Min topp-50 plats 36-35

36, (49) Stan Wawrinka

Det här kan ju bli lite lurigt. En gammal hjälte som lite för tidigt faller ifrån toppen helt och hållet, men som ändå nöter på och håller en viss nivå. Ibland kan folk gå och tro att spelaren i fråga faktiskt kan komma tillbaka. Det tror jag kan vara lite dumt. Ibland skriver man av spelarna lite för snabbt som helt odugliga, men ofta är det lite snabbt, för någonting finns ibland kvar.

Wawrinka då?

Det är möjligt att jag överskattar honom lite här. Han har i år spelat en full säsong på atp-touren så det är svårt att argumentera för att han skulle vara bättre än sin ranking men kapacitet väger ganska tungt på min lista och någonting finns ju fortfarande därinne. Någonting som många andra spelare som är rankade runt 50 kanske inte har.

Sen får man väl säga som det är. Resultaten var inte jättebra i år, men han gick sisådär till tredje rundan i en del stora turneringar och gör man det, då är man bland de 30 någonting. Nu gjorde inte Wawrinka det på löpande band, han är inte bland de 30, men väl bland de 40 om man frågar mig.

Man kan väl gissa att han är en av de spelare som gör sin sista säsong 2024. Snart 39 år gammal. Det kanske är dags.

35, (33) Laslo Djere

En av de tråkigare spelarna på touren men också en av de som gjort den mest imponerande höjningen under de senaste åren. Han har varit på atp-touren i ett gäng år. Ibland pendlat ner lite till challengertouren i och för sig, men ändå en atp-spelare. På grus, vill säga. Fram till för bara ett par säsonger sen var det här en spelare som liksom knappt ens tittade åt andra underlag. Han sa det själv några gånger också. Det var liksom ingen idé. Han var bara värdelös på hardcourt, för att inte tala om gräs och spel inomhus. Men nu de senaste åren, precis lika bra på hardcourt som på grus. I år har han exakt samma siffror på hardcourt som på grus och jag tycker det är lika imponerande som obegripligt. För det finns trots allt lite substans i att han kanske skulle kunna tänkas vara bättre på grus. Han är inte den snabbaste spelaren. Han har inte de kortaste, mest effektiva svingarna. Han har ingen jätteserve. Att stå och vara tråkig och inte missa i lagom tempo på grus, det kan man förstå. Men hans höjning som gjort honom till en hardcourtspelare över medel på atp-touren i år. Det är åtminstone svårt att förstå.

Dåligt med titlar dock. Han vann på Sardinien under första pandemiåret 2020 men det var ju liksom ingen riktig atp-turnering utan någon slags challenger som man kallade atp för att fylla ut schemat lite när många arrangörer inte ville köra utan publik. Och så vann han i Rio de Janeiro året innan. Det är ju däremot en tung titel. Men bara två titlar, 28 år gammal, med många år på touren och som en så pass stabil spelare. Svag utdelning där. Men det är väl lite grejen med honom också kanske. Han håller alltid sin nivå, men det är sällan han kan höja sig och vara lite bättre än vanligt.