Årets underpresterare

Ja, vilka har egentligen presterat allra sämst i år?

Vi drar någon slags gräns vid att om man inte är rankad bland de 200 bästa, då är man inte relevant, och är man relevant, då har man varit skadad, så då är det inte en underprestation i ordets rätta bemärkelse.

Utan inbördes ordning.

198, Husler

Måste nämnas, för under ett par år var han en rätt bra atp-spelare. I år har han inte ens varit vettig på challengertouren. Nu är det här nog närmare sanningen än när han var en stadig atp-spelare men det ska noteras, vilket ras från en spelare som inte alls är gammal.

173, Isner

Vilket fullständigt bedrövligt år han avslutade med ändå. Han spelade ändå ett gäng turneringar men vann bara strömatcher. Sällan har väl läget varit bättre att lägga av än vad det var för Isner i år. Det var slut. Det fanns inget mer. Och han drog inte ut på det mer än nödvändigt.

139, Harris

Han har haft skadeproblem men han kunde spela mycket i år. Och det här är ju en riktigt bra spelare. Han ska definitivt vara runt 50 i världen skulle jag säga men i år lyckades han inte överhuvudtaget.

133, Nakashima

Snudd på dominerade på challengertouren under hösten vilket förstås var helt självklart för det här, det är ett helt oförklarligt ras. Jag har absolut varit tveksam till honom när folk haft alldeles för höga tankar om honom tidigare men att han i år inte lyckats hålla sig topp-100, det går inte att fatta. Jag tycker egentligen inte heller det känts som att han varit så usel. Han har bara inte plockat poäng, och till slut försvann alla poäng och han fick börja om på challengertouren.

125, Cressy

Han är ett mentalt vrak, och han var inte så bra som sin ranking i slutet på förra säsongen heller men ändå anmärkningsvärt att han med hjälp från en så bra ranking ändå lyckats åka ut från topp-100. Hundra procent i skallen. Han har inte tappat serven. Han har tappat skallen.

112, Schwartzman

Det här går inte att förstå. Men går väl ändå att förklara. Svarre som varit topp-3 i världen när bollen varit i spel i ett gäng år har börjat missa och det har gjort att han inte vågat ligga på som tidigare. Med lite lägre tempo har det inte hållit utan då har han bara varit marginellt bättre än de flesta, något som givetvis inte räcker när man har en serve motsvarande om spelaren ovan skulle underarmsserva.

106, Shapovalov

Stängde ner sin säsong tidigt men hann med en halv säsong innan dess och på den halvan klarade han inte av att samla poäng som gör honom topp-100 i världen. Och då pratar vi alltså om en av världens mest kapabla spelare. Sorgligt på något vis hur fel det gått för honom. Det är väl inte så svårt att peka på vad som troligen gått fel. Lite för mycket fokus på annat än tennis kanske. Trots att han känns som en utpräglad tennisnörd. Det är nog lite stökigt däruppe i hjärnkontoret.

98, Thiem

Ligger på samma ställe som han gjorde förra året. Trots en hel säsong. Det är kört nu. Thiem försvann när han skadade handen på Mallorca för snart två år sen.

91, Berrettini

Precis som Shapovalov, han fick ändå in nästan en halv säsong men inga resultat och han har tappat sitt spel. Lite sorgligt. Berrettini ska vara en bombsäker topp-10-spelare i min värld.

57, Bautista

Spelat massor men från den där 20-platsen som han alltid haft på rankingen till att inte vara topp-50. Han blev väl gammal i år helt enkelt, Bautista.