Inför knatteslutspelet

Hur ska det här bli då? Ett luggslitet knatteslutspel i Saudiarabien. Man kan väl gissa inför en ganska begränsad publik i alla fall men det får vi väl se.

Formatet är som det riktiga slutspelet. Fyrspelaresgrupper och sen semifinaler och final. När knatteslutspelet startades för några år sen var regelskillnaderna rätt revolutionerande. Man spelade på nätserve bland annat. Det var här som man tog bort linjedomarna först och att det funkade så bra banade nog väg för att införa det snabbare även på atp-touren. Sen finns det lite trams också. Som att man får prata i telefon med sin tränare under matcherna och sånt där. Kort sagt, det är inte lika knasigt längre, för tekniken har liksom hunnit ikapp och tagit sig in i den riktiga tennisen också. Just det, femsetare till fyra gem är det också förresten. Det är något som fungerar jättebra och det förvånar mig att man ännu inte kört det i någon mindre atp-turnering men det kanske kommer det också.

Vi kan väl börja med att notera de som inte är med. Alcaraz, som hade fått spela det här slutspelet i år och även nästa år, har 8400 rankingpoäng. Det krävdes 500 poäng för att få vara med. Så han var kvalificerad, så att säga. Rune, Shelton och Musetti, åtminstone de tre första, hade varit mer eller mindre överlägsna i det här slutspelet. Så de fyra bästa spelarna är inte med vilket gör det här till den klart svagaste upplagan hittills. En delförklaring kan nog vara flytten också. Man är väl mer sugen på att åka till Italien än Saudiarabien i slutet av året. Nu ändrade man inte heller prispengarna, till i år i alla fall. Informationen om flytten kom ganska sent och man körde nog därmed på med det som var planerat. Till nästa år kan man väl gissa att prispengarna kommer höjas och vem vet, saftar man på tillräckligt kanske man kan få Alcaraz och Rune att spela den sista upplagan av det här slutspelet som de har möjlighet att spela.

Vilka är då med i år?

Ja, det är ganska tunt, det måste man ju säga.

Det är väl Fils som är någon slags framtida möjlig stjärna. Han är också två år för ung för det här slutspelet egentligen. Han kan alltså spela två år till, förutom den här upplagan. Och det är väl kanske det man får hoppas på framåt. Att spelarna som kvalificerar sig väldigt tidigt vill spela. Medan de som har åldern inne och kanske redan är toppspelare, de är möjligen mindre intresserade. Vilket man kanske kan förstå. Musetti exempelvis som hade kunnat spela sitt sista knatteslutspel i år. Han känns ju inte som någon junior längre riktigt.

Fils som sagt. Stricker är en lite halvintressant spelare som har visat att han kan slå bra spelare på atp-touren. Van Assche har en rätt okej ranking och har spelat på atp-touren i år men han har väl egentligen knappt ens etablerat sig där utan har riktigt svaga siffror på atp-nivå. Sen får man vara ärlig och säga att det är challengerspelare som deltar. Den som sticker ut där är väl kanske Michelsen som väldigt snabbt tog sig upp som en av de absolut bästa på den nordamerikanska challengertouren. Precis som Fils är han född 2004 så han är två år för ung för det här egentligen.

Jag tror vi får nöja oss med att säga att vi får se hur det här blir. För de flesta av spelarna är det här den största turneringen de spelat och sånt är så klart alltid lite kul. Och så klart, de är ändå unga, lovande spelare allihopa. Det är så klart ett bra läge att visa framfötterna och ta ett kliv framåt det här. Tittar man på förra årets upplaga så gick Lehecka till final och visade att han håller riktigt bra på hardcourt efter att så långt mest ha spelat på grus på challengertouren. Sen gick det ju rätt bra för honom på atp-touren i år. Så ett exempel kanske på att man kan ta kliv framåt genom det här slutspelet.

Just det. En annan skillnad. Det här slutspelet går mycket snabbare eftersom båda grupperna spelar varje dag. Det är ingen dubbel heller, så klart. Det finns ju inga unga dubbelspelare. Så alla spelare i elden redan idag tisdag. Start klockan 13 med den gröna gruppen. Sen ikväll klockan 18 den röda gruppen.