Min topp-50 plats 26-25

26, (26) Alejandro Davidovich

Här kom den! Första spelaren som har samma ranking på min lista som på atp-listan. Det lär väl inte vara den sista dock.

Så, varför är då Davidovich exakt 26:a i världen?

Det måste väl bero på att han är så bra kanske.

Lite lustigt att han också hamnar nästan exakt mitt på min lista. För det är liksom mycket mittemellan här som jag ser det.

Dels spelstilen. Han är liksom varken eller. Varken offensiv eller defensiv. Inte kontringsspelare heller. Inte jättesnabb, inte långsam, inte jättefysiskt stark, inte alls svag. Det enda som sticker ut med honom är väl serven skulle jag säga. Han är drygt 180 cm lång så det är inget fel där men hans serve, den är direkt svag. Gäller både första- och andraserven. Han har en dålig serve, varken mer eller mindre.

Men det ska också sägas. Visst, han har inget som direkt sticker ut. Inget slag som är mycket bättre än ett annat. Men han är riktigt, riktigt bra när bollen är i spel. Han är också duktig på att hitta rätt tempo för att störa motståndaren utan att tappa i säkerhet.

Jättebra på att spela tennis helt enkelt, men för att bli en av de bästa saknas det ändå en del.

25, (27) Lorenzo Musetti

Musetti, han är bättre än Davidovich, trots att han som synes är rankad en plats efter på atp-rankingen. Men särskilt mycket skiljer ju inte, som synes.

Musetti är Davidovich motsats. Det finns definitivt saker som sticker ut. Han har stora styrkor, stora svagheter. Hög kapacitet, men också låg lägstanivå.

Tyngd, det är grejen med Musetti. Jättefin tyngd i slagen. Han är duktig på att sätta höjd i bollen och på så sätt få mer tyngd i slagen. Sen kommer man till den här klassikern. Han har en fantastisk enhandsbackhand. Är hans backhand bättre än hans forehand? Nej, skulle jag säga, men backhanden är ett så mycket sämre slag än forehanden. Så mycket svårare och mindre effektivt att det är snudd omöjligt att ha en bättre backhand än forehand, för man kan göra så mycekt mer med en forehand. I Musettis fall skulle jag säga att slagen ligger väldigt nära varandra nivåmässigt vilket innebär att hans backhand är förhållandevis extremt bra medan forehanden kanske hade kunnat vara mer av ett vapen utan att vara dålig. Och jodå, det finns undantag. Det finns de som verkligen inte kan spela forehand, Gulbis och Paire. De hade faktiskt bättre backhand än forehand men som sagt, då bygger det på att man i princip inte klarar att slå till bollen med sin forehand.

Helt okej serve, Musetti. Lite svaga returer. Lite långsam. Men mycket stark i spelet och när han är bra, då kan han hota bra spelare på grus. Klart förbättrad på hardcourt också senaste åren, i år var han till och med vettig på gräs. Han borde vara helt usel på snabba underlag med sin spelstil men han löser det bra, klar styrka det jämfört med vissa andra extrema grusspelare.