Min topp-50 plats 32-31

32, (74) Gael Monfils

Jag tycker det gick märkligt bra för Monfils i år. Som vanligt ett trassligt år med ganska lite spelande men när han väl spelat har det gått mer än okej ändå och på bara 12 spelade turneringar är han topp-100 på atp-rankingen med marginal. Mycket av det kommer i och för sig från Stockholm Open där det inte blev någon höjarnivå på startfältet till slut och Monfils kunde vinna rätt enkelt utan att behöva slå någon bra spelare. Eller ja, enkelt. Hur han vann finalen mot Kotov, det är väl fortfarande lite svårt att förstå. Rättvist var det i alla fall inte.

Det var dock inte bara det han gjorde i år. Han slog exempelvis Norrie och De Minaur i Cincinnati. Han slog Tsitsipas och pressade Sinner i Toronto. Det var väl ungefär det. Sen ett gäng svaga resultat också, särskilt i början av året.

Inte helt lätt att få in honom i konkurrensen numera men jag tror jag snarare har honom i underkant än överkant här på min ranking. Han har en annan kapacitet än de flesta andra spelaren som är runt 30 i världen men stabiliteten är förstås noll och det ska också sägas att han är en bra bit ifrån de bättre spelarna i världen numera. Så ja, det blir väl en rimlig placering det här ändå.

Undrar förresten hur mycket hans karriär redan förlängts, och kommer förlängas, av att han träffade en tennisspelande tjeja. Det kändes innan det som att det bara var ett beslut kvar innan han skulle lägga av. Nu är han fortfarande aktiv, även om man väl inte kan räkna med någon mer full säsong för hans del. Vilket kanske sker helt automatiskt, även om han mot förmodan skulle vara skadefri för hon är väl lite mer mitt i sin karriär, och då kanske det blir lite mer fokus på att resa till hennes turneringar istället för hans, kan man väl gissa i alla fall.

31, (32) Alexander Bublik

Den hittills på min ranking tror jag som kommit närmast sin atp-ranking. Bara en position ifrån.

Det man kanske ska börja med att notera är att han inte har matchstatistik för att ligga såhär högt upp. 24-28 är visserligen imponerande många matcher spelade i år, men det andas snarare runt eller lite utanför 50-strecket än som här runt 30-strecket. Han har fortfarande många dåliga veckor, Bublik men kapacitet väger lite tyngre än än jämnhet på min ranking och kapacitet finns det. Två vunna titlar varav en 500-turnering i år. Det är starka papper det. Sen ska man inte överdriva hans kapacitet i och för sig. Han har en lite konstig kapacitet egentligen. Han har en kapacitet att vara bättre än de lite sämre spelarna, men han är väl egentligen en av de svagaste när det kommer till att göra vettiga försök mot de bästa. Oftast blir det inget försök alls utan han lägger sig bara platt när han ställs mot någon som är lite för bra. Undantaget Halle i år då. Gräs, där blir det lite annat. Där tror jag att han med sin serve tror lite mer på sig själv och det blir lite lättare. Annars hade det nog blivit svårt att få ihop det där som hände i somras. Sinner, Zverev och Rublev i de tre sista matcherna på vägen mot titeln. Och det var rankingmässigt stenhårt i de två första också. Coric, då rankad 14 och Struff, då rankad 21 i de första två matcherna. Faktum är att Zverev, som han slog i semi, var den då lägst rankade spelaren som han slog under hela turneringen. Zverev då rankad 22. Smått otrolig insats det där. Det var och kommer definitivt vara Bubliks livs turnering.

Sen måste man också säga det om hans säsong i år att hans förändring, från att bara tramsa, till att oftast inte tramsa varit enormt imponerande. Kring Monfils var jag inne på att hans val av tjeja kan ha påverkat hans karriär. För Bubliks del så kom den där förändringen ganska snart efter att han fått sitt första barn. Personligen tror jag att det inte var så mycket svårare än att han tyckte det var dags att tjäna lite pengar, och att han därför blev lite mer seriös.

Avslutningsvis återgår jag till hans matchkvot. 24-28 i år, 127-125 totalt under karriären. Och då får det sägas att det här var hans överlägset bästa år under karriären. Det handlar inte om att vinna flest matcher eller ens störst andel matcher. Det handlar om att vinna rätt matcher.