Sista Nadal-dansen var nog 2022

Jag satte mig precis för att skriva om veckans vinnare på atp-touren där Dimitrov slog Rune ganska enkelt i finalen i Brisbane alldeles nyss. Ingen ändring kring årsskiftet skulle jag säga om det. Dimitrov har lyckats bibehålla sin nivå från i höstas vilket är enormt imponerande och Rune har inte hittat något revolutionerande under uppehållet. I Hongkong håller Rublev på att besegra Ruusuvuori i en ganska trött final. Ändå Ruusuvuoris finalplats som är det stora där. Att Rublev vinner en halvtaskig 250-turnering, det gör han kanske inte i sömnen men väl i sömngångartillstånd. Men att Ruusuvuori dels går till final och dels efter att ha spelat så pass bra. Han har ett krispigt spel, finnen. När det väl stämmer har han en viss kapacitet.

Men det där överskuggas ju av beskedet som kom nyss. Nadal är på väg hem från Australien och kommer därmed inte spela Australian Open. Han åkte till Melbourne, lät sig där undersökas, de hittade någon slags minimal bristning i en muskel som sitter i närheten av en muskel han haft problem med tidigare, och han var som det lät några minuter senare på väg  hem, typ.

Det där går helt i linje med hur det varit sen Franska öppna 2022 vilket jag nu verkligen tror var hans sista dans. Det var nog egentligen den turneringen som gjorde att det blev just den sista dansen. För ni som minns, även om han vann så var han inte glad för det kändes inget bra. Han var glad, men deppig efter titeln. Troligen för att han förstod att det inte skulle gå att göra en gång till. Han berättade också att han i princip sövt ner foten under en månads tid för att det ens skulle vara möjligt att spela och man får väl kanske förstå att det inte är särskilt hållbart. Speciellt inte för någon som är som Nadal som kanske har någon slags lätt orolig ådra i sig.

Efter det där. Det som troligen blev hans sista titel. Så har han knappt spelat. För han har letat efter en känsla som inte finns. Eller såhär, en känsla som han nog inte haft sen sina juniorår i stort sett. Nadal har ju alltid varit mer eller mindre skadad, men han har lappat ihop det och oftast krigat sig igenom. Har det gjort för ont så har han vikt ner sig och tagit ett uppehåll. Men han har aldrig varit helt fräsch. Sen den där turneringen, Franska öppna 2022, tror jag han har bestämt sig för att inte spela om han inte känner sig helt fräsch och han har då också infört någon slags nolltolerans. Är inte allt helt perfekt, då spelar man inte. Med tillägget så klart att han har kroppsdelar som är kroniskt trasiga. De räknas inte, för där tror jag han känner att det är hjälpligt under kontroll. Men händer något mer, något nytt, då är det inte längre tal om att spela sig igenom det. Utan då rycker man i nödbromsen och åker hem.

Nu låter det nästan som att jag hånar honom här, det förstår jag. Det är inte så. Men jag tycker inte det här riktigt passar in i personligheten hos den superhjälte som jag vill att Nadal ska vara. Jag vill att han vid sidan om tennisen visserligen får vara vilket vrak han vill, men jag vill att han när han spelar fullständigt ska skita i allt, och jag vill kanske också att han ska vara beredd att göra lite mer för att ge sig själv någon chans till. Det där förstår jag att det inte är en särskilt sund inställning, och inget som är särskilt bra, men man vill som betraktare att superhjältar ska vara superhjältar och i mitt fall kanske gärna mer klassiska superhjältar än de moderna superhjältarna som sitter och pratar om känslor och dåligt mående. Notera här. Jag tycker att utvecklingen rent generellt att kändisar, och idrottsmän, visar sig vara mänskliga. Nu är jag varken känd eller idrottsman men någon slags liten del av den utvecklingen kanske jag också varit de senaste tio åren. Eller ja, jag har följt med den. Är något tokigt med en, varför då inte säga det. Men som sagt, man vill kanske inte att Batman ska sitta i sin mammas knä och gråta. Då är han ju inte Batman längre. Och där blir det kanske åtminstone lite jobbigt för min del det här med Nadal. Att han så pass enkelt ger upp och åker hem. För när det gäller den här känningen, han säger det inte rakt ut men det är sjukt tydligt mellan raderna. Det är inte som att han inte hade kunnat spela Australian Open. Det är bara det att han hade tagit en risk att det skulle bli värre och det är han inte beredd att göra numera.

Det här är väl inget revolutionerande. Det har väl alla trott länge. Men jag säger det ändå en gång till. Om det är såhär det ska vara. Att Nadal avbryter en satsning för absolut ingenting. Då var Franska öppna 2022 den sista dansen och som jag minns att jag skrev då. Tänk om han hade lagt av söndagskvällen där efter finalvinsten mot Ruud. Om han bara sagt att det här var droppen. Jag klarade det en gång till, men jag kommer aldrig klara det här igen så det är ingen idé. Jag tror att han egentligen kände så just då, men att han var, och är, så himla sugen på att tävla att han inte kunde motstå frestelsen att försöka bli helt fräsch och då kunna tävla på riktigt igen. Sen des har han i princip inte spelat på 1,5 år. Nu lär det bli ett uppehåll till grussäsongen. Då kommer han försöka. Men kommer han ge sig på ett sånt där nytt försök till sista dans där han är beredd att söva ner kroppsdelar för att vinna en sista Franska öppna? Det tror jag inte, och jag tror knappast det skulle räcka heller för den delen. Så i praktiken är det nog kanske slut nu, även om jag inte tror han kommer ta det beslutet i närtid.