Min topp-100 plats 5-1

5, (7) Alexander Zverev

Han är väl den tennisspelare man tycker minst om ändå? Det finns många mindre sympatiska spelare men det Zverev lyckats prestera utanför tennisbanan de senaste åren, det är liksom inte bra. Och lägg därtill att han på precis ingen punkt har en personlighet som ens är möjlig att gilla. Det blir inget bra. En av reglerna inne i vår Facebookgrupp Tennisen består ju faktiskt av honom. Det är inte tillåtet att öppet sympatisera med Zverev i gruppen. Man får helt enkelt inte tycka om honom. För då står man inte riktigt för några bra grejer.

Sjukt bra på tennis är han dock och otroligt imponerande höjning under 2023 där han i början inte var bra överhuvudtaget men framåt sommaren började han hitta något och sen var han liksom tillbaka. Inte riktigt där han var innan sitt långa skadeuppehåll för då var han en av världens allra bästa. Han hade ju blivit världsetta om han inte hade blivit skadad. Huvaligen. Det är man ju glad att man inte behövde uppleva.

Kanske har väl tiden sprungit ifrån honom lite sen dess. Jag tror inte han får någon ny chans att bli världsetta för det finns fyra spelare som är mycket bättre än honom och att alla de fyra skulle skada sig eller bli mycket sämre, inte troligt kanske.

4, (3) Daniil Medvedev

Medvedev hade ett riktigt bra 2023, men han fick ändå flytta ner något snäpp i hackordningen. Inte hans fel överhuvudtaget. Han håller sin nivå. Men spelare har blivit bättre och lyckats klämma sig förbi honom.

På min ranking är han klart närmare tredjeplatsen än femteplatsen ska säga, men det var ändå ingen diskussion åt nått håll. Han är nu fyra med marginal i min värld och det är ju jättebra. Och tänker man en Grand Slam-turnering där Medvedev är den svagaste semiseedade spelaren. Ja då är det ju inget fel på nivån direkt.

3, (4) Jannik Sinner

Internazionali BNL d’Italia 2023
Roma 11/05/2023
Conferenza stampa presentazione partnership tra Fitp e Pigna
Jannik Sinner
Foto Giampiero Sposito

Där kom den. Den där superhöjningen som spelare får till någon eller max ett par gånger under sin karriär. Sinner hade den höjningen under andra halvan av den här säsongen då han gick från att vara en kapabel topp-10-pjäs till att nästan bli bäst i världen och han avslutar nu året som en del av en topptrea där han vilken dag som helst kan besegra båda tvåan och ettan utan att något konstigt behöver hända.

Supertalang. Megatalang. Allt sånt. Och nu börjar han också få till en helhet av allt det där bollkunnandet han har i sig.

Vet ni förresten att han inte ens är 190 cm lång? Han ser ju jättelång ut, men som referens är han lika lång som Djokovic, bara ett par centimeter längre än Nadal. Om man ska tro siffrorna alltså. Jag tror kanske inte att det där riktigt stämmer. Jag skulle sätta en slant på att Sinner nog trots allt är över 190 cm lång men man lurar sig, dels på att han är så tanig men också på håret. Likt Djokovic har han oftast en mycket hög frisyr.

Vad händer nu då med honom?

Han stabiliserar sig just här, tror jag. Han har ganska lätt för Alcaraz. Djokovic är mer eller mindre livrädd för honom. Sen tror jag inte Sinner kommer vara riktigt lika stabil som de andra två i topptrean men som sagt, de kommer vara livrädda för honom, han kommer slå dem, och frågan är väl bara om det blir mastersturneringar eller någon Grand Slam som han vinner 2024, Sinner.

2, (2) Carlos Alcaraz

Det behöver inte stoppas några pressar här inte. Alcaraz lyckades inte knuffa bort Djokovic från tronen under 2023 och till slut var han faktiskt otroligt långt ifrån det. För han var lite på väg. När han skulle möta Djokovic i Franska öppna. Då hade han gått om Djokovic i nivå just då. Men där skadade han sig och fick inte chansen. Sen vann han visserligen Wimbledon, men inte på att han var bättre än Djokovic. Och efter det klappade han mer eller mindre ihop och började spela uppvisningstennis, Alcaraz. Jag tycker att hans andra halva av säsongen nästan var lite pinsam.

Han behöver hitta tillbaka till det där han var så fantastisk på fram till andra halvan av den här säsongen. Den där enorma viljan. Dels att spela och tävla, men också att vinna. Och komma bort från det här tramset med att vinka till publiken och försöka slå omöjliga slag. Det gör honom kanske tillfälligt relevant i social media, men det kommer inte göra honom odödlig. För att uppnå den nivån är det nog dags att börja vinna nu.

1,(1) Novak Djokovic

Bäst. Bäst, bäst, bäst, bäst. Bäst. Bäst, bäst, bäst. Bäst. Bäst.

Någonsin.