Min topp-50 år 2023

Ni kanske trodde att det inte skulle bli någon topplista i år? Ha! Ni hade fel. Det blir en. Jag minns inte hur vi gjorde förra året faktiskt. Det kanske var en topp-50 redan då, jag tror nästan det. Förut körde jag en topp-100-lista i slutet av varje år där jag rankar spelarna efter spelstyrka där man enkelt sammanfattat kan säga att det är en kombination av kapacitet och förmågan att samla poäng. I takt med att challengertouren blivit mer och mer urvattnad, och jag delvis därför börjat följa den mindre och mindre. Att ranka spelare mellan 50 och 150 någonting är numera en oerhört lurig uppgift. Därför har jag skalat ner min topplista till 50 spelare. Det gör också att det blir mer överkomligt att faktiskt hinna skriva något lite mer rejält om varje spelare som är bland de 50 bästa i världen under december månad. För vi vill ju vara klara, och även hinna prata om en del annat nu under december, så att vi sen är redo för den nya säsong som startar om mindre än en månad.

Exakt hur många spelare i varje inlägg det blir, det får vi se. Vi får också se hur inläggen sprids ut. Det enda jag kan säga är att de kommer under den här månaden.

Men först. Här kommer de spelare som är topp-50 på atp-rankingen, men som inte tog en plats på min topp-50-lista.

50, Botic Van de Zandschulp

Svajig säsong från svajig spelare. Faktiskt ganska nära ändå att ta sig in på min lista, Botic men det blir ju svårt att trycka in alla. Han klarade det inte riktigt bara.

48, Alexander Shevchenko

Definitivt en spelare som jag inte riktigt förstått mig på ännu. 23 år gammal, sådär halvung alltså. Sådär halvbra på mycket. Vi får se om jag förstår mig på honom nästa säsong.

47, Yoshihito Nishioka

Tycker inte han nådde de där riktiga topparna i år som han kunnat göra ibland annars. Det krävs ändå ganska mycket för att vara topp-50 i världen. Han är det inte på min ranking.

45, Max Purcell

Otrolig utdelning på challengertouren i våras där han spelade ett gäng turneringar, det var väl i Indien, där startfälten inte var jättestarka och poängen bara vällde in för honom. Sen ska det sägas att han gjort det riktigt bra i övergången till atp-touren. Han är en atp-spelare, men han är ingen topp-50-spelare.

43, Sebastian Ofner

Ofner var inte särskilt nära. Svårt att riktigt förstå hur han hittat poäng för att vara så högt på atp-rankingen men åttondel i Franska öppna i somras, över 200 poäng därifrån, hjälper så klart. Dessutom framgångsrik på challengertouren. Men topp-50, aldrig.

42, Andy Murray

Jag vet inte vad jag ska säga riktigt. Tyvärr, jag är ledsen. Du är inte så bra längre, Murray. Det är dags att lägga av.

41, Mackenzie McDonald

Alltid svårplacerad den här spelaren. Jättebra bollare. Högt tempo. Allmänt bra. Men som tidigare sagt. Det krävs en del för att vara topp-50. McDonald nära, men inte riktigt.

40, Alexei Popyrin 

Det är som att det aldrig riktigt släpper för Popyrin. I år har han fått till poängsamlandet, men spelmässigt är det som att det liksom inte blir så bra som det borde vara. För vi pratar om en kille som är nästan två meter lång, rör sig riktigt bra, och har bra teknik i alla slag. Det är så klart sjukt bra att vara rankad 40 i världen i tennis men jag tycker han borde vara ännu bättre än han är.

34, Christopher Eubanks

Jag tror faktiskt inte ens han är topp-100.