Inför knattesemifinalerna

Jaha, har ni tittat? Jag har tittat en hel del faktiskt, men inte riktigt vetat vad jag skulle skriva om det. Det spelar ju liksom ingen roll hur det går riktigt. Tänk så svårt det är med idrott där man inte kan peka på att det gäller något. Att det finns någon ära och berömmelse som väntar runt hörnet. Som man längtar till Australian Open ändå. På tal om ära och berömmelse. Bara drygt en månad bort. Kanske med Nadal i startfältet. Tänk er att Nadal hittar någonting. Tänk om han är någon slags vettig spelare. Alcaraz har ju lite problem, minst sagt. Tänk att ändå få se en ärlig match mellan dem. Oj, oj, oj. Inte sannolikt, men tänk.

Knatteslutspelet var det. Nu är de snabbt och effektivt framme vid semifinaler. Nästan som att den här turneringen känns lite väl stressig. Gruppspelet på bara tre dagar. Spelarna springer omkring mellan bollarna för att hinna med innan skottklockan går ut. Jag tror inte jag riktigt vill ha den här typen av stresstennis. Tennis är ett långsamt spel. Det ska man aldrig glömma bort. Och det har aldrig riktigt funkat det här när man försökt införa stressversioner av långsamma spel. Snookern har jag sett har ibland använt en klocka mellan stötarna. Från att vara den perfekta sporten att sitta och slumra till, på ett bra sätt, har man blivit stressad och klickat bort det. Golf med springande spelare, hade man velat se det? Kanske inte nej.

Semifinaler. Matcher idag. Här har vi dem.

17:00 Fils-Van Assche 1,25-3,60 Bethard

De två mest etablerade spelarna som klev in i det här slutspelet. Fils har varfit helt överlägsen medan Van Assche inte direkt varit det utan han lyckades kravla sig vidare till semifinal via en andraplats i sin grupp. Faktiskt lika gamla de här två, födda 2004, alltså har de egentligen två år kvar i det här slutspelet. Båda två rankade topp-100, Van Assche 70, Fils 35. Rätt stor skillnad dock. Van Assche har med sina resultat inte etablerat sig på atp-touren utan haft det väldigt tungt där. Han är en talang. Han är fantastiskt snabb och är duktig på att få tillbaka bollar men han känns än så länge väldigt tunn och har haft problem på det området. På challengertouren har spelarna inte riktigt den där tyngden med säkerhet som de har på atp-touren och där har det varit hela skillnaden för Van Assche. På challengertouren funkar det utmärkt. För atp-touren behöver han nog hitta lite mer kraft, lite mer tyngd. Fils däremot, det är inte ofta man ser en spelare vara så färdig när den är 19 år gammal och det på ett bra sätt. Ibland kan en spelare vara färdig på det svenska sättet, så att säga. Tänk våra svenska ungdomsstjärnor de senaste 20 åren där de varit i toppen som juniorer och uppnått sin potential tidigt, men där det känts som att det inte finns så mycket potential uppåt. Fils är färdig, men det finns fortfarande enorm kapacitet i hans spel. Jag tycker han på något sätt känns mer och mer lik Tsonga, framför allt i kroppen men även i spelet. Hur bra han blir, jag tror inte det är någon kommande världsetta på något sätt men någon slags topp-spelare, definitivt. Kanske topp-10, kanske ”bara” topp-20. Det där är alltid svårt att säga med enstaka undantagsfall. Van Assche mer oklart. Han behöver få till något för att ens bli en stabil topp-50-spelare trots att han ligger så extremt bra till för sin ålder. Han är mer åt det där svenska hållet. Han har redan fått ut ganska mycket ur sig själv men på en annan nivå än de misslyckade svenskarna som aldrig nådde atp-touren givetvis.

Man kan väl gissa att de här två landsmännen mötts en miljon gånger i olika ungdomstävlingar i Frankrike men de har aldrig mötts på professionell nivå. Här är det hardcourt. Ganska så snabb hardcourt. Fils vann ju en grusturnering i somras och har därför fina siffror på grus men han är en hardcourtspelare. Van Assche har visat sig hålla okej på grus på atp-touren. På hardcourt inte alls. Allt talar för Fils idag skulle jag säga förutom då kanske att räknesystemen och formatet i allmänhet här i knatteslutspelet bjuder in lite till skrällar.

19:00 Medjedovic-Stricker 1,67-2,12 Bethard

Medjedovic vann sin grupp, Stricker tvåa i sin. Stricker faktiskt vidare med bara en vinst. Inte alldeles vanligt att man går vidare på det från ett gruppspel. Medjedovic vann precis som Fils alla sina matcher i gruppen. Svårt namn, Medjedovic. Passar varken att skriva eller säga. Vi kanske blir tvungna att kalla honom för Hamad om han börjar härja runt på atp-touren framöver. Vilket kan ju lär göra. Han är 03:a, så rätt ung han också men redan nästan topp-100. Dessutom ganska bra kapacitet i spelet skulle jag säga. Det är ju Djokovic pojk det här. Djokovic har hjälpt honom rätt mycket på olika sätt senaste åren. Känns ju som ett ganska bra stöd att ha kanske.

Vad tror vi här då?

Ja, vidöppet. Stricker den lite bättre spelaren skulle jag säga men hans gruppspel imponerade inte alls och han är en spelare där det skiljer mycket mellan hans toppar och bottnar så är han inte som bäst just nu, då kanske det är Hamad som tar det här för mycket skiljer det definitivt inte mellan dem.