Min topp-50 plats 40-39

40, (69) Emil Ruusuvuori

Den här blir svår att backa upp. Han har varit 37 som bäst på atp-rankingen. Jag tycker egentligen inte att han är sådär väldigt spektakulär. Ändå skickar jag här upp honom så han ligger nära sin högsta atp-ranking.

Det handlar väl helt enkelt om konkurrensen. Spelarna på den här rankingnivån är inte så vansinnigt bra. Därför kan Ruusuvuori halka in på topp-40, utan att jag tycker att han är så spektakulär, som sagt.

Men stadig, stabil är han. Inga superstyrkor, inga supersvagheter. Han nöter på, och jag tycker att han i år fick ganska dålig rankingmässig utdelning. En helt del skadad under andra halvan av säsongen också. Annars hade han legat lite högre på atp-rankingen också.

Väldigt jämn över underlagen ska man säga också. Underlaget spelar i stort sett ingen roll för honom.

Tråkig, stabil, ganska bra. 40 i världen enligt mig. Det duger ändå.

39, (57) Roberto Bautista

Vad hände här då? Bautista ska ju ligga rankad exakt 17 i världen precis hela tiden. Men i år gick det inte alls. Ett skadeuppehåll visserligen men det var inte bra innan och inte efter det. 35 år gammal och det är nog högst sannolikt att han blivit sämre av åldern. För man ska ha med sig det. Under hösten var det faktiskt inte så bra. Förlust mot Elias Ymer i Stockholm Open, Botic, Marozsan, Fognini, han har lite att bevisa när han kommer tillbaka nästa säsong.

Men samtidigt, att Bautista inte skulle vara en topp-50-spelare, jag har svårt att se det. Han har grundspelet kvar. Han är en fantastisk poängsamlare. Han är jämn över underlagen. Jag tror han kommer komma tillbaka lite starkare nästa säsong men topp-20 igen? Det tror jag inte.