Lottningen är ute!

Det blir söndagsstart i Australian Open i år, som jag förstått det. Måste vara första gången det. Men det är ju bra. Jag tycker att första omgången i Grand Slam-turneringarna borde spelas över fyra dagar till och med så start lördag borde ju vara det rätta. Men nu börjar i alla fall två av slamsen under söndagen. Det är ju en bra start åtminstone. Att Wimbledon skulle ändra sin premiärdag, det kommer kanske inte hända riktigt men US Open, lite märkligt att de inte försöker mjölka mer ur de.

Därför, för att turneringen startar redan på söndag, så är lottningen redan ute. Ska vi titta på den? Ja, vi ska titta på den.

Tio gånger har han vunnit Australian Open, Djokovic. Hur förklarar man det på ett bra sätt då? Jo, Thomas Johansson vann ju Australian Open för 22 år sen 2002. I år är alltså den 22:a upplagan sen dess. Om Djokovic vinner i år, då har han vunnit hälften av upplagorna sen dess. Och vad vill jag ha sagt med det? Ja, det var ju inte igår som Thomas vann direkt. Djokovic vann också sin första som 20-åring 2008. Sen dess har han vunnit tio och förlorat fem. En gång fick han inte vara med. Då 66 i vinstprocent kan man väl säga sen han blev vuxen. Inte vinstprocent sett till matcher, utan sett till turneringsvinster. Nadal slår ju så klart de där siffrorna i Franska öppna där han vunnit mer men de här tio vinsterna i Australian Open som Djokovic har. Riktigt, riktigt sjukt.

Det är en liten luring i lottningen här. De har inte placerat ut kvalarna ännu. Eftersom kvalarna ju inte är klara men de har gjort tomrum istället för att skriva kvalare som man brukar göra. Kvalspelare i alla fall för Djokovic i första rudan. Sen får han räkna med Popyrin i andra rundan. Så långt frid och fröjd. Färefter kan han faktiskt ställas mot en motståndare som är äldre än honom själv i tredje rundan. Både Murray och Monfils är ju äldre än honom. Murray en vecka äldre, Monfils ett år äldre. Men Hanfmann och Etcheverry också aktuella där. Väldigt jämnt på den där lilla delen med fyra spelare.

Sen Shelton, Mannarino, Bautista, eller Wawrinka i åttondel. Ganska bra ändå. Djokovic slapp de lite bättre spelarna som möjliga motståndare redan i åttondelen. Shelton är ju inte ofarlig överhuvudtaget, men ändå ett av de bättre alternativen och rätt stor sannolikhet att han hinner åka ut innan också.

Jag tycker vägen mot kvarten överlag ser överkomlig ut för Djokovic del.

Tsitsipas-Berrettini, om vi tittar längst ner på den här kvarten. Den är ju inte så dum. Men var står Berrettini. När han försökte komma tillbaka förra året gick det ju sådär. Förutom möjligen på gräs. Samtidigt är kanske inte Tsitsipas heller uppe på sin högsta nivå direkt. Så självklart, en av första omgången mest intressanta matcher där och man ska komma ihåg det. Innan Berrettinis alla problem. Då var han åtminstone väldigt nära Tsitsipas i ranking och spelstyrka.

Den andra relevanta spelaren på den åttondelen är väl egentligen Fritz. Jag tycker att Tsitsipas och han hamnat på en ganska svag och kanske lite tråkig åttondel. Fritz inte i bästa form han heller men kanske till och med favorit på att ta sig till kvarten då Tsitsipas har Berrettini på sin lott.

Första kvarten om man ska sammanfatta. Det ser väl bra ut för Djokovic det här men vad hade egentligen inte sett bra ut för Djokovic?

Men här blir det kanske lite sämre för Djokovic del. För ni ser ju. Den andra kvarten på den första halvan. Där hittar vi Sinner som chef högst upp. Djokovic hade hellre velat att det skulle stå Medvedev där, tro mig.

Sinner börjar mot Botic, lite sådär halvtufft men Botic är inte som bäst. Har åkt ut från topp-50, så klart inget hot.

Cachin eller kanske mer troligt kvalspelare i andra för Sinner, där förlorar han inte.

Wolf(!) som värst i tredje rundan. Vilken smörlottning inledningsvis för Sinner. Då ska man också veta att Wolf börjat året riktigt svagt. Och Baez är nog sämst av de seedade spelarna. Sinner kommer kunna varva upp i lugn och ro.

Innan han ska spela åttondel mot Khachanov eller Tiafoe och även där. Det är liksom inga problem. Inte om Sinner konserverat något av sin form från i höstas. Khachanov försvarar en semifinal här ska sägas så han har goda minnen från förra året. Sånt brukar kunna spela in och han är en kapabel spelare men kanske inte en spelstil som Sinner ska ha problem med och nja, det ser bra ut för Sinners del fram till kvarten.

Den andra åttondelen här då, på den andra kvarten av lottningen. Jo, längst ner hittar vi Rublev. Kanske inte den man helst tagit av de kvartsseedade spelarna så där är det plötsligt lite dåligt för Sinner. Men titta lite högre upp. De Minaur, det överlägset största hemmahoppet i år, har bara i år hunnit med att slå typ alla toppspelare i världen. Det var en överdrift. Men han har redan slagit Djokovic och Alcaraz. Djokovic i United Cup, Alcaraz i en uppvisningsmatch. Lägg därtill att han även slog Zverev och Fritz i United Cup. Efter att han faktiskt började den veckan med att förlora mot Norrie. Men det där ska bli ruskigt intressant. Att följa De Minaur i årets turnering.

