enkelt.

Lite dåligt med sändningar av det här tyvärr. Det verkar som att SVT äger rättigheterna, men att man väljer att inte sända. De brukar ju vara lite ovilliga att lägga ut sändningar som inte har allt med programledare, kommentatorer och så vidare och där spricker det väl. Davis Cup utan Sverige, det är väl inga monstertittarsiffror kanske. Så jag vet faktiskt inte hur man följer det. Det får ge sig. Det dyker säkert upp något. Ni får söka själva.