Min topp 50 plats 48-47

48, (298) Jenson Brooksby

Jag kollade igen om topp-500 efter spelare som kunde vara med på min topp-50. Därmed kan jag väl förvarna redan nu att Nadal och Kyrgios exempelvis inte är med, för de kan inte ses som aktiva spelare. Brooksby här klämmer in sig med något slags skohorn för han är ju en aktiv spelare, men inte särskilt länge till då han kommer hinna tappa hela sin ranking innan hans avstängning löper ut.

Han hade en ganska dålig avslutning på 2022, men startade faktiskt årets säsong riktigt bra. Ovanligt bra för att vara turneringar utanför USA när han gick till semi i Auckland och sen tredje rundan i Australian Open där han slog Ruud ganska enkelt i andra rundan.

Sen avstängd. Samma grej som Mikael Ymer och det är väl inte det enda de har gemensamt de där två. De är väl kanske de två största idioterna på atp-touren också. Det där hänger ju så klart ihop. Har du inte riktigt hjärnan med dig, då är det enklare att trilla dit på såna riktigt dumma grejer som de nu åkt dit på. Brooksby förvånar mig mer än Ymer dock. Brooksby har i grunden en otroligt bra inställning så att han skulle trilla dit på det, lite konstigt.

Hur bra är han då?

Ja, han är väl någonstans här helt enkelt. Som bäst 33:a förra sommaren. Riktigt så bra var han kanske inte då heller men en ganska så stark atp-spelare helt enkelt.

47, (35) Aslan Karatsev

Nyss fyllt 30 år, Karatsev. Känns som han hunnit med en del. Först medelmåtta på challengertouren, sen la han väl av i stort sett, sen tillbaka, sen upp i toppen(!), sen ett litet ras igen och så räddade han sig tillbaka till en bra ranking igen nu i somras. Och sanningen är som alltid, någonstans mittemellan.

Hans ranking är så klart lite dopad av semifinalplatsen i Madrid i somras. Utan den hade det inte varit så bra men man måste också se hans kapacitet. Han gick exempelvis till final i Tokyo också. Många svaga resultat också. Eller ja, mest svaga resultat ärligt talat men när jag tittar på det han presterat i år, det andas ändå definitivt topp-50. Inte stabiliteten, men han har en kapacitet som inte många spelare på den här rankingnivån har.

Vad gör då att han har kapacitet? Ja, det är ju i alla fall inte så svårt att svara på. Han har tuffare grundslag än de flesta. Högre svårighetsgrad. Han tar bollen tidigt. Han slår ganska hårt. När det stämmer, då blir det riktigt bra men som sagt, stabiliteten är inte riktigt där, för spelet är väl egentligen lite för svårt.