Förväntningar och förhoppningar på Nadal

Då var det snart dags. Nadals match mot Thiem ser ut att börja på tid, 09:30 svensk tid i Brisbane. Om det nu inte blir någon slags vändning i dammatchen som spelas innan på centercourten. Den pågår men förefaller vara i slutskedet.

Hur ska man tänka då, såhär en liten stund innan Nadals första match på nästan ett helt år?

Det man kan börja med att notera är väl att han själv jobbat rätt hårt för att dra ner förväntningarna. Eller egentligen ner, och upp, eller frågan är väl om han inte mest av allt jobbat för att säga ingenting alls. Han har sagt att han är allmänt trasig och att utsikterna är dåliga. Samtidigt som han sagt att han absolut inte bestämt att detta är hans sista säsong. Och en massa annat som…ja, han vill inte säga någonting helt enkelt. Inga förväntningar, men han vill heller inte säga att han är slut. Lite vekt kanske på ett sätt men det ligger väl i hans personlighet och självklart, jag tror han känner på sig lite mer vartåt det barkar, men jag tror att även han själv är osäker på hur han kommer stå sig när det är skarpt läge.

Motståndaren i första matchen är ju en faktor och där tror jag faktiskt att det är bra för honom att det blir Thiem och inte någon annan medelmåtta. Thiem är visserligen en av de spelare han haft absolut svårast mot genom åren. Kanske den han haft allra svårast mot faktiskt sett till spelstyrka. 9-6, bara får man säga, till Nadal genom åren. Men nu är så klart allt förändrat. Thiem har misslyckats med precis det som Nadal nu ska försöka sig på, att komma tillbaka från ett långt uppehåll. Thiem har spelat för fullt i 1,5 år men har fortfarande inte kommit någon vart. Han håller i stort sett samma nivå nu som han gjorde när han först kom tillbaka. Runt 100 i världen. Och det är så det ska ses. Nadal möter någon som är 100 i världen men kanske inte med riktigt samma press på sig som om han mött en annan medelmåtta. Det kommer se bättre ut, låta bättre, med en förlust mot Thiem än mot någon spelare som ingen hört talas om i stort sett. Det tror jag ger Nadal någon slags trygghet idag.

Ser man till vilken nivå toppspelarna brukar hålla i sina första matcher tillbaka efter långt uppehåll så brukar de normalt hålla någon slags atp-nivå. Sen skiljer det så klart, men det är ovanligt att de inte är bra nog för att slå spelare som är runt 100 i världen. Thiem så klart ett undantag, han är efter snart två år fortfarande inte bättre än topp-100. Han har misslyckats radikalt. Det man kan säga är väl att Nadal nog inte kommer spela några 1,5 år om han inte hittar en bättre nivå än så.

Det ska bli riktigt intressant. Framför allt tycker jag man ska titta på det fysiska. Att han kommer missa en hel del, och troligen ändå blåsa på. Det kan vi vara säkra på. Men frågan är väl om han kommer kunna gå för fullt fysiskt eller om han kommer lunka omkring som han gör när det inte känns bra.

Spännande i alla fall. Nadal är klar favorit enligt oddsen. Han spelas just nu till runt 1,60 här på Bethard så han förväntas vinna matchen men ja, sällan har det väl känts så svårt att värdera en match på förhand. Nadal kan vara överlägsen, men han kan också vara helt värdelös. Spännande, minst sagt.