Min topp-100 plats 24-23

24, (19) Nicolas Jarry

Det här var ju ett genombrott får man säga. Från dopingavstängd till att komma tillbaka till atp-touren och sen vid 28 års ålder helt plötsligt en toppspelare. Sinner vann som sagt årets mest förbättrade spelare men hur Jarry inte kan vinna en sån utmärkelse, det får väl åtminstone diskuteras. Han startade året rankad 150 i världen. Han slutar året rankad topp-20. Det är inte så tokigt det. Sen kanske han inte riktigt är profilen som någon vill dela ut priser till. Det finns olika typer av dopingavstängningar. Den här killen var nog dopad på riktigt så han ska vara rätt nöjd med att ha fått komma tillbaka och att han därmed får ha den här väldigt fina andra halvan av karriären. Han var rätt bra innan också och var inne på atp-touren men det är något helt, helt annat nu.

Vad gör han då? Vad gör honom bra?

Han är noggrann. Rackarns noggrann. Och så har han en serve. En av de mer effektiva spelstilarna skulle jag säga om man nu har fysiken för den. Se till att oftast hålla din serve enkelt med hjälp av det slaget och när man sen tar emot så står man och är noggrann, och väntar på att motståndaren kanske inte riktigt ska hålla stabiliteten. Spännande? Kanske inte, men rackarns effektivt. Jarry har också fördelen att han klarar det på alla underlag precis lika bra.

23, (109) Denis Shapovalov 

Det blir lite kontraster i det här inlägget får man säga. Supermedelmåttan Jarry och spelaren som många trodde skulle bli världsetta, Shapovalov.

Snart 25 år gammal nu Shapovalov och han sladdar just nu men jag tycker faktiskt inte man kan prata om honom som misslyckad för han hade aldrig den potential som många försökte få det till. Han har en spelstil som gör honom begränsad såtillvida att den helt enkelt är för svår. I alla fall för svår för att han med sin teknik ska kunna hantera den. Han har en backhand som han i princip måste vara aggressiv med då det inte går att så och bolla med säkerhet med den tekniken. Visst är hans serve bra, men den är inte i sådär absolut världstopp. Forehanden är fantastisk, men även den är lite flack och när han inte får de lägen han vill ha, då har han svårt att stå och bolla med säkerhet i ett lite lägre tempo.

Nu låter det som att jag sågar honom. Så är det absolut inte men med tanke på att många trodde att han skulle bli en av de absolut bästa spelarna i världen, då måste man förklara varför det inte blev så men kanske ännu mer, varför det inte kunde bli så. Shapovalov låg extremt långt fram väldigt tidigt i karriären, men möjligheten för honom att ta klivet till att bli bäst eller nästan bäst, det fanns aldrig där.

Sjukt bra är han dock så klart. Mycket skadad. Han har också haft lite andra problem. När han inte varit skadad har han inte heller varit bra det senaste året men det tror jag är tillfälligt. Han kommer komma tillbaka som en riktigt bra spelare och borde definitivt kunna nå topp-20 igen. För offensiven, när han får det att funka, den är verkligen knivskarp.