Årets första lottningar

Då var vi igång. Jag har redan hunnit se de första krampaktiga returerna, de första otajmade volleysen, och de första oformliga klunsarna som vunnit sina tennismatcher på atp-touren, trots att det kanske egentligen inte borde räcka att vara stor och medelmåttig bara.

Just nu sitter jag och ser Nadal spela dubbel tillsammans med Marc Lopez i Brisbane. Man kan väl hoppas att den här matchen inte är ett tecken på vad som komma skall under säsongen. I så fall kan det bli ett långt år för alla som tycker om honom att behöva se när han försöker lite grann, men inte kan, och inte ens blir arg utan mest bara skrattar åt sig själv. Men det brukar se ut lite såhär när Nadal spelar dubbel så verkligen inget att dra några växlar på. Dessutom tillsammans med farbror Lopez som slutade för flera år sen och kanske inte blivit yngre och piggare sen dess så att säga. Den här matchen betyder ingenting. Torsk blir det i alla fall. Mot ett starkt motstånd ska sägas. Purcell har vunnit på Grand Slam-nivå i dubbel och Thompson har typ samma kapacitet i dubbel. Så lite otur där kanske att de dels fick möta ett så bra par, och dessutom ett par som är starka från baslinjen. Nadal och Lopez hade nog kunnat komma undan bättre mot två talanglösa dubbelspecialister.

Men nu ska vi prata om Det riktiga. Singeln. Där vi börjar i Brisbane där Nadal deltar.

Han tog ett wildcard här istället för att använda en turnering med skyddad ranking, Nadal. Självklart kanske, men möjligen inte något som indikerar självförtroende. Han kanske tänker att han ska hamna i Thiem-situationen där det går så uselt att man till och med slutar få wildcards bara på sitt namn. Thiem fick exempelvis inget wildcard nu till Australian Open utan är fortfarande strax utanför startfältet där. Han kommer troligen komma in på sin ranking men rätt otroligt. En spelare som vann en Grand Slam-turnering för bara några år sen är inte längre ens helt nog för att få vara med.

Just Thiem blir det för Nadals del i första matchen tillbaka. Lite komiskt kanske att han får börja mot spelaren som han i absolut värsta fall kommer bli jämförd med under sin comeback. Thiem är ju liksom skräckexemplet gällande toppspelare som kommer tillbaka från långt uppehåll. Thiem vann sin kvalfinal, knapp seger över medelmåttan Zeppieri, för bara några timmar sen och kvalarna blev alltså ganska nyligen utplacerade. Därför inga odds på den matchen ännu men det ska bli intressant att se hur oddsen kommer sitta. Sällan har det väl varit så svårt att värdera en match skulle jag säga. Om Nadal skulle vinna den får han Karatsev kanske som seedad motståndare, om nu Karatsev slår Kubler. Inte givet. Sen Humbert som värst i kvarten. Dimitrov som värst i semi. Det beror så klart enbart på vilket skick Nadal är i men det är ju ingen omöjlig väg direkt och vilken råg i ryggen det skulle ge honom med en resultatmässig framgång direkt. Omöjligt är det inte. Han har tränat ett bra tag och även om man kanske knappast ska lite på Rune som han tränade mot häromdagen, han tyckte att Nadal såg superbra ut. Men som sagt, man ska väl inte lyssna så mycket där. Nadal själv är desto mer negativ inför comebacken och pratar hellre om hur nära att sluta han är än vad han ska prestera under säsongen.

Väldigt stark första kvart av lottningen med Rune och Korda. Två spelare som vill ligga topp-10 i år så spännande kraftmätning där mellan det som kanske är turneringens två bästa spelare skulle jag säga.

Ett litet öga kan man också hålla på Kokkinakis som i vanlig ordning gör ett försök i början av året. Han har varit sämre när han väl spelat det senaste året än vanligt så man ska inte räkna med någon jättehög nivå men man ska väl samtidigt alltid ha lite koll på honom hemma i Australien.

Shelton ska vi ju nämna också givetvis. Alltid problem för honom utanför USA. Nästan i alla fall. Han var ju i kvarten i Australian Open förra året. Snabb hardcourt som alltid i Australien och jag tror han kommer ha en annan stabilitet i år än förra säsongen. Blir intressant att se vad han kan göra första veckan här.

Och så har vi den här turneringen i Hongkong som ligger en dag efter Brisbane. I Brisbane spelades de första matcherna i huvudturneringen idag. I Hongkong blir det imorgon.

Den här turneringen har inte spelats på 20 år men kommer nu tillbaka och kanske ingen skräll att den skulle locka ett lite svagare startfält än Brisbane. Det är alltid tufft att köra en turnering i ett annat land än Australien första tävlingsveckan. De bra spelarna vill förstås helst vara på plats i Australien så tidigt som möjligt.

Men flyt här att de fått hit ett par av ryssarna. Eller ja, de har väl betalat kan man väl gissa. Sen ingen katastrof i övrigt med spelare som Fils och Tiafoe också. Plus Cilic som kommer tillbaka från jättelångt uppehåll.

Jag kommer hålla lite mindre koll på den här än Brisbane men som sagt, så tokigt är det inte.