Min topp-100 plats 10-6

10, (11) Casper Ruud

Ja, hur tänkte jag här då? Fråga inte mig, är väl det spontana svaret men när jag tittar uppåt och neråt på rankingen så, det blir såhär, trots att jag konstant tjatar om att Ruud, han är liksom ingen riktig topp-10-spelare.

Men man kommer till att han faktiskt har en topp. På grus är han farlig, även i stora turneringar då konkurrensen är lite mildare där, och då han är så väldigt specialiserad på grus. När man då jämför honom med spelarna bakom. De andra är inte något hot någonstans, så länge de bra spelarna inte skiter i en större turnering. Ruud, han har visat att han kan sticka fram nosen även om de bra spelarna är med. Så länge det är grus.

Han tappade rankingmässigt säsongen 2023, något som är ganska enkelt att förklara. Han var åter tillbaka på den nivå han egentligen håller på hardcourt, det vill säga någon slags medelspelare på atp-touren. Det han gjorde på hardcourt under 2022, det kommer nog aldrig få att förklara. Det borde vara omöjligt.

Men ja, det här trodde man ju kanske inte när man vaknade i morse. Ruud är, trots allt, fortfarande en topp-10-spelare.

9, (9) Hubert Hurkacz

Här går gränsen. Det blir nästan lite löjligt att spelaren som är rankad nia ligger bredvid spelaren som är rankad åtta för det är liksom inget litet hopp. Det finns åtta riktiga topp-10-spelare just nu. Det finns inte nio. För Hurkacz borde inte ligga här, men han är den som är bäst av de som är bra men inte borde vara topp-10.

Det är ju imponerande i sig. Att man kan säga att Hurkacz under ett par år nu verkligen optimerat sin ranking sett till sin spelstyrka. För det är så. Det finns åtta spelare som han verkligen inte rår på, och sen finns det tio andra som han är väldigt jämn med. Ändå har han ofta legat topp-10 de senaste åren. Mycket starkt det.

8, (8) Holger Rune

Svårt egentligen att veta hur man ska se på Runes 2023. Antingen väljer man att se det negativt. Han var bättre hösten 2022 än vad han någon gång var under 2023. Det är ju ingen bra utveckling för en spelare som är 20 år gammal. Men där måste man också säga att de kliv han tog förra hösten, de var helt sjukt stora, och att han då ändå skulle fortsätta utvecklas i år, det var kanske rent av omöjligt. Så att han under den här mellansäsongen i hans utveckling ändå lyckades hålla sig topp-10 med marginal vid årets slut. Det är rätt starkt gjort, särskilt när man ser till att han under perioder av säsongen var direkt dålig.

Jag tror snarare att han har laddat sig för att ta nästa kliv under nästa säsong. Om det nu inte är så att han håller på och trasslar till det för sig på tränarsidan. Han verkar gå på en Federer-lösning. Inte bara sett till att han tagit in den tränare som var med Federer under nästan hela hans karriär. Men kanske också den tränare som kanske hade lite mindre med tennisen att göra, och möjligen var mer av en kompis. Så kanske lite varning där. Och så Boris Becker ovanpå det. Med Mouratoglou i bakgrunden. Plus att hans tränare från ungdomsåren fortfarande är kvar. Jag tror inte riktigt på det där. Men jag ska absolut inte utesluta att det fungerar. Vem vet.

Som sagt, spelare åtta, Rune, är enormt mycket bättre än spelare nio, Hurkacz. Men Rune alltså just nu sist i kön av toppspelarna. Det tycker jag inte att han ska vara utan jag förväntar mig att han höjer sig under säsongen 2024. Sen ska det dock sägas. En och två platser kan man plocka utan att det krävs något spektakulärt. Men när man kommer upp till topp-5 och ännu mer topp-4, då blir det plötsligt helt overkligt trångt. Femteplatsen tror jag han får sikta på 2024, Rune. Det ska han kunna klara.

7, (6) Stefanos Tsitsipas

Med Tsitsipas blir det väldigt viktigt att säga vad det egentligen är man bedömer. I det här fallet, min lista, så är det en kombination av hur bra man är, kapacitet, och förmåga att samla poäng. I den ordningen ungefär. Tsitsipas är inte bättre än Rune som är åtta. Han har inte högre kapacitet. Men han är mycket bättre på att samla poäng och när det ändå var ganska nära mellan dem i år. Tsitsipas var mer stabil, Rune mycket mer ojämn men Tsitsipas klämmer sig helt enkelt in före den här gången.

Här är prognosen dock dålig. Bara 25 år gammal. Han fyller till och med under andra halvan av året. Så han är 25 år ett bra tag till. Inte direkt gammal alltså, men frågan är om Tsitsipas kommer bli bättre från och med nu? Jag skulle säga nej och jag tycker man kunde se det den här säsongen. Jag vet inte om han egentligen blev sämre, men blir man inte bättre, då tappar man i hackordningen jämfört med de andra. Sen var han väl lite sämre mentalt i år där han inte vann de jämna matcher i riktigt samma utsträckning som tidigare.

Bombsäker på topp-10 i alla fall, Tsitsipas och det kommer han vara så länge han inte blir markant sämre.

6, (5) Andrey Rublev

Han fick till det rankingmässigt i år, Rublev. Men inte bara det, resultatmässigt. Han gick från att tidigare varit kunden av 500-turneringar till att i år bli, kanske inte kungen, men väl prinsen av 1000-turneringar, masters alltså. Han vann i Monte Carlo i våras. Ganska tunn, Monte Carlo. Den ligger lite tidigt under grussäsongen och de bästa spelarna gillar väl inte att toppa formen till den kanske. Sen final i Shanghai, också en ganska tunn mastersturnering där spelarna kanske inte älskar att åka till Asien precis innan allt ska avslutas i Europa under hösten. Men fortfarande, jättefina mastersresultat i år för Rublev. Dessutom två finaler i 500-turneringar, Dubai och Halle och ovanpå det en titel och en final i 250-turneringar. Båstad var det ju som han vann i somras. Grand Slam-turneringarna då? Tre kvartar. Det går liksom inte att hitta någonting som indikerar att Rublev inte är en av världens åtta bästa spelare och i år placerar jag honom så högt som plats sex. För jag tycker helt enkelt att han i förhållande till några andra blivit lite bättre den här säsongen som var.