Årets överpresterare

Igår körde vi de som underpresterade den här säsongen. Idag tar vi de som överpresterade.

9, Hurkacz

Jag skulle egentligen vilja cementerade Hurkacz som någon slags överpresterare. Det man missar med honom. Jag gör i alla fall. Är att han en av tennisens absolut bästa servare, trots att det i min bok inte ser ut så. Det är en anledning till att jag ofta tycker att han överpresterar, att han inte förstår hans serve. Men faktum är också att han är en rackare på att sticka fram nosen i rätt lägen. Man kan varje säsong i princip peka på ganska många poäng som han plockar vid tillfällen då han kan plocka poäng utan att det krävs jättemycket. I år till exempel. En tredjedel av hans inspelade poäng kommer från titeln i Shanghai där han visserligen slog Rublev i finalen, men i övigt var rankingsnittet på spelarna han slog klart över 50. Och då snackar vi alltså en mastersturnering där det i andra fall kan vara så att spelare rankade utanför topp-50 inte ens får vara med. För mig är Hurkan inte bra nog för att vara topp-10, men han är det rankingmässigt. Alltså, överprestation.

13, Paul

Det kan aldrig vara meningen att en spelare som har en medelmåttig serve, är medelmåttig i spelet, och inte har någon fysik eller taktiskt kunnande som sticker ut, ska vara bland de 15 bästa i världen men Paul, han får till just det där.

19, Jarry

Man får ändå säga det, jösses vad Jarry krämat ut av det han har. Jättefin serve. Han har grundslagen. Han är noggrann. Men ska man vara ärlig, tittar man på challengertouren så ser man en massa Jarrys överallt. Det är bara det att han gör det lite bättre och framför allt, otroligt noggrann. Men topp-20, fantastisk prestation. Lite överprestation också.

22, Mannarino

Ja… Ja. Jo. Jag ser. Men det är obegripligt. Hur. Kan. Mannarino. Vara rankad 22:a i världen? Vi får nog sortera in det i samma kategori som rymden. Lycka till att försöka få till allt. Det är bara att ge upp. Vilken gigantisk överprestation av Mannarino den här säsongen.

23, Griekspoor

Jag har aldrig tyckt han varit jättebra. Jag tycker det inte nu heller. Han är inte jättebra. En bra säsong kanske han ska kunna hålla sig runt 50-strecket men han har hamnat alldeles för högt. Som med alla överpresterare, det är ganska lätt att peka på hur det gått till. Han har i år stuckit fram nosen i precis de turneringar där det är enklast. Eller vad säger ni om hans titlar, Pune och Hertogenbosch? Visste ni förresten att det är gamle Vliegen som tränar Griekspoor numera? Tycker det skrivs märkligt lite om det. Vliegen, han som såg ut som någon slags neandertalare när han spelade men som i själva verket var en av de mer taktiska spelarna jag sett spela i alla fall. Jag hade verkligen på känn att han skulle kunna bli en bra tränare och man kan väl gissa att han har en klar del i att Griekspoor i år presterat klart utanför det han borde klara.

25, Struff

Jag är ledsen Struffis. Men så bra på tennis är du inte.

28, Baez

Nu kommer vi in på såna där tråkiga som bara är felrankade. Baez har väl inte presterat sådär supermycket i år men att han är rankad topp-30, megaöverprestation.

34, Eubanks

Samma sak här. Man lär ju nämna honom men han har egentligen inte presterat något. Han kom in i någon slags alternativ verklighet på gräset i somras. Innan och efter har han inte varit en atp-spelare och han är det heller inte. Men rankingmässigt, årets sjukaste överpresterare.

Vi stannar där. Spelare utanför topp-50 blir svårare att bedöma, och kanske lite mindre intressanta också. Vilka tycker du överpresterade mest i år? Du kan väl fylla på under inlägget om den här listan inne i vår Facebookgrupp Tennisen.