Kommande veckas lottningar

Det blev som jag nosade på idag. Dimitrov vann i Brisbane. Hans första titel på 14 534 dagar. Var det inte. Men det stod väl 2000 dagar lite drygt. 2017 var senast. Men då var det rejält också. Det var ju hans år, 2017 då han vann i Cincinnati och slutspelet. Men också Sofia och just Brisbane faktiskt så det här var första gången han vann en turnering två gånger. Inte så konstigt kanske. Dimitrov, som var en så het potatis när han kom fram för 15 år sen, har under karriären bara fått med sig nio titlar totalt. Nu upp till plats 13 på årsrankingen och med sin fina höst vilket innebär att han försvarar lite mindre första halvan av säsongen, det är nog väldigt troligt att Dimitrov blir topp-10 någon gång under säsongen. Som han spelar nu är det absolut inget konstigt med det. Sen kan jag tänka att det verkar osannolikt att det ska hålla. Kan han verkligen ha blivit bättre vid 32 års ålder liksom? Men vem vet. Han klarade ju att bibehålla nivån över uppehållet i alla fall. Det trodde inte jag så han har redan gjort något jag inte trodde på.

Rublev vann den lätt sömniga turneringen i Hongkong ganska enkelt. Det räcker väl så.

Och så vann Tyskland United Cup. Vem i ******* bryr sig om det? Ingen. Trams. Rent trams.

Men i det där tramset. Man får visst rankingpoäng. I en mixedturnering. Normalt. Men i alla fall. De Minaur lyckades via otroligt fina resultat under veckan ta sig upp på topp-10 där han nu ligger från imorgon. Jag har ju tjatat om det i några år. Att han underpresterar lite grann rankingmässigt men nu är han plötsligt uppe på toppen av vad han överhuvudtaget borde vara kapabel till. Nu tänkte jag skriva att han är begränsad men han krossade alltså Djokovic tidigare i veckan. Norrie, Fritz, Djokovic och Zverev slog han. Inga förluster. Ska man bli topp-10 ska man väl bli det på det sättet kanske.

Det var veckans tennis det. Nu ska vi titta på kommande vecka där vi har tre grejer. Atp-turneringar i Adelaide och Auckland samt kvalet till Australian Open.

Vi börjar i Adelaide som ligger ungefär en timmes flygtid från Melbourne i Australien. Om man ska spela uppvärmningstennis den här veckan så är det väl den här turneringen man ska välja om man ska slippa resa alltför mycket. Australien är stort, för övrigt. Brisbane, Melbourne, Adelaide, det kan se ut på kartan som att de ligger bredvid varandra men flygtiden mäts ändå i timmar. Ska man åka bil mellan Melbourne och Adelaide är det längre än Stockholm-Malmö. Och ska man åka Brisbane-Adelaide, förra veckans spelplats och den här veckans, då snackar vi 22 timmar med bil, det blir väl typ Kiruna-Malmö det, och då ligger de här städerna ändå i samma del av Australien. Om man skulle åka rakt över hela Australien då? Hur stort är det? Över 50 timmar. Och då är det ju inte långsmalt som Sverige. Oerhört stort, men ändå bara 25 miljoner invånare. Så det så. Nu klarar ni nog inte mer viktig fakta för den här gången. Utom då om tennis så klart.

Som vanligt. Det är spelare som inte riktigt tror på sig själva i Australian Open som väljer att spela den här veckan. Egentligen ingenting överhuvudtaget att anmärka på. Om jag ska hitta en enda spelare som kanske intresserar lite så är det väl Korda som började säsongen riktigt dåligt förra veckan och jag förstår att han vill försöka matcha sig i form här.

Jag tycker det här är rent märkligt faktiskt att turneringen i Auckland spelas andra och inte första veckans av säsongen. Jag gissar att det är kopplat till att damerna spelade i Auckland den här veckan, jag orkar inte kolla, men så måste det väl vara. Konstigt blir det i alla fall för på tal om restid. Det är fyra timmars flygresa mellan Auckland och Melbourne och spelarna här, de ger sig liksom inte ens hyfsade förutsättningar att förbereda sig för Australian Open. De som råkar gå långt här är direkt chanslösa i Australian Open skulle jag säga. Shelton, som haft väldigt stora problem med spel i andra länder väljer att a en sväng till Nya Zeeland istället för att stanna i Australien, märkligt. Felix, märkligt. Nu är det här människor som är sjukt vana vid att resa så klart och man ska kanske inte överdriva heller. Fyra timmar i en skön stol, det är inget man dör av men samtidigt, det är verkligen nästan ingen spelare som inte påverkas av resande nära inpå en turnering. Sen kan jag tycka att det är oproffsigt och märkligt men så är det, så en märklig schemaläggning till att börja med och vissa av de här spelarna är ju att räkna med i stora turneringar så ja, märkligt.

Comeback för Shapovalov som faktiskt skulle kvalat men fick ett wildcard i sista stund. Shelton som började säsongen uselt förra veckan. Felix kanske. Ja, det är väl de man kan hålla lite koll på kanske.

Och så var det kvalet till Australian Open. Vi tar inte hela lottningen, men vi tar den svenska delen där Elias Ymer är ensam deltagare i år.

Relativt säkra källor, ja vi litar väl på Överstemästertroll i vår kära Facebookgrupp Tennisen. Gå med där förresten. Jag törs lova att tennisföljandet blir ganska mycket roligare av det. I alla fall. Nadal spelar ju inte Australian Open och det verkar som att Halys då är först in, trots att lottningen till kvalet här redan är gjord. Vi litar på att det är så, och en reserv kommer därmed komma in på Halys plats. Ymer får därmed en helt overklig möjlighet här med en kvaldel bestående av spelare som har en samlad erfarenhet om typ noll av spel på högsta nivå.

Men det blir ju problem ändå. För Ymer är ingen bra spelare ens på kvalnivå, och andra halvan av förra säsongen var han ju rätt värdelös.

Peniston är en engelsman som vissa nog minns från några atp-turneringar på gräs, kan det ha varit för ett och ett halvt år sen. Han är topp-200 i världen enligt rankingen men jag skulle säga att han kanske inte är så bra spelmässigt. Inget starkt kort här, men Ymer också ett svagt kort och matchen är 50/50 skulle jag säga. Om han vinner den väntar då Dougaz eller en spelare man ännu inte vet vem det är. Dougaz är inte ens en vettig challengerspelare men han kommer möta en åtminstone rankingmässigt ännu sämre spelare så vinnaren av Ymer och Peniston kommer vara favorit där. Sen i finalen är det väl kört oavsett. Prizmic minns kanske vissa från Stockholm Open. Han är mycket bättre än Ymer. Men kanske inte stabil ännu så långt ifrån säkert att han når final. Navone som är seedad där är visserligen rankad 120 men spelar bara på grus så han ska vara helt chanslös mot Prizmic. Ajdukovic den som kanske skulle kunna hota Prizmic om finalplatsen men blir det han så är han också rätt mycket bättre än Ymer.

Så ja, riktigt vass chans på kvalfinal för Ymer men för att han ska vinna den krävs en ordentlig skräll trots att lottningen på alla sätt är riktigt bra.