Sen får vi se om han tål pressen som han nu borde ha på sig. Raonic är knappast på gammal god nivå. Att han ska orka en femsetsmatch från ingenstans. Finns ju liksom ingen rimlighet i det. Men självklart. Han har ett namn som skrämmer lite i alla fall. Och kanske en serve också men den är nog inget som De Minaur är så orolig för. Borde passa De Minaur jättebra faktiskt. Sen ser det bättre ut för honom och jag tycker det ser relativt bra ut för Rublev också. Korda är riktigt bra sett till sin seedning men han har visat absolut noll form i början av säsongen och blir kanske inte så farlig just den här gången.

Vi är nere på den undre, nedre, vad fan man nu ska kalla det. Halvan. Den halva som Djokovic inte är på.

Här har vi Medvedev längst ner som högst seedade spelare. Han börjar mot en formtoppad Ruusuvuori. Skulle inte förvåna mig om Ruusuvuori kan stå upp lite spelmässigt där i alla fall. Kan bli en halvfin match. Eller ja, Medvedev ska ju möta en kvalspelare först, men det räknas kanske inte. Felix i tredje rundan tycker jag också ser rätt överkomligt ut. Han sprattlade till lite i slutet av förra säsongen, Felix men han känns inte som det där riktiga hotet mot toppspelarna ändå. Medvedev borde precis som alla andra toppspelare kunna promenera fram relativt enkelt fram till åttondelen.

Men där kan det ju bli tufft för Medvedev. Dimitrov, formstark, minst sagt. Av de åttondelsseedade spelarna, är Dimitrov den värsta av alla att få kanske? De Minaur, tuff, Hurkacz, tuff, men Dimitrov med hans form, hemsk. Men så ska han ju leverera också, Dimitrov. Jag börjar lita på att han ska hålla den här nya nivån, men helt övertygad är jag kanske ännu inte. Det finns också fallgropar. För den vanliga versionen av Dimitrov är Fucsovics en rätt tuff uppgift, Ofner har nu etablerat sig som en bra topp-50-spelare, hur nu det gick till. Kokkinakis på hemmaplan, man vet aldrig. Är Dimitrov som han varit nu i ett gäng turneringar, då bara slår han de där spelarna men som sagt, man kanske inte kan vara hundra procent säker. Davidovich som värsta möjliga motståndare i tredje rundan är väl däremot relativt hanterbart.

Men Medvedev-Dimitrov i åttondelen, den hade man ju velat se.

Rune, den lägst rankade kvartsseedade spelaren och Hurkacz, den högst rankade åttondelsseedade spelaren, på samma åttondel. Sånt där känns ju alltid lite rättvist tycker jag. För Runes del tycker jag det ser rätt bra ut även om Fils, Safiullin eller Griekspoor i tredje omgången, han är inte som allra bäst, Rune. Det är spelare han kan förlora mot. För Hurkacz del tycker jag det ser rätt bra ut.

Troligt att det blir riktigt fina åttondelar på den tredje kvarten om allt går som det ska.

Och så var det spelarna som är kvar. Här sista kvarten av lottningen.

Med Alcaraz längst ner och känns han inte ovanligt sval inför den här turneringen? Jag tror inte att han vinner Australian Open i år men det kanske bara är en känsla att han är kall. Vad vet jag.

Gasquet, som precis är på väg att åka ut från topp-100 för första gången på ungefär hundra år, blir det för Alcaraz i första rundan och det är ju en munsbit. Märkligt, det känns som det var flera år sen Gasquet var att räkna med som en vettig spelare. Ändå har han hela tiden hållit sig kvar på touren trots att han varit avdankad ett tag, om man frågar mig. Och det ska man ju. Evans eller Sonego, kunde varit enklare, men ganska bra spelstilar för Alcaraz. Det ska inte vara något som stör i andra omgången. Bublik, nja. Den dag då AÖcaraz förlorar mot Bublik, då har något allvarligt gått fel.

Sen Paul, Struff, eller kanske den minst enkla eventuella motståndaren, Draper för Alcaraz i åttondelen. Men samma sak där. Jag tycker han lyckats ducka de lite tuffare motståndarna inledningsvis i alla fall.

Zverev som kvartsseedad spelare för Alcaraz och det är värre det. Zverev har faktiskt plusstatistik på Alcaraz, 4-3 och jo, man kan säga att två av matcherna spelades så tidigt som 2021, men då ska man också säga att Zverev vann senast, i slutspelet för bara någon månad sen. Ingen bra spelstil för Alcaraz att möta det där, kombinationen av serven och det tunga bollandet är dåligt för honom.

Tar sig Zverev dit då, till kvarten? Det ser ju verkligen så ut tycker jag. Han visade fullt okej form i United Cup och jag tycker det ser ganska överkomligt ut för honom motståndsmässigt.

Det var lottningen det, vänner. Ett par dagar till för att ladda. Det här kommer bli riktigt, riktigt roligt